Pikku taskurapu ilmestyi Saaristomerelle

Tutkijan arvelun mukaan liejutaskurapu on levinnyt Suomeen laivojen painolastivesissä.
Tutkijan arvelun mukaan liejutaskurapu on levinnyt Suomeen laivojen painolastivesissä. Kuva: Tiia Forsström

Suomessakin on nykyään hyvinvoiva taskurapukanta. Saaristomeren pohjalla kulkee runsaasti pyöreäkilpisiä liejutaskurapuja, joiden sukulaisia näkyi aiemmin vain luonto-ohjelmissa. Ensimmäinen yksilö havaittiin vesillämme vuonna 2009.

– Nyt liejutaskurapu on levinnyt käytännössä koko Saaristomerelle aivan sen uloimpia osia lukuun ottamatta. Laji etenee jo kovaa vauhtia Selkämeren puolelle, kertoo tohtorikoulutettava Tiia Forsström Turun yliopiston biologian laitokselta.

Havaintoja U:gin ja Rauman väliltä

Pohjoisimmat havainnot ovat Uudenkaupungin ja Rauman väliltä ja eteläisimmät Kemiönsaaren länsipuolelta.

Aikuinen rapu kävelee, mutta poikasella on planktinen toukkavaihe. Sopivien merivirtojen sattuessa poikaset kulkeutuvat nopeasti pitkälle.

Yliopiston omien tutkimusten lisäksi liejutaskuravuista on saatu tietoa kalastajilta. Rapuja löytyy esimerkiksi ahventen vatsoista, ja ravut takertuvat joskus katiskoihin sekä verkkoihin. Etenkin hiekkarannoilla saattaa näkyä kuoria kuorenvaihdon jäljiltä.

– Suurimmilla yksilöillä selkäkilven leveys on kaksi ja puoli senttiä, joten ihmisten ruoaksi niistä ei oikein ole.

Rapu muuttaa rakkoleväyhteisöä

Forsström arvelee liejutaskuravun levinneen Suomeen laivojen painolastivesissä. Samalla keinolla laji on kulkeutunut Pohjois-Amerikan itärannikolta usealle merialueelle ympäri maailman.

– Uusi laji saattaa vaikuttaa paljonkin merenpohjan elämään Saaristomerellä, koska siellä ei ole ennestään vastaavaa lajia. Tutkimusten aluksi on selvinnyt, että liejutaskurapu muuttaa ainakin rakkoleväyhdyskuntia.

Rakkolevä on Itämeren avainlajeja. Rakkolevä tarjoaa suojaisan elinympäristön pienille eläimille ja siten ravintoa isommille kuten joillekin kalalajeille.

Liejutaskurapu syö esimerkiksi siiroja, katkoja ja leväkotiloita.

– Edellä mainittuja lajeja on hyvin vähän niissä rakkoleväyhteisöissä, joihin ravut ovat levinneet. Asia vaikuttaa rakkoleväänkin, sillä leväkotilot syövät rehevöityneessä meressä rihmalevää rakkolevän pinnalta.