Yleisö saa äänestää: Kenen matto Taitokeskuksen ikkunassa on kaunein?

Hanna Räikkälä (vas.), Ritva Parjanen ja Riikka Lehtonen ideoivat leikkimielisen matonkudontakilpailun, jossa yleisö valitsee kauneimman maton. Kuva: Elina Helkelä

Rauman Neulojien Riikka Lehtosella, Hanna Räikkälällä ja Ritva Parjasella oli viime kesänä ”hiukan tylsää”. Niinpä he alkoivat hautoa ideaa kolmen naisen matonkudontakilpailusta.

– Aluksi kutsuimme kisaa mattosodaksi, mutta se kuulosti turhan negatiiviselta nimeltä, sillä tarkoitushan oli vain pitää hauskaa, Riikka Lehtonen naurahtaa.

Rauman Taitokeskuksessa kudontaa harrastavat naiset kasasivat yhteen kaikenlaisia trikoo- ja lakanakuteita, joita he omista nurkistaan löysivät.

– Jaoimme matonkuteet kolmeen samanlaiseen pussilliseen ja varasimme Taitokeskukselta kolme viikkoa mattoloimen käyttämiseen. Jokainen sai 3,8 kiloa matonkudetta, Ritva Parjanen selvittää.

Kilpailijat saivat kukin identtiset matonkuteet, joiden yhteispaino oli 3,8 kiloa. Kuva: Riikka Lehtonen

Naiset suunnittelivat oman mattonsa toisiltaan salasssa. Tarkoituksena oli selvittää, miten erilaisia matoista syntyy, kun käytetään luovuutta ja kekseliäisyyttä.

– Kilpailulla haluamme myös innostaa muita käsitöiden tekemiseen sekä kierrätysmateriaalin hyödyntämiseen. Vain mielikuvitus on rajana, Räikkälä huomauttaa.

Viime torstaina koitti aika, kun valmiit matot levitettiin Taitokeskuksen pöydälle. Hämmästys oli melkoinen, kun osoittautui, että samanlaisista matonkuteista oli valmistunut kolme täysin erilaista mattoa.

Tällaiselta näytti Riikka Lehtosen maton värisuunnitelma ennen kudonnan alkamista.

Kaikki olivat pituudeltaan suunnilleen parimetrisiä, Ritva Parjanen oli jopa intoutunut kutomaan jämäkuteista vielä yhden lyhyemmänkin maton.

– Minun mattoni nimi on ”Kaarolaine meripoik”, koska matossa on eniten sinisiä ja vihreitä raitoja.
Riikka Lehtosen ”Pyynpääläine paremp kevät” on väreiltään taas heleä ja keväinen ja Hanna Räikkälän ”Rihtniemeläine”-matossa on hyvin merellinen tunnelma leveine sinisävyisine kaistaleineen.

Aikaa mattojensa valmistamiseen naiset käyttivät vaihtelevasti; Lehtonen paukutti kangaspuita viikon verran ja Räikkälä puolitoista viikkoa. Parjanen puolestaan kutoi mattonsa parissa päivässä, mutta hän olikin esivalmistellut työnsä pitkälle jo kotonaan.

Nyt mattokisan kolme kilpailumattoa on ripustettu Taitokeskuksen ikkunaan ohikulkijoiden ihasteltaviksi.

– Taitokeskuksessa on lipukkeita, joilla voi äänestää mieleistään mattoa tai ellei halua tulla sisätiloihin, äänensä voi antaa myös sähköpostilla. Kaikkien äänestäneiden kesken arvomme pienen tuotepalkinnon, Rauman Taitokeskuksen vastaava neuvoja Helena Kuivanen vinkkaa.


Rauman Neulojien mattokisa Taitokeskuksen (Lensunkatu 4) ikkunassa. Äänestää voi joko lipukkeella tai sähköpostilla: rauma@taitosatakunta.fi