Yläkoulujen rehtorit käsittelevät Raumalla usein oppilaiden loma-anomuksia

Halpojen äkkilähtöjen kärkkyminen selittää osan viime tingassa tulevista yläkoululaisten loma-anomuksista. Kuva: Minna Paananen

Hj. Nortamon peruskoulun rehtori Tanja Nurmi on joutunut tiukentamaan käytäntöä ilmoittaa omista lomista, koska osa yläkoululaisista ilmoittaa poissaolostaan vain päivää paria ennen.

– Tänä lukuvuonna terävöitimme käytäntöä niin, että läksyt pitää kerätä erilliselle paperille, ja ensi lukuvuodeksi aikataulua tiukennetaan vielä.

Oppilaita on noin 460, ja heistä on tänä lukuvuonna yli kolmen vuorokauden lomaa rehtorilta anonut noin 50. Suurin osa liittyy lomamatkoihin.

Omat lomat ovat vielä yleisempiä Raumanmeren peruskoulussa, jossa opiskelee 442 yläkoululaista. Tänä lukuvuonna rehtori on käsitellyt jo 105 yli kolmen vuorokauden loma-anomusta.

Raumanmeressäkin on käytössä lomake, johon oppilas selvittää loman aikaiset läksyt ja mahdolliset kokeet ennen loman myöntämistä.

–Tiedotuslehtisessä on lisäksi toive, että perheen lomat tehtäisiin koulun lomien aikana, Raumanmeren peruskoulun rehtori Jarmo Lehtonen sanoo.

Eurajoen yhteiskoulussa yläkouluikäiset hakevat jonkin verran omaa lomaa, mutta vain yksittäiset oppilaat tasaisesti läpi lukuvuoden, kuvailee rehtori Ilkka Heikkilä.

Yleisimmät kestot ovat Raumalla ja Eurajoella viikko, joskus kaksi. Yhteiskoulussa anomukset tehdään pääasiassa hyvin ennakkoon.

Heikkilä ja Nurmi toteavat, että huoltajat suhtautuvat loman takia koulusta poissaoloon aiempaa löysemmin.

– Enää ei ajatella, että vain pää kainalossa voi oppilas olla pois koulusta, Heikkilä sanoo.

Oppilas kerää Eurajoella lomansa ajaksi opettajilta opiskeluohjeet. Yhdestä kolmeen päivää lomaa myöntää yläkouluissa luokanvalvoja.