Yleisölle tarjolla harvinaista herkkua keskiviikkona Raumalla – Lukko pelaa SM-finaalissa ja halliin pääsee ilmaiseksi: "Toimitusjohtaja sanoi, että jätkien takia tätä tehdään"

Jeremi Tammela (oik.) ja Aleksi Käyrä näyttävät mitä Lukko hakee SM-finaaleissa.

Jääkiekon SM-finaalien pelaaminen ei ole Raumalla ihan jokavuotista eikä jokavuosikymmenistäkään herkkua. Keskiviikkona raumalaisilla on kuitenkin mahdollisuus sellaista ihmettä todistaa oikein paikan päällä Äijänsuolla – ja vieläpä ilmaiseksi.  Tiensä A-nuorten loppuotteluihin raivannut Lukko kohtaa nimittäin keskiviikkona KalPan finaalisarjan toisessa ottelussa.

– On kyllä hieno juttu, että Raumalla ilmaiseksi pääsee katsomaan näitä pelejä. Toivottavasti on paljon porukkaa ja saadaan hyvä meininki halliin. Tulee varmasti hienoja ja jännittäviä pelejä tässä finaalisarjassa, Lukon hyökkääjä Jeremi Tammela ennakoi sarjan alla.

No, ensimmäinen finaali ei ollut tuloksellisesti niin jännä. Lukko lätki Kuopiossa avauserään neljä maalia ja haki ensimmäisen kiinnityksen kultaan 1–6-voitolla.

Lukko hakee historiallista toista kultaa putkeen. Viime keväänä Lukko voitti A-nuorten mestaruuden 63 vuoden tauon jälkeen, mutta tuolloin yleisöllä ei ollut asiaa pudotuspeleihin koronavirusrajoitusten takia.

Keväällä 2017, kun yleisö pääsi halliin ja Lukko voitti lopulta SM-pronssia, A-nuorten pudotuspelit kiinnostivat Raumalla kovasti. Kun puolivälierien ratkaisuottelua Bluesia vastaan oli seurannut 2 060 katsojaa, seura näki mahdollisuuden tienata ja asetti välieriin HPK:ta vastaan lippujen hinnaksi aikuisilta 10 euroa.

Silloinen toimitusjohtaja Timo Rajala perusteli, että lipputulot käytetään A-nuorten toiminnan kehittämiseen. Länsi-Suomen tekstaritalikko räjähti, kansa raivostui. 

Lukon yhteistyökumppani Länsi-Suomen Osuuspankki riensi hätiin ja tarjosi ilmaisen sisäänpääsyn ensimmäiseen välierään: 2 100 katsojaa. Toinen välierä oli maksullinen: 1 200 katsojaa. 

Kenties Lukko on nyt vanhasta viisastunut.

– Toimitusjohtaja (Jukka Kunnas) sanoi, että jätkien takia tätä tehdään. Siksi laitoimme vapaan sisäänpääsyn ja toivomme sitä kautta hurmosta halliin, Lukon joukkueenjohtaja Joonas Järvenpää kertoo.

Lukon kausi on ollut dramaattinen. Puolustava mestari oli jo jäädä kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle, kun kautta varjostivat muun muassa päävalmentaja Mikael Kotkaniemen syöpädiagnoosi, kokoonpanomurheet sekä koronatartunnat ja -rajoitukset.

Kun Kotkaniemi toipui penkin taakse ja koronakirous hellitti koko organisaatiossa, A-nuorten kokoonpano vahvistui liigaringin pelaajilla ja peli alkoi kulkea. Finaaleihin Lukko voi marsittaa KalPan tapaan kaikki kynnelle kykenevät liigapelaajansa, kun miesten kausi päättyi sunnuntaina puolivälierätappioon Tapparalle. 

A:n yhteishenki on tiivis, mutta letkeä, kuten Jeremi Tammelan haastattelun taustalta kuuluvasta ”Muista mainita se Onnin bemari” -huudostakin voi päätellä. Ja ovathan pelaajat toisilleen tuttuja, sillä tämän kauden joukkueessa on vajaat parikymmentä myös viime kevään kultajoukkueessa esiintynyttä pelaajaa.

– Hyvän loppukauden olemme saaneet aikaiseksi. Vaikka pääsimme pleijareihin onnenkantamoisten kautta, niin hyvä joukkue on saatu kasaan ja peli on kulkenut, kertaa Tammela, viime vuoden mestareita hänkin. 

Raumalaiset voittivat runkosarjan loppukirissä yhdeksästä ottelusta kahdeksan, mutta tarvitsivat pudotuspelipaikan varmistamiseen muiden apua. 

Lukon playoffkevät sai sinetin, kun se kukisti runkosarjan päätöskierroksella Tapparan voittolaukauskilpailussa 2–3, ja Jokerit teki HIFK:ta vastaan vaadittavan 3–3-tasoituksen ylivoimalla ilman maalivahtia ajassa 59.07.

Heti puolivälierissä Lukko kiitti palveluksesta pudottamalla Jokerit tylysti voitoin 2–0. Välierissä Lukko kaatoi TPS:n voitoin 2–1, kun Alexander Gullichsen ratkaisi kolmannen ottelun jatkoerässä ajassa 68.37.

Pienestä voi olla SM-mitali lopulta kiinni. On siinä mitä muistella, vaikka finaaleissa kävisi lopulta miten.

– Olen pelaajille sanonut, että tämä on ainutlaatuista aikaa. Tähän päättyy monen pelit juniorijoukkueissa. Olen itse voittanut B-nuorten SM-kultaa Karhu-Kissoissa vuonna 1987 ja siitä joukkueesta minulle on jäänyt elinikäisiä ystäviä. Tämä on pelaajille upeaa aikaa ja nämä muistot jäävät heille ikuisiksi, valmentaja Mikael Kotkaniemi painottaa.  

Oman mausteensa finaalisarjaan tuo vielä matkustaminen. Mestaruus irtoaa kolmella voitolla, joten kalenteri näyttää täydeltä.

Sunnuntaina pelattiin Kuopiossa, keskiviikkona pelataan Raumalla, perjantaina Kuopiossa, lauantaina ehkä Raumalla ja tarvittaessa sarja ratkaistaan maanantaina Kuopiossa.  Jos Raumalla pelataan lauantaina, peli alkaa kello 18.

– Ei siinä elämässä kauheasti muuta ole kuin jääkiekkoa. Matkustetaan, levätään ja pelataan, Tammela tiivistää.

Se on kuitenkin kuulemma jo tuttua hommaa.

– Viime vuonna siitä tuli kyllä kokemusta, kun tehtiin yksi hukkareissukin Ouluun. Kyllä siinä tuli koettu reissaamista ihan tarpeeksi.

Joukkuekaverien läppiä jaksaa vielä jotenkuten viikon kuunnella.

– Nooh, kyllä niitä jaksaa, mutta onneksi noissa Beatseissa (kuulokkeissa) on aika hyvä tuo äänenvaimennuskin. Saa välillä nukkua rauhassa, murjaisee Tammela. 

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Lukon A aloitti finaalit todella räväkästi – "Kyllä tämä iso ryöstö oli tähän alkuun"

Vain tilaajille Lukon A-nuorten huoltaja läksytti Länsi-Suomen toimittajaa, kun joukkue lähti huuhtomaan kultaa Kuopioon: "Eikö teillä mitään muuta tekemistä ole lauantaina"

Vain tilaajille Lukko rynnisti jälleen A-nuorten SM-finaaliin! – jatkoaikasankari Alexander Gullichsen: "Tämä kertoo siitä, että Raumalla on kiekko hirveässä nousussa"

Vain tilaajille Lukon A rymisteli Jokerien kustannuksella välieriin – "Meistä on ihan mihin vaan"

Vain tilaajille Aluehallintoviraston päätös pisti A-nuorten välierät uusiksi – Lukko vetäytyi Oulussa alkulämmöistä bussiin ja rullaa Raumalle pelaamaan Tapparaa vastaan

Vain tilaajille Lukko juhlii jääkiekon A-nuorten SM-kultaa! – raumalaiset ovat juhlatunnelmissa torilla, joukkue Oulussa: "Täällä on Jesse Ruotsi, Suomen mestari"