11 syytä, miksi Jokerit on 11 pelin voittoputkessa

Yhtä voittokulkua. Yksitoista voittoa putkeen sivuaa jo seuraennätystä. Jokerit jatkaa vieraskiertuettaan Tšeljabinskissa. Kuva: Jokerit

Jokerien sunnuntain vierasvoitto Jekaterinburgissa venytti KHL:n suomalaisylpeyden voittoputken jo 11 ottelun mittaiseksi. Peräkkäisten voittojen määrä sivuaa jo Jokereiden seurahistorian voittoennätystä.

Samalla Jokerit on kasvattanut pistesaldonsa jo 38:aan, mikä oikeuttaa kakkospaikkaan koko liigassa.

1. Ryan Zapolskin otteet parantuneet viime kaudesta. 
Amerikkalaisvahti komeilee koko liigan torjuntatilaston kakkosena SKA:n Igor Shestjorkinin takana. "Mr Z:n" torjuntaprosentti on komea: 94,6, eikä 1,35 päästetyn maalin ottelukeskiarvoakaan voi moittia. Mutta mikä tärkeintä, 12 voittoa ja vain yksi tappio ovat numeraalisista noteerauksista kovimmat.

2.  Puolustuksen materiaali kokonaisuudessaan viime kautta parempi.
Vaikka isossa kaukalossa pelattavaa KHL-lätkää pidetään taitokiekon tyyssijana, maalien edustoilla komposiittia ei kuulu pitää käsissä kuin sivellintä. Kun pakit pyrkivät pitämään oman maalin edustansa puhtaana, niihin hommiin tarvitaan edelleen karvaperse-osaston kavereita. Jokereiden box out -pelaaminen on sarjan eliittiä. Vaikka kausi alkoi pitkällä vieraspeliputkella, Jokerit ei ole siltikään päästänyt kuin 23 maalia. Se on vähiten koko sarjassa. 

3.  Eeli Tolvasen raikkaus (ja se laukaus). 
Tämän jutun perässä oleva juttulistaus kertoo paljon: vasta 18-vuotias Tolvanen on ollut yksittäisistä kenttäpelaajista valokeilassa ilta illan jälkeen. Teinitähdellä on 15 ottelun jälkeen koossa 11 maalia ja 8 syöttöä eli seitsemän pistettä enemmän kuin Jokereiden sisäisen pörssin kakkosella, puolustaja Matt Gilroylla (2+10).

4. Sentteripelaaminen parantunut. 
Brian O´Neill, John Norman ja Mika Niemi ovat oppineet, miten KHL:ssä operoidaan keskikaistalla. Toista kauttaan Jokereissa pelaava O'Neill on onnistunut molempiin suuntiin, niin kuin 11 tehopistettä ja +6 osoittavat.
Aivan kauden aattona värvätty ruotsalainen Norman nakutti viime kaudella Nizhni Novorogin paidassa 50 ottelussa 15 (7+8) tehopistettä, mutta nyt Jokereissa kasassa on 14 pelatun ottelun jälkeen jo lähes sama potti (4+5).

5. Jokainen ketju pystyy ratkaisuihin.
Perinteinen ykköstroikka-ajattelu ei ole nykypäivää Venäjälläkään. Tai ainakaan se ei kuulu Venäjällä voittavan suomalaisjoukkueen filosofiaan. Tolvasen taustalta löytyy toimivia ketjukoostumuuksia niin paljon, että kaikki tuloksentukoon kykenevät nimimiehet eivät edes mahdu aina pelaamaan. Rotaatiosta huolimatta tuloksentekokyky on säilynyt. Se on iso arvo kevään kovia – siis vielä nykyistäkin kovempia – pelejä ajatellen.

6. Kilpailuasetelma.
Jokerien pelaajisto ei välttämättä kestä palkkavertailua sarjan muihin menestyjäkandidaatteihin, mutta laajuutta löytyy kiitettävästi. Kun Luulajaan lähtenyt Joonas Jalvanti lasketaan mukaan, Jokerit on peluuttanut tällä kaudella jo yhdeksää puolustajaa.
Hyökkäyspäässä miehiä on vilissyt yli viiden ketjun verran. Tehot 2+3 kerännyt Antti "polkukone" Pihlström mahtuu nippa nappa sisäisen hyökkääjäpörssin top 10:een. Sen sijaan sinne eivät yllä Jesse Joensuu, Tommi Huhtala ja Masi Marjämäki – ainakaan tässä vaiheessa kautta.

7. Viisikkopelaaminen on sitoutunutta.
Maajoukkueeseen palaava Jukka Jalonen osasi edellisessä leijonapestissään löytää keinot, joilla varsinkin venäläisjoukkueet saatiin epämukavuusalueelle. Nyt sama on nähty seuratasolla. Meidän Pelin pääapostoli on siirtänyt suomalaisen yhteistyön jääkiekon onnistuneesti seuratasolle.

8. Oppiva organisaatio.
Jalosen lisäksi koko johto- ja taustaryhmä tuntuu sisäistäneen kivikovan KHL-maailman vaatimukset. Fysiikkapuolesta vetovastuun ottanut Hero Mali on yksi lisä narrien porilaisosastolle, mutta murrepuolta merkittävämpää on osaaminen. Miltei kymmenen kautta Ässien liigajoukkueessa, jaksot nuorten maajoukkueen mukana sekä kokemus NHL-seura Dallas Starsin kesäleireiltä ovat koulineet Malista monipuolisen ammattiosaajan.

9. Erikoistilannepelaaminen toimivaa. 
Useampi joka kolmas ylivoima on tuonut tulosta.
Kaikkiaan Jokerit on nyt tehnyt kauden 51 maalistaan 22 ylivoimalla. Yv-prosentti 34,9 on sarjan toiseksi paras SKA Pietarin jälkeen. 
Se on hämmentävän kova saldo.
Toisaalta myös alivoimapelaaminen ja sen välttäminen ovat olleet isossa roolissa. Jokereille on puhallettu neljänneksi vähiten jäähyjä (166 minuuttia) koko sarjassa. Esimerkiksi pisteen vähemmän keränneen AK Bars Kazanin jäähypotti on lähes 100 minuuttia suurempi. Pitkässä juoksussa on aina valtava etu, että tiivis puolustaminen sujuu ilman jatkuvaa alivoiman tappamista.

10. Sami Lepistön johtajuus takalinjoilla.
Oman kasvatin kotiinpaluu kymmenen muualla pelatun kauden jälkeen on ollut kaikin tavoin onnistunut. Kokenut mutta vasta 32-vuotias Lepistö voi ilman loukkaantumista olla varma paikastaan Etelä-Korean olympiakoneeseen. Uran kolmannet viiden renkaan kisat ovat mukava mauste kauteen, vaikka lentokilometrejä toki on kertynyt viime vuosina riittävästi muutenkin.

11. Hankinnat onnistuneet kauttaaltaan.
Aiemmat kaudet ovat osoittaneet pelaajahankinnoista vastaaville Janne Vuoriselle ja Jari Kurrille, minkälaiset pelaajat pärjäävät siinä rumbassa, jossa kyrilliset kirjaimet ja aikavyöhykkeet vyöryvät vastaan viikko toisensa jälkeen.
Saman asian voi sanoa kliseisemminkin: Siperia on opettanut.
No, Karri Rämön nykyvire on toki toistaiseksi vielä testaamatta. Tolvasen hankinnan nerokkuutta on ylistetty jo ihan riittämiin, mutta myös muut ulkomailta kalastetut New York Rangersin farmissa eli AHL:n Hartfordissa pelannut Nicklas Jensen on osoittautunut John Normanin tavoin hyväksi löydöksi. Tanskalainen on ollut Jokereiden toiseksi tehokkain hyökkääjä.  

Lisää aiheesta

Pirullinen Tolvanen Räsäsen tulospiilon tiellä

Huhtala kehui Tolvasta haastattelussa - "En minä näitä hänelle ääneen sano"

Tolvasen tykki ratkaisi jälleen - Jokerit ennätyksellisessä voittoputkessa

Tolvasen tahti ei laannu – tehojuniorin hattutemppu takasi Jokereille seitsemännen voiton putkeen

Tähtäimessä jo kymmenes peräkkäinen - Jokerit on muutakin kuin Eeli Tolvasen rannelaukaus

NHL Draft 2017: Kuudes suomalainen ykköskierroksella, Eeli Tolvasesta ennätysvaraus - katso lista

NHL Draft 2017: Eeli Tolvanen on varaustilaisuuden ykkössnaipperi