Yrittäjän visio: saako Rauma oman Förin?

Teemu Knuutila visioi Raumalle Turun Förin tyyppistä kaupunkilauttaa ensi kesäksi. Kuva Aurajoenrannan kuuluisasta joukkoliikennevälineestä vuodelta 2009. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Rauman matkailusaarten toimintoja pyörittävän West Coast Seaservice Oy:n Teemu Knuuti­lalla on takataskussaan salaperäinen visio tulevan vuoden kesää varten.

Suunnitelmaa hän suostuu avaamaan vain raolleen, mutta sanoo sen olevan ”tosi kiva ajatus”.

– Visiona on, että Raumallakin voisi olla Turun Förin tyyppinen kaupunkilautta.

Knuutila lupaa valaista asiaa lisää vasta kevätpuolella.

Kulunut kesä ei kirvoita yrittäjästä riemunkiljahduksia.

– En sano, että olisin tyytyväinen, mutta huonomminkin olisi voinut mennä.

Kuten kaikkien säiden armoilla olevien toimintojen, myös Kylmäpihlajan, Kuuskajaskarin ja Reksaaren kesä sujuu pitkälti sen mukaan, sataako vai paistaako.

Kesäkuu meni saarikohteissa kohtalaisen hyvin, mutta heinäkuun kylmyys vähensi kävijöitä. Kaikki kohteet ovat kuitenkin yrittäjän mukaan löytäneet paikkansa, ja kaikki pärjäsivät.

Kesä ei tosin sateisuudessaan vetänyt vielä vertoja Knuutilan mielessä olevalle ikimuistoiselle vuoden 2015 kesälle, jolloin ”satoi koko ajan”.

Raaka-aineiden hintojen ja muiden kustannusten nousu on näkynyt myös matkailusaarilla.

– Hintoja ei vain pysty nostamaan niin, että ne kattaisivat kohonneet kustannukset.

Päivittäisiä vesibussivuoroja Kylmäpihlajaan ja Kuuskajaskariin vähennettiin kuluneeksi kesäksi neljästä kolmeen. Vähentämiseen päädyttiin, koska Kuuskajaskariin matkaavien määrä on vähentynyt majoitustilojen puutteessa. Knuutila lupaa, että jos saareen saadaan majoitusmökkejä, vuoroja lisätään taas tarpeen mukaan.

– Kesän aikana yksikään vuoro ei ollut aivan loppuunmyyty, joten uskon, että vuoroja oli riittävästi.

Se on jo varmistunut, että tulevana talvena ei päästä harrastamaan talviuintia Knuutilan myös luotsaaman Petäjäksen Vohvelikartanon rantaan.

– Asia on ollut mielessä, mutta sitä ei ole helppo toteuttaa. Ongelmana on, että sinne tulee vain kesävesi. Pesu- ja löylyvesi pitäisi ottaa merestä.