Yksikin lyönti on liikaa: 76Notes Duo teki musiikkivideon lähisuhdeväkivaltaa vastaan

Sari Hurmeen mustaan teepaitaan on painettu valkoisella sana Ei. Miksen osaa sanoo ei, hän toistaa tarttuvaa kertosäettä 76Notes Duon Räsynukke -kappaleen videolla, joka vastustaa niin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kuin perheväkivaltaa yleisimmin.

Dramaattista videota kuvattiin syyskuussa kulttuurikeskus Crusellissa Uudessakaupungissa. Kuvauksiin osallistui kymmeniä naisia.

Hurmeen lauluosuuden lisäksi videolla näkyy murjottuja naisia valkoiset plakaatit käsissään. Niissä kerrotaan perheväkivallan uhrien kertomia selityksiä: kompastuin portaissa, kaaduin pyörällä ja olen niin kömpelö.

Räsynukke-videoon Hurmeen ja kitaristi Jani Pelkiön muodostama duo sai kumppanikseen THL:n Nollalinjan, joka tarjoaa puhelimitse tukea lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohdanneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille.
Video julkaistaan virallisesti 25.11., jolloin on YK:n kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Aiheen Hurme kokee henkilökohtaiseksi, ja hän halusikin antaa kasvot lähisuhdeväkivallalle.

– Siitä helposti vaietaan. Haluamme videolla pitää asiaa esillä, jotta jokainen uskaltaisi puhua asiasta. Perimmäinen ajatus onkin se, että ihmiset hakisivat apua ja saisivat sitä. Ollaan jo voiton puolella, jos yhdenkin videon nähneen kohdalla kävisi näin.

Myös kitaristi Jani Pelkiö tiedostaa aiheen tärkeyden ja sanoo, että ihannetilanne olisi se, että tämänkaltaisille valistusvideoille tai palvelunumeroille ei edes olisi tarvetta.

– Parasta olisi, että ennaltaehkäisy toimisi eikä kukaan joutuisi väkivallan uhriksi.

Valtaosa perheväkivallan uhreista on naisia, mutta se kohdistuu myös miehiin.

Kappale syntyi duon yhteistyönä.

– Mä tein raakaversion, Jani työsti sen biisiksi, Hurme kertoo.

Hurme ja Pelkiö ovat pian kaksi vuotta keikkailleet yhdessä coverduo 76Notes Duona. Viime aikoina he ovat innostuneet tekemään myös omaa musiikkia. Räsynukke syntyi samoihin aikoihin kuin kesäkuussa ilmestynyt sinkku, Sinisilmä.

– Räsynukke on kappaleena pelkistetty ja työstetty nimenomaan videota varten. Se tuskin on kappale, jota esitämme keikoilla, sanoo Pelkiö.

Kummallakin on vuosikymmenten kokemus kevyen musiikin alalta. Duona he ovat keikkailleet länsirannikolla.

Sari Hurme ja Jani Pelkiö muodostavat 76Notes Duon, joka keikkailee coverbiiseillä, mutta tekee myös omaa musiikkia.