WinNovan opiskelijat neuvovat apua tarvitsevia digiasioissa – kysyntää olisi myös kotiopetukselle

Taina Lohioja-Mantere (vas.) haluaisi oppia käyttämään Skypeä. Marjatta Haapala puolestaan toivoisi lisää osaamista sähköpostin kanssa.

– Miten puhelimeen saa päivityksiä ja lisää tilaa? Miten yhdistetään tietokoneen näyttö telkkariin? Miten saa Spotifysta musiikkia kuuluviin? Esimerkiksi tällaisia asioita on tänään kysytty, kertoi WinNovassa matkailua kolmannella vuosikurssilla opiskeleva Milja Wallenius, joka oli antamassa opastusta digiasioissa seurakunnan ja WinNovan järjestämässä Digitaidot tutuksi -tilaisuudessa.

Wallenius oli auttanut omaa isoäitiään, kun pankin palvelut siirtyivät verkkoon. Hän oli ymmärtänyt, että muutkin voisivat kaivata samankaltaista apua.

Idea viikoittaisesta neuvonnasta syntyi seurakunnan nettisivu-uudistuksen yhteydessä.

– Aina, kun joku asia menee uusiksi, ei yhtäkkiä löydäkään enää mitään. Ajattelimme asiaa laajemmin: monilla saattaa olla kotona ongelmia digilaitteiden kanssa. Nyt saimme diginatiiveja opastajia WinNovasta. Nuoret tässä tekevät sen työn, iso kiitos heille, Rauman seurakunnan viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma sanoi.

Digitaidot tutuksi järjestetään 16. lokakuuta asti joka tiistai kello 12.30–14 seurakunnan Franciscus-talossa.

– Tänä päivänä kaikki menee verkkoon. Kyllä se vähän huolettaa. Osaamista on oltava. Sähköpostin osaan aukaista, mutta on niin paljon muutakin, mietti Marjatta Haapala.

Vieressä Taina Lohioja-Mantere tiesi kertoa, että Lohjalla on alettu palkata digineuvojiksi työttömiä nuoria. Haapala muisti, että ainakin Helsingissä tullaan opettamaan myös kotiin asti – ja toivoisi samaa myös Raumalle.

Monet muutkin tilaisuuteen tulleet toteavat, että digitaitoja olisi parasta opiskella tarpeeksi hitaalla tempolla ja oman opastajan kanssa.

– Nuoret näyttävät niin nopeasti. Kun sama ongelma tulee myöhemmin uudelleen, ei sille osaakaan tehdä mitään, Lohioja-Mantere sanoi.

Kanerva Kuisma toivoi digineuvonnalla olevan vaikutusta myös tuleviin seurakuntavaaleihin.

– Ehdokasasettelu päättyy 17. syyskuuta. Ehdokkaat voivat halutessaan tulla tänne täyttämään vaalikoneen, jos se tuottaa vaikeuksia. Niin saadaan mahdollisimman moni verkkoon ja ihmisille tarkempi vaalikonetulos.