Voimaa syksyyn ruoasta – hae energiaa ja värejä lautaselta!

Kvinoa, kasvikset ja feta luovat maistuvan makukombon. Kuva: Tiia Jokisalo

Jo pitkään on puhuttu siitä, kuinka suolisto on kehon toiset aivot. Viimeisimpänä on löydetty suoliston ja aivojen välinen hermoliitos eli nämä kaksi tosiaankin ovat yhteydessä toisiinsa.

Tämä selittää sen, miksi vatsa reagoi tunnetiloihin, kuten stressiin, suruun tai rakastumisen tunteeseen. Se antaa myös jälleen lisää tukea sille, miksi kaikki lähtee suolistosta ja suoliston kunto puolestaan riippuu siitä, miten sitä ruokkii.

Suoliston kunnolla on siis vointiimme valtava merkitys, ja suoliston tärkein tasapainottaja on ruokavalio. Kasvikset ovat avainasemassa.

Prosessoitu ruoka, transrasvat, isot määrät lihaa ja vähäinen määrä kasviksia vaikuttavat suoliston vointiin kielteisesti.

Kasvikset, marjat ja hedelmät, pähkinät, hyvät rasvat, laadukkaat kuidut ja fermentoitu ruoka puolestaan tasapainottavat suolistoa.

Paras tapa ruokavaliomuutoksessa on lisätä hyvää poistamatta mitään, jos siltä tuntuu. Ajan kanssa keho oppii pyytämään, mitä se tarvitsee ja huonommat vaihtoehdot tippuvat pois vaivatta.

Jos rakastaa uittaa ruokansa juustossa ja majoneesissa, ei välttämättä pidä hypätä kasvisten kimppuun kylmiltään, vaan saman voi tehdä kasviksille.

Tärkeintä on se, että kasvikset päätyvät vatsaan, vaikka sitten aurajuustolla kuorrutettuna.

Lämmin kvinoa -kasvispannu
1 tuore maissi(tai 2 dl tölkkimaissia)
Puolikas kesäkurpitsa
Pieni kukkakaali
Pieni parsakaali
2 porkkanaa
3 dl keitettyä kvinoaa
100 g fetaa öljyssä
4 rkl fetan marinointiöljyä
Kourallinen lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
Suolaa

Riivi puukolla kypsentämättömästä, tuoreesta maissista maissijyvät irti.

Pilko parsakaali, kukkakaali, porkkanat ja kesäkurpitsa. Pyöräytä pannulla öljyssä valkosipulin ja suolan kera kaikki muut kasvikset paitsi kesäkurpitsa ja maissi.

Paista kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet ja lisää kesäkurpitsa. Paista vielä hetki.

Laita lautaselle kypsä kvinoa ja päälle kasvikset, maissi ja feta. Viimeistele fetan öljyllä ja lehtipersiljalla.


Pistaasipähkinäsalaatti
200 g mustapapuja
150 g herkkusieniä
2 dl pistaasipähkinöitäkuorittuna
150 g latva-artisokkaa öljyssä
200 g vuohenjuustoa
2 rkl hampunsiemeniä
3 tuoretta luumua
Tammenlehtisalaattia
Babypinaattia
Paprikajauhetta
Oreganoa
Suolaa

Pilko herkkusienet. Paista niitä pannulla hetki mustapapujen kanssa, mausta ne paprikajauheella, oreganolla ja suolalla.

Ota pannulta sieni-papupaistos ja paahda pistaasipähkinät. Pilko luumut pieniksi palasiksi. Puolita latva-artisokat. Kasaa salaatti lautaselle, lisää vuohenjuustokiekot ja viimeistele hampunsiemenillä.

Kasvismunakas
3 munaa
1 dl vettä
Ripaus suolaa ja pippuria
Puolikas paprika
1 avokado
3 rkl hapankaalia
Iso kourallinen/ tuorettababypinaattia
Iso kourallinen/ babylehtikaalta
Muutama/ kappale aurinkokuivattuja tomaatteja

Sekoita munat veden ja mausteiden kanssa haarukalla. Kuullota pannulla hetki suikaloitua paprikaa ja kaada munakasmassa päälle.

Viipaloi päälle avokado, lisää aurinkokuivatut tomaatit, pinaatti, lehtikaali ja hapankaali.

Nopea kasvislautanen
Puolikas parsakaali
1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 paprika
2 avokadoa
2 dl cashewpähkinöitä
Suolaa ja mustapippuria
Sweetchili-kastiketta

Höyrytä parsakaalia viitisen minuuttia. Pyöräytä pannulla pähkinät ja kasvikset avokadoa lukuun ottamatta. Mausta.

Pilko päälle avokado ja viimeistele makealla chilikastikkeella. Nauti esimerkiksi kalan tai kasvispihvien kera.

Samettinen kaura -chiapuuro
1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl soijamaitoa (tai tavallista)
2 rkl chiansiemeniä
Ripaus suolaa
Marjoja

Kuumenna soijamaito. Lisää kaurahiutaleet ja chiansiemenet. Hauduta miedolla lämmöllä. Tarjoile reilun marja-annoksen kera.