Venäjällä tuli kiire Syyriaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov torjuu syytökset, joiden mukaan Venäjä on iskenyt Syyriassa muita kapinallisia kuin äärijärjestö Isisiä vastaan. Lavrovin mukaan syytökset ovat perusteettomia. Lavrov kuvattiin torstaina YK:n päämajassa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov torjuu syytökset, joiden mukaan Venäjä on iskenyt Syyriassa muita kapinallisia kuin äärijärjestö Isisiä vastaan. Lavrovin mukaan syytökset ovat perusteettomia. Lavrov kuvattiin torstaina YK:n päämajassa. Kuva: Andrew Burton

– Kuulin, että olimme pommittaneet siviileitä. En tiedä miksi, en edes tiedä, mitä Syyriassa ylipäätään tapahtuu.

Venäläisen ystävän kommentti keskiviikkoiltana kiteytti tavallisten kansalaisten hämmennyksen, kun tiedotusvälineet raportoivat ensimmäisistä Venäjän tekemistä ilmaiskuista Syyriaan. Maan sisällissodan tapahtumat ovat monelle arvoitus, sillä Syyria on unohtunut Ukrainan alle.

Torstaina Venäjän mediakoneisto ryhtyi korjaamaan tilannetta, kun television pääkanavien reportaasikimarat käsittelivät lähes yksinomaan Syyriaa sekä terroristijärjestö Isisiä.

Täyskäännös tapahtui liian myöhään. Kansa ei ollut vielä valmis, kun Venäjä jo kiirehti Syyriaan.

Assad liian ahtaalla

Vaikka venäläisakateemikot ovat odottaneet Venäjän osallistumista koko syyskuun, operaation alkuajankohta yllätti ja vaikutti hätäiseltä.

Teknologisen instituutin analyytikon Aleksei Makarkinin mukaan Venäjän oli kuitenkin pakko lähteä mukaan äkkiä, sillä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin nurkkaus oli käymässä liian ahtaaksi.

– Osallistumisesta alettiin puhua vakavasti vasta, kun myös Assadin tukijat ja keskiluokka alkoivat paeta Eurooppaan. Assadin tilanne vaikeutuu selvästi, Makarkin sanoo.

Assadin tappio olisi tappio myös Venäjälle, joka saattaisi menettää liittolaisen mukana Tartusissa Syyriassa sijaitsevan laivastotukikohtansa.

Lisäksi Venäjä pelkää radikalisoituneiden nuorten paluumuuttoa. Isiksen riveissä taistelee arvioiden mukaan useita tuhansia venäläisiä.

Neuvosto- retoriikka apuun

Kumpikin kauhukuva on silti tavalliselle venäläiselle vielä kaukainen. Laivastotukikohdan menetys ei pelota samalla tapaa kuin Naton laajeneminen, eikä radikalisaatiosta ole paljoa puhuttu.

Vastahakoisuus epämääräistä sotimista kohtaan näkyy myös mielipidemittauksissa: Levada-keskuksen vastikään teettämän kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta venäläisestä vastustaa Venäjän armeijan osallistumista sotaan.

Rauhoittaakseen kansaa vallanpitäjät ovat vakuuttaneet, että sotaan osallistuvat vain ilmavoimat. Presidentti Vladimir Putin on ottanut järeät keinot käyttöön vedotakseen venäläisiin. Maanantain puheessaan Putin rinnasti Isiksen vastaisen taistelun Hitlerin peitonneeseen yhteisrintamaan.

Viesti oli selvä: fasistien uudet verrokit eivät enää löydy Ukrainasta.

Venäjän ilmaiskujen ennakoidaan edeltävän maahyökkäystä

Moskova

STT, Reuters-AFP

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat osuneet Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kouluttamiin kapinallisiin, kapinallisjohtaja sanoo. Syyrian armeijaa vastaan taistelevan kapinallisjoukon johtaja Hassan Haj Ali sanoo, että iskuissa haavoittui heidän taistelijoitaan.

Myös amerikkalaislähteet ovat sanoneet, että Venäjän keskiviikon iskut kohdistuivat etupäässä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tukemiin kapinallisiin, eivät niinkään äärijärjestö Isisiin. Venäjä jatkoi ilmaiskuja tukemansa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastustajia vastaan torstaina.

Libanonilaiset lähteet taas ennakoivat uutistoimisto Reutersille, että Pohjois-Syyriassa on alkamassa Syyrian hallituksen ja sen tukijoiden maahyökkäys kapinallisia vastaan. Lähteiden mukaan alueelle saapui puolitoista viikkoa sitten satoja iranilaisia. Myös Hizbollah-järjestö valmistautuu näiden lähteiden mukaan hyökkäykseen.

Libanonilaislähteet kytkevät maahyökkäyksen Venäjän ilmaiskuihin.

Yhdysvallat ja Venäjä aloittivat torstaina sotilaalliset keskustelut, joiden tavoitteena on välttää maiden ilmavoimien keskinäiset vahingot Syyriassa. Yhdysvaltojen johtama liittouma tekee ilmaiskuja Syyriassa Isisiä vastaan.