Maahanmuuttopolitiikasta taas tuskaa perussuomalaisten hallitustaipaleella

Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen on perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen mielestä vastoin hallitusohjelmaa. Kuvassa irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahden Hennalassa. Kuva: Martti KainulainenPerussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaatii puolueen päättäviä elimiä koolle. Kuva: Jussi Nukari

Turvapaikanhakijoiden kasvava virta Suomeen aiheuttaa taas kipuilua perussuomalaisten sisällä. Puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ei kuitenkaan saanut maanantaina laajempaa tukea vaatimukselleen puolueen päättävien elinten yhteiskokouksesta, joka äänestyksen jälkeen päättäisi, jatkaako perussuomalaiset hallituksessa vai ei.

Vaatimuksen torjuivat sekä puheenjohtaja Timo Soini että ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja, ministerit Jussi Niinistö ja Hanna Mäntylä.

”Hallitusohjelman vastainen”

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan asia nousee kuitenkin esille seuraavassa puoluehallituksen kokouksessa, joka on 23. lokakuuta.

Tynkkysen mielestä hallitusasiaa käsittelemään olisi kutsuttava koolle puoluehallitus, puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä. Hänestä on välttämätöntä arvioida, voiko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa, koska hallituskumppanit ovat rikkoneet yhdessä sovittua ohjelmaa.

Tynkkynen pitää hallitusohjelman vastaisena osallistumista Euroopan unionin vastuunjakoon, jossa EU-alueelle turvapaikanhakijoita on jaettu uudelleen jäsenmaiden välillä. Myös Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksyminen on hänestä hallitusohjelman vastaista.

Mäntylä ei halua kipittää karkuun

Jussi Niinistö ei nähnyt tarvetta järjestää ylimääräistä kokousta päättämään hallitusjatkosta, koska asia on joka tapauksessa esillä puolueen päättävissä elimissä. Eduskuntaryhmä on koolla perjantaina ja puoluehallitus myöhemmin.

– Kaiken aikaa käydään puoluejohdossa keskustelua, koska tilanne on ongelmallinen, Niinistö sanoi.

Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä oli Niinistön kanssa samoilla linjoilla.

– Oppositioon karkuun kipittäminen ei ole ratkaisu, Mäntylä sanoi Suomen Uutisille.

Tynkkynen sai sitä vastoin tukea kansanedustaja Veli-Matti Saarakkalalta, joka on profiloitunut perussuomalaisten hallitusyhteistyön vastustajana.

Puoluehallituksen 13:sta jäsenestä Tynkkynen sai vetoomuksensa allekirjoittajiksi Aleksi Hernesniemen ja Terhi Kiemungin.

Rajat kiinni ja tiukempi linja

Muista puoluehallituksen jäsenistä entinen kansanedustaja Anssi Joutsenlahti katsoi, ettei mitään ylimääräistä kokousta tarvita.

– Maahanmuutto on räjähtänyt koko EU:n alueella, Joutsenlahti muistutti. Ratkaisut eivät ole Suomen käsissä, vaan olennaista olisi saada turvapaikanhakijoiden lähtömaihin rauha, hän sanoi.

Puoluehallituksen jäsen Marke Tuominen ei näe tarvetta hallituksen jättämiselle, mutta toivoi puolueeltaan tiukempaa linjaa turvapaikanhakijoiden tulon pysäyttämiseksi.

– Olisin odottanut, että olisi ollut tiukempi tämä perussuomalaisten ulostulo. Nyt pitäisi saada ainakin hetkellisesti rajat kiinni, että saadaan jonkinlaiseen hallintaan tämä homma.

Juhani Pilpola katsoi, ettei puoluevaltuuston koollekutsumiseen tai hallituksen jättämiselle ole tarvetta. Hallituksen jättäminen antaisi vain muille puolueilla vapaat kädet.

– Siinä Tynkkkynen on oikeassa, että tilanne on muuttunut valtavasti sen jälkeen kun hallitusohjelma on tehty. Mutta ei se ole perussuomalaisten vika, että tänne tulee 50 000 maahantulijaa. Me ei olla niitä kutsuttu, siinä mielessä meidän ei tarvitse ilmoittautua syyllisiksi ja erota hallituksesta, Pilpola sanoi.

”Mutta ei se ole perussuomalaisten vika, että tänne tulee 50 000 maahantulijaa. Me ei olla niitä kutsuttu, siinä mielessä meidän ei tarvitse ilmoittautua syyllisiksi ja erota hallituksesta.”

Juhani Pilpola

”Tynkkysen ulostulo voi olla kaksilla korteilla pelaamista”

Helsinki

MIRA HONKAVAARA, STT

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen vaatimus hallitusyhteistyön uudelleenarvioinnista voi kertoa siitä, että puolue pelaa kaksilla korteilla, arvioi tutkija. Helsingin yliopiston yleisen valtiotieteen professori Jan Sundberg pitää mahdollisena, että tällä tavoin saadaan päästettyä paineita.

– Tämä on spekulaatiota. Mutta jos Soini on taitava, niin Tynkkynen saa päästettyä paineita ja luotua kuvan, että tämä on perussuomalaisten todellinen tahto. Taustalla voi olla hiljainen yhteisymmärrys Soinin kanssa, Sundberg sanoi.

Samankaltaisia strategioita on sovellettu myös muualla eurooppalaisessa puoluekentässä, Sundberg toteaa. Ratkaiseva kysymys on, kuinka laajaa tukea Tynkkynen saa puolueen sisällä aloitteelleen. Jos asia jää vain puoluehallituksen käsiteltäväksi, voidaan se kokousteknisin keinoin haudata hiljaisuudessa.

– Tynkkynen voi kuitenkin istuttaa kysymyksen puolueorganisaatioon ja siten rakentaa hankkeelleen kannatusta.

Sundberg ei usko, että kysymys saisi perussuomalaisia hajoamaan.

– Niin kauan kuin Soini on johdossa uskoisin, että puolue pysyy koossa. Puolueen tilanne voi helpottua, jos Suomi alkaa karkottaa suuria määriä turvapaikanhakijoita.

Myös hallituksen sisällä on ristiriitoja, joita ei näytetä ulospäin. Maahanmuuttokysymys hiertää sekä perussuomalaisten että hallituksen sisällä.

Perussuomalaiset saattavat Sundbergin mukaan laskelmoida ja jättää hallituksen kun seuraavat vaalit lähestyvät.