Olli Tuomisen pelaamiseen palasi ilo

Olli Tuominen pelasi viime viikolla squashin SM-finaaliottelussa Kristian Rautiaista vastaan ja voitti 16. mestaruutensa.
Olli Tuominen pelasi viime viikolla squashin SM-finaaliottelussa Kristian Rautiaista vastaan ja voitti 16. mestaruutensa. Kuva: Markku Ulander

Olli Tuominen puhkuu intoa puhuessaan tulevista kilpailuistaan, vaikka takana on lähes 20 vuoden ammattilaisura squashissa.

Vielä joitakin kuukausia sitten tilanne oli toinen, sillä sitkeät pohjevaivat sotkivat Tuomisen pelaamista ja harjoittelemista.

– Jalat ovat nyt hyvässä kunnossa, siitä tämä fiiliskin pitkälti juontaa. Pari kuukautta olen treenannut, pelannut ja liikkunut aika hyvin, kertoo suomalaisen squashin pitkäaikainen keulakuva.

Ajoittaiset pohjevaivat olivat Tuomisen kiusana puolitoista vuotta.

– Jouduin pitämään parin kolmen viikon taukoja, se alkoi nakertaa peliä, harjoittelua ja mentaalipuolta. Liikkuminen on niin olennainen osa tätä lajia.

Vaikeudet pudottivat Tuomista, 36, alaspäin squashin maailmanlistalla. Parhaimmillaan 13:ntena ollut suomalaispelaaja on tällä hetkellä sijalla 47.

Pääsy lähemmäs kärkeä on tärkeää, sillä Tuominen on joutunut viime aikoina raivaamaan tiensä monissa kisoissa pääsarjaan karsintojen kautta.

– Olen läpäissyt karsinnat melko järjestelmällisesti, mutta ne tuovat kisoihin aina kaksi kovaa peliä lisää. Taso on nykyään aika laaja, eivätkä karsintapelit ole mitään kävelykeikkoja.

Suuri päätös ennen kesää

Tuominen on voittanut pitkällä urallaan Suomen mestaruuden 16 kertaa. Tuorein SM-titteli tuli viime viikonloppuna Helsingissä.

Komea ura lähestyy kuitenkin vääjäämättä päätöstään, ja sen Tuominen tietää itsekin.

Ainakin kesään saakka ammattilaiselämä kuitenkin jatkuu – mahdollisesti myös sen jälkeen. Seuraava kilpailu alkaa ensi viikolla Chicagossa Yhdysvalloissa.

Tuomisen mukaan päätös uran jatkosta tai loppumisesta on tehtävä ennen kesää. Tämän vuoden henkilökohtaiset EM- ja MM-kilpailut pelataan syksyllä.

– Kausi jakautuu niin, että kesällä saattaa olla kahden tai kolmenkin kuukauden tauko isoista kisoista. Pääsen viettämään kesää Suomessa.

Tuominen on vuosien saatossa ollut melkoinen monitoimimies, sillä hän on vastannut muun muassa matkajärjestelyistään ja tiedottamisestaan.

Euroopassa järjestettäviin kisoihin hän on joskus huristanut moottoripyörällä. Monet isot kilpailut ovat kuitenkin pitkien lentojen päässä.

– Reissupäiviä tulee paljon, eivätkä pitkät lennot ole mitään herkkua. Mielekästä vastapainoa on, että olen oppinut tuntemaan paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa. Kisat ovat monesti muualla kuin Euroopassa, ja se täytyy hyväksyä, hän sanoo.

Aallonpohja on nähty

Squash on ollut Suomessa pitkään melko pienen piirin laji. Tilanne oli toinen 1980-luvulla ja seuraavan vuosikymmenen alkupuolella, jolloin kenttiä ja harrastajia oli nykyiseen verrattuna moninkertaisesti.

Muun muassa Euroopan mestaruuden voittanut Tuominen oli pitkään yksinäinen suomalaisässä kansainvälisellä tasolla. Viime vuosina hän on saanut kirittäjän Henrik Mustosesta, joka on tammikuun alussa päivitetyn Suomen rankinglistan kärjessä.

Kotimaisen squashin tilanne on Tuomisen mukaan menossa parempaan päin.

– Uskoakseni positiivista virettä on havaittavissa. Aallonpohja on jo nähty.

Olli Tuominen

  • Ikä: 36, syntymäaika 15. huhtikuuta 1979.
  • Maailmanlistalla sijalla 47. Parhaimmillaan sijalla 13 vuonna 2006.
  • Squashin Euroopan mestaruus 2012, EM-pronssi 2010 ja 2013, EM-joukkuehopea 1998 sekä EM-joukkuepronssi 2000 ja 2001. Yhteensä 16 aikuisten Suomen mestaruutta.
  • Aloitti ammattilaisena 1997. Asuu Helsingissä.
  • Ilmoittanut harrastuksikseen muun muassa backgammonin ja pyöräilyn.