Kuoleva kylä heräsi turismin avulla eloon

Varapormestari Luca Profilin taustalla näkyvässä kylässä ei autoilla ajella. Eroosion vaivaamasta kylästä on tullut suosittu turistikohde. Nyt kylää yritetään saada Unescon maailmanperintökohteeksi.
Varapormestari Luca Profilin taustalla näkyvässä kylässä ei autoilla ajella. Eroosion vaivaamasta kylästä on tullut suosittu turistikohde. Nyt kylää yritetään saada Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva: Jenni Meronen

Näky on epätodellinen. Korkealla kukkulan laella kohoaa röykkiö keskiaikaisia taloja, joiden luo johtaa jyrkkä, 300 metriä pitkä kävelysilta. Kukkulan laidat ovat eroosion kuluttamat, ja viimeisimmän maanvyörymän jäljet näkyvät selvästi. Tämä on Civita di Bagnoregio, jossa asuu ympäri vuoden enää 6–7 ihmistä.

Etruskien yli 2 500 vuotta sitten perustama Civita di Bagnoregio tyhjeni 1600- ja 1700-lukujen aikana maanjäristysten ja maanvyörymien seurauksena. Kylän pinta-ala on tasaisesti pienentynyt, ja taloja on pudonnut jyrkänteen reunalta tyhjyyteen. Myös ainoa kylään johtava silta on romahtanut useasti.

Civita di Bagnoregio ei silti ole autio, päinvastoin. Siltaa pitkin vaeltaa loppumaton virta turisteja, jotka saapuvat ihmettelemään Kuolevana kylänä tunnettua nähtävyyttä. Aasialaisia, amerikkalaisia, ruotsalaisia, italialaisia. Heitä palvelemaan kylään on perustettu ravintoloita, majataloja ja alueen geologiasta kertova museo.

Satojatuhansia turisteja

Italia on täynnä tyhjeneviä vuoristokyliä, joiden pelastamiseksi on kehitelty monenlaisia ratkaisuja. Jotkut kylät ovat myyneet taloja eurolla restaurointia vastaan, toiset ovat muuntuneet koko kylän kattaviksi hotelleiksi. Civita di Bagnoregio panostaa voimakkaasti turismiin ja markkinointiin.

– Vuonna 2009 täällä kävi 40 000 turistia. Tänä vuonna ylitämme todennäköisesti 500 000 rajan, kertoo kylän varapormestari Luca Profili.

Vuonna 2013 kylään johtavalle sillalle asetettiin 1,50 euron sisäänpääsymaksu, jonka tuotot menevät kylän kunnostamiseen ja palvelujen kehittämiseen. Civita di Bagnoregiosta on tullut kuuluisa, ja siellä sijaitsevien loma-asuntojen hinnat ovat nousseet pilviin.

Ostokset käsipelillä

La Cantina di Arianna -ravintolasta leijuu kadulle huumaava tryffelin tuoksu. Kissanpennut kiertelevät pöytien välissä herkkupalojen toivossa. Arianna Bastonin perhe kuuluu Civita di Bagnoregion alkuperäisasukkaisiin, vaikka ravintolan omistaja itse asuukin nykyään viereisessä Bagnoregion kylässä.

– Sukuni on asunut täällä aina, ja vanhempani asuvat yhä. He ovat hyvin kiintyneitä tähän kylään. Kun olet syntynyt ja kasvanut jossain paikassa, sitä on vaikea jättää, Bastoni kertoo.

Bastoni myöntää kylässä asumisen olevan hieman epämukavaa, sillä kaikki ostokset pitää tuoda sillan yli käsin, mopolla tai traktorilla. Toisaalta osa kylän viehätystä on se, että silta eristää asukkaat muun maailman hälinästä.

Lazion alueen johtaja Nicola Zingaretti aloitti toukokuussa kampanjan, jonka tavoitteena on pelastaa Civita di Bagnoregio ja saada kylä Unescon maailmanperintöluetteloon. Vetoomuksen allekirjoittivat kymmenet julkisuuden henkilöt säveltäjä Ennio Morriconesta entiseen presidenttiin Giorgio Napolitanoon.

– Civita di Bagnoregion haavoittuvuus on se, mikä tekee siitä erityisen ja ainutlaatuisen. Tavallaan se on siis myös sen onni, Luca Profili sanoo.

Katoava nähtävyys

  • Civita di Bagnoregio sijaitsee Viterbon maakunnassa, reilun 120 kilometrin päässä Roomasta.
  • Kylä sai lempinimensä
  • Kylän kohtalo on vaakalaudalla, sillä se on rakennettu savimaalle, jota eroosio jatkuvasti kuluttaa. Kylää on yritetty pelastaa muun muassa ankkuroimalla lohkeamassa olevia maapaloja kiinni kukkulaan.
  • Frommer’s-matkailusivusto listasi tänä vuonna Civita di Bagnoregion yhdeksi maailman mielenkiintoisimmista katoamassa olevista matkakohteista.