Yhteistyöllä ruokahuolto kuntoon – kauppoja avataan normaalia aiemmin, jotta riskiryhmät pääsevät rauhassa ostoksille

Kauppias Saku Vätti avaa kauppansa Eurajoella ja Rauman Lapissa päivittäin hieman normaalia aiemmin, jotta koronaviruksen riskiryhmät pääsevät asioimaan rauhassa. Kuva: Iiro Lehtonen

Suomen monet kauppiaat ovat tarjonneet koronaviruksen riskiryhmille omia aukioloaikoja.

K-Supermarket Eurajoen Portin ja K-Market Lapinpadan kauppiaat Saku ja Tii-Mari Vätti löysivät rauhalliset aukioloajat ennen kaupan varsinaista avaamista.

Saku Vätti kertoo, että Eurajoella arkisin kello 6 alkavaa ajankohtaa on ilahduttavasti hyödyntänyt jo kohtalaisen moni.

– Vaikka se on niin aikaisin, niin eilenkin täällä ostettiin täysi kärryllinen tavaraa. Omaa yksityistä sisäänkäyntiä kukaan ei ole vielä tarvinnut. Tosin, jos kuuluu tarkasti riskiryhmään ja on akuuttia päällä, niin silloin suosittelen kotiinkuljetuspalvelua.

Vätti sanoo, että verkkokauppa-asioinnin kotiinkuljetukset sekä valmiiden ruokakassien noutamiset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Lions Club Laitila tarjoaa alueellaan toisenlaista näkökulmaa riskiryhmien ruokahuoltoon.

Yhdistys on luvannut auttaa huhtikuun loppuun saakka Laitilan keskusta-alueen ikäihmisiä kauppa-asioissa.

Lions Club Laitilan Pekka Kuusisto kertoo, että parin päivän aikana on otettu jo yhteyttä.

– Kaikilla ei ole sukulaisia tai lähipiiriä, jotka näitä asioita voisivat hoitaa. Olemme siis tällainen naapuriavun jatke.

Kuusisto sanoo, että yhdistyksessä keskusteltiin tarkoista ohjeista, miten ruokalähetyksen jako kannattaisi hoitaa.

– Ei nyt ihan tarvitse kylpeä käsidesissä, mutta siinä kohtaamistilanteessa pitää olla todella tarkka. Ovelta asioidaan ja poistutaan paikalta, jotta tarpeetonta kanssakäymistä vältettäisiin.

Kauppias Saku Vätti haluaa muistuttaa, että Suomen hallituksen antamat ohjeistukset on syytä ottaa tosissaan.

Hän kertoo alkuviikosta nähneensä ruuhkaisimpiin kauppa-aikoihin monia riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita myymälässä.

– Ihmiset eivät ehkä ota tätä vielä niin tosissaan kuin pitäisi. Ollaan vähän sellaisia voittamattomia, ettei se itseen iske. Suosittelisimme miettimään vakavasti, kannattaako kauppaan lähteä ihan kovimpaan ruuhka-aikaan?

Vätti kertoo, että kaupat selvisivät loppuviikon pahimmasta hamstrausjaksosta kunnialla.

Hän kiittelee sitä, että satakuntalaiset elintarviketuottajat ovat olleet todella joustavia, ja kauppoihin on saatu nopeasti lisää tuotteita.

Samoin kauppiaat ovat tehneet paljon yhteistyötä, jotta tuotteet eivät pääse tilapäisestikään loppumaan.

– Tässä huomaa sellaisen yhteisöllisyyden, että kaikki yrittävät auttaa toisiaan. Sellainen on ilahduttava piirre. Tästä selvitään kyllä, kun katsotaan omaa napaa pidemmälle.

Antalya auttaa torstaina ruoka-avulla

Raumalainen kebab-pizzeria Antalya huolestui koulujen sulkemisesta koronaviruksen vuoksi, sillä joillekin lapsille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria.

Yritys haluaa tukea vähäosaisia perheitä valmistamalla lihamakaronilaatikkoa ja kinkkukiusausta, jotka jaetaan halukkaille torstaiaamupäivän aikana.

– Tuhannet kiitokset Rauman Metro-tukku, joka lahjoittaa meille osan raaka-aineista, Antalya kehuu Facebookissa.

Antalya pyytää Facebook-päivityksessään olemaan yhteydessä, jos tarvetta ruoalle ilmenee.

LISÄYS: K-Supermarket Arena osallistuu mukaan talkoisiin keskiviikosta alkaen. Ajankohdat ma-pe klo 6-6.30 ja lauantaina klo 6.30-7 ovat rauhoitettua ostoaikaa riskiryhmille.

– Näissä tapauksissa päästämme teidät sisään lastauslaiturin ovesta. Tästä voimme sopia erikseen ja pyydänkin teitä olemaan yhteydessä yksityisviestillä tai soittamalla 044 989 9933 ja sopimalla aamun, jolloin tulette. Tarkemmat ohjeet saatte paluuviestinä, kauppias Jari Haarala tiedottaa

Lisää aiheesta

Keulan markettien ensimmäinen tunti varattu riskiryhmille