Sopu Syyriassa on vain sanoja paperilla

Syyrian sisällissota on kestänyt viisi vuotta. Suomalaisasiantuntijan mukaan sodan päättyminen ei ole näköpiirissä. Kuva on  Hammuriyehista kapinallisten hallussaan pitämältä Itä-Ghoutan alueelta.
Syyrian sisällissota on kestänyt viisi vuotta. Suomalaisasiantuntijan mukaan sodan päättyminen ei ole näköpiirissä. Kuva on Hammuriyehista kapinallisten hallussaan pitämältä Itä-Ghoutan alueelta. Kuva: Abdulmonam Eassa

Sopu sotatoimien keskeyttämisestä Syyriassa on vasta hutera askel kohti rauhaa.

Venäjä saattaa olla jatkamassa presidentti Bashar al-Assadia tukevia ilmaiskuja. Tiedossa ei myöskään ole, suostuvatko Syyrian oppositio tai oppositioryhmittymät sopuun.

Syyrian sotatoimien pysäyttämisestä sovittiin perjantain vastaisena yönä Münchenissä käydyissä neuvotteluissa. Niissä olivat mukana niin kutsutun Syyrian tukiryhmän 17 jäsenmaata. Ryhmään kuuluvat muiden muassa Yhdysvallat sekä Syyrian hallintoa tukevat Venäjä ja Iran.

Saavutetusta sovusta huolimatta Venäjä on BBC:n mukaan vaatinut, ettei Aleppon pommituksia lopeteta, koska kyseessä ovat iskut ”terroristikohteita vastaan”.

Venäjän haluttomuus lopettaa ilmaiskut Syyriaan sai nopeasti pisteliään vastauksen.

– Niiden, jotka todella haluavat rauhaa ei tarvitse odottaa viikkokausia sen edistämiseksi, Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen sivalsi Münchenin turvallisuuskonferenssissa, mutta ei maininnut arvostelunsa kohdetta.

Saavutettu sopu antaa hänen mukaansa toivoa rauhasta, mutta monien muiden tavoin hän muistutti sanojen tueksi tarvittavan tekoja.

Venäjä vetoaa saamaansa pyyntöön

Venäjän arvostelijoiden mukaan pommituksilla pyritään pelkästään tukemaan presidentti Bashar al-Assadin joukkojen etenemistä.

Venäjän parlamentin liittoneuvoston kansainvälisten asiain komitean varapuheenjohtaja Vladimir Dzhabarov sanoi perjantaina Venäjän jatkavan terrorismin vastaista operaatiotaan, sillä sopu koskee hänen käsityksensä mukaan vallanpitäjien ja opposition välistä konfliktia, ei terrorismin vastaista taistelua.

– Sopimukset merkitsevät käsittääkseni keskenään taistelevia ryhmiä, sanoo Dzhabarov.

– Ne eivät koske terroristeja, joita on Syyrian alueella ja osin myös Irakissa.

Dzhabarov huomauttaa Venäjän toimivan Syyrian presidentin pyynnöstä ja taistelevan Isisin terroristeja vastaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen arvioi tuoreeltaan, ettei Syyrian sodan päättyminen ole näköpiirissä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tässä tarjotaan oppositiolle ja Assadille pienimuotoinen hengähdystauko. Se käytettäneen niin, että osapuolet varautuvat keväällä alkavaan taistelukauteen, Paronen sanoi.

Al-Assad kuin norsu olohuoneessa.

Moni rauhanneuvotteluissa mukana ollut päättäjä jatkoi perjantaina Münchenin turvallisuuskonferenssiin, jossa keskustelu varsinkin terroristijärjestö Isisin vastaisesta taistelusta jatkui.

Syyrian kapinallisia tukevan Saudi-Arabian ulkoministeri Adel bin Ahmed Al-Jubeir esiintyi hyvin päättäväisesti ja rauhallisesti ja totesi, ettei Isisiä nujerreta niin kauan kuin al-Assad johtaa Syyriaa. Hän vertasi tilannetta norsuun olohuoneessa, sillä äärijärjestö Isisiä vastustava rintama ei tunnusta tilannetta.

– Me emme voi tuhota Isisiä, ellemme tuhoa al-Assadia. Hän antaa Isisin toimia ja tekee kauppaa sen kanssa, ulkoministeri totesi.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi neuvotteluiden jälkeen tavoitteena olevan, että sotatoimet Syyriassa keskeytetään viikon kuluessa. Kerry korosti, että jo viisi vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan päättäminen tulee olemaan vaikeaa.

– Meillä on nyt sanoja paperilla. Tulevina päivinä meidän pitää nähdä toimintaa Syyriassa, Kerry sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Assad aikoo vallata takaisin koko Syyrian

Damaskos

STT, AFP

Syyrian presidentti Bashar al-Assad aikoo vallata takaisin koko Syyrian. Assad kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa. Tällä haavaa suuria osia maasta on äärijärjestö Isisin ja eri kapinallisryhmien hallussa.

Assadin mukaan Syyrian takaisinvaltaus voi onnistua alle vuodessa, jos kapinallistaistelijoiden huoltoreitit Aleppoon saadaan katkaistuksi. Hänen mukaansa hallinnon joukkojen hyökkäys Aleppon ympäristössä pyrkii tähän.

Jos yhteyksiä ei onnistuta katkaisemaan, maan valtaaminen takaisin vie Assadin mukaan pidemmän aikaa ja tulee kalliiksi.

Der Spiegel -lehti kertoi perjantaina, että Syyrian hallinnon joukkojen apuna olisi venäläisiä maajoukkoja. Venäläisten maajoukkojen osallisuudesta Syyrian sotaan on saatu todisteita aiemminkin, mutta presidentti Vladimir Putinin mukaan kyse on palkkasotureista.

Niinistö Müncheniin

München

STT

Syyrian sodan ja Euroopan pakolaiskriisin ratkaisun avaimia haetaan viikonlopun aikana Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Loistohotelli Bayerischer Hofiin kokoontuu noin 600 kansainvälisen politiikan toimijaa ja asiantuntijaa keskustelemaan ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta. Münchenin turvallisuuskonferenssissa ajatuksiaan pääsevät vaihtamaan muiden muassa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sekä Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja ulkoministeri Sergei Lavrov.

Suomesta mukana on muun muassa presidentti Sauli Niinistö. Hänen on määrä osallistua viikonlopun aikana paneelikeskusteluun Ukrainan, Liettuan ja Puolan presidenttien sekä EU-parlamentin puhemiehen kanssa.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on keskustelun areena, eikä siellä tehdä päätöksiä. Vuosien varrella eri valtionpäämiehet ovat tulleet sinne esittämään keskeisiä avauksia ja kannanottojaan.

Muistiin on jäänyt varsinkin Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhe vuonna 2007. Yleisö kuunteli tuolloin henkeään pidätellen uutta valtapolitiikkaa uhkunutta puhetta, jonka arvioitiin henkivän kylmän sodan paluuta.

Vuosi sitten Ukrainan sota ja Venäjän läsnäolo Itä-Ukrainassa veivät päähuomion ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov jatkoi lännen arvostelua kovin sanoin.

Tänä vuonna pääteemoina ovat virallisen ohjelman mukaan sellaiset turvallisuusuhat, jotka eivät noudattele valtioiden rajoja. Esiin nousevat näin varsinkin Syyrian sota ja pakolaiskriisi.