50 vuotta jääkiekkovalmentajana saa riittää - Topi Uusitalo jättää pukukoppimaailman

Topi Uusitalo on pyörinyt raumanseutulaisten jääkiekkojoukkueiden pukukopeissa lähes 50 vuotta valmentajana, seuran perustajana ja rahoittajana, puheenjohtajanakin. Nyt mies on kuitenkin päättänyt laittaa valmentamiselle pisteen. Kuva: Eetu Setänen

Vuosi oli 1969 ja auto Ford Transit, kun Topi Uusitalo ajeli ensimmäisen kerran Vasaraisilta Rauman keskustaan valmentamaan. Joukkueen hän muistelee olleen Minnesota silloisessa Lukon nappulaliigassa.

Tuosta hetkestä on hurahtanut lähes 50 vuotta, kun Uusitalo hörppää kahvia HC Eurajoen pukuhuoneessa.

Hurahtanut on Uusitalokin. Pahaan tautiin, kuten hän itse usein on pitkästä valmentajaurastaan vitsaillut.

Kun Uusitalo kertoo joukkueen päätösristeilystä, joku irvailee, onko konkarivalmentaja osallistumassa Temptation Islandille.

Uusitalo taas puhaltelee helpottuneena, että päätösreissu suuntautuu vain Ruotsin-laivalle, eikä alunperin suunnitelluksi pitkäksi viikonlopuksi Tallinnaan.

– Kai olen jotenkin tullut riippuvaiseksi tästä kopin hajusta, Uusitalo huokaa.

Ilmassa on tuttua hien katkua ja pukukoppihuumoria, mutta myös haikeutta. Uusitalo on nimittäin päättänyt pistää valmentamisen osalta pillit pussiin.

– Kuudella eri vuosikymmenellä on tullut valmennettua. Eiköhän ole aika antaa aikaa jollekin muulle, Uusitalo hymähtää.

50 vuoteen on mahtunut pitkä lista raumanseutulaisia alasarja- ja juniorijoukkueita. Ja vielä pitempi lista pelaajia, joista moni on kiivennyt huipputasolle asti.

Eräs heistä kuuli merkkipaalun lähestymisestä ja lähetti vanhalle valmentajalleen henkilökohtaiset terveisensä. Hän oli Erkka Westerlund, joka pelasi Uusitalon valmennusuran alkuvuosina Säpin junioreissa.

Ikimuistoisia hetkiä ja pelaajia Uusitalon muistilokeroissa riittää vaikka kuinka. Jotain hän nostaa kysyttäessä hieman yli muiden.

– Kyllä ne vanhat ajat, Kiekko-74:n ja HC Ganalin sarjanousut, ovat aika lähellä sydäntäni. Joka vuosi nousujuhlat nelosesta kakkosdivariin asti, joka oli silloin sentään kolmanneksi korkein sarjataso Suomessa, Uusitalo muistelee.

Peli ja tavat ovat muuttuneet 70-luvulta melkoisesti, hyvään ja huonoon suuntaan.

Näillä näkymin Uusitalo luotsasi valmennusuransa viimeiset vuodet Eurajoella, HC Eurajokea miesten nelosdivarissa ja Lätkän naisten harrasteporukkaa.

– Peli pelinä ei ole muuttunut mihinkään, mutta pelaajista on tullut nopeampia. Katselin hiljan vanhaa HC Ganalin kakkosen peliä ja se oli kuin hidastettua verrattuna nykypäivän nelosdivisioonaan, Uusitalo vertaa.

Toisaalta jotain oli ennen paremminkin.

– Henki muuttunut siltä osin ratkaisevasti, että aikaisemmin asiat hoidettiin kasvotusten kavereiden kanssa ja oltiin ehkä siksi sitoutuneempia. Nykyään tulee vain kännykkään ilmoituksia, että olen nyt pois.

Uusitalo suoritti A-valmentajaseminaarin vuonna 1972, aikanaan kaikkien aikojen nuorimpana. 2000-luvun alussa hän oli samaan aikaan Lukon nykyisen päävalmentajan Pekka Virran kanssa suorittamassa jääkiekkovalmentajan tutkintoa.

Uusitalo kävi Matti ”Mölli” Keinosen tähdittämän Lätkä-77:n kanssa ykkösdivarikarsintojen porteilla ja valmensi kakkosdivaria Kuusamossa asti.

Mies myöntää kaivelevan, etteivät ovet ikinä auenneet siitä eteenpäin.

– Taisi jäädä kielitaidosta kiinni, etten ikinä valmentanut esimerkiksi ulkomailla. Jotain virityksiä oli, mutta ne jäivät keskusteluiden tasolla, Uusitalo paljastaa.

Jos Uusitalo ei tosiaan aio viettää aikaansa enää jäähalleilla, niin missä sitten.

– Ajattelin leikkiä vähän vanhojen autojen kanssa. Toinen harrastus on huutokauppa, Uusitalo kertoo.

Jos Temption Island ei ollut tv:stä tuttu viihdesarja, niin Huutokauppakeisari kyllä on.

– En ala kuitenkaan kilpailemaan Akin kanssa, enkä hanki avuksi Markkua. Jo televisiota katsellessa joudun myötähäpeämään niin paljon, että vaihdan kanavaa, Uusitalo nauraa.

Topi Uusitalo kantaa huolta satakuntalaisten nuorten jääkiekkoiluharrastuksen jatkumisesta.

Huoli pelaajien harrastuksen loppumisesta

Topi Uusitalo on valmentanut viimeiset kolme kautta HC Eurajokea, joka perustettiin vuonna 2015 Ilman seuraa moni esimerkiksi tämän kauden joukkueen 33 pelaajasta olisi todennäköisesti lopettanut jääkiekon. 

Uusitalo on mielissään siitä, että HC Eurajoki on pystynyt tarjoamaan kodin oman kylän pojille ja houkuttelut katsomoon yli 100 hengen yleisömääriä.

Toisaalta kokenut valmentaja on huolissaan alasarjakiekosta ja niistä pelaajista, jotka eivät mahdu esimerkiksi Lukon junioreissa ykkösjoukkueisiin. 

- Olen sisäistänyt jo kauan sitten, että ei tässä maailmanmestaruutta haeta. Liian monen pelaajan ura tyssää kuitenkin A- tai B-junioreihin, Uusitalo sanoo. 

- Siitä näyttelen sormeani Lukkoakin päin. Pitäisi ymmärtää, että jos alasarjoissa on harrastajia ja kiinnostusta, niin se vie aina alueen jääkiekkoa eteenpäin.