800 peliä on pitkä rivi jauhettavaksi

17.9.1998 Turun Palloseura matkusti Kuopioon. Monelle menestymään tottuneelle turkulaispelurille se oli tavallinen syksyinen vieraspeli, uuden kauden ensimmäisiä askeleita.

Ilkka Mikkolalle se oli jotain aivan muuta. Kesällä Oulusta Turkuun muuttanut puolustaja pääsi ensimmäistä kertaa näkemään, millaista on pelata oikeassa liigaottelussa.

Hän muistaa vanhojen konkarien ottaneen tulokkaan kannustavasti vastaan. Pakkipariksi oli lyöty NHL-peleissä marinoitu körmy, Peter Ahola.

TPS voitti ottelun 1–3, mutta Mikkolan muistikuvat itse pelin tapahtumista ovat vähissä.

Se ei tavallaan ole ihme, sillä tuo syyskuinen kamppailu oli vain alkusoittoa pitkälle uralle. Muisteltavia hetkiä on paljon.

Lauantaina yksi sellainen on taas tiedossa. Mikkola saa täyteen 800 liigapeliä.

– Totta kai se on aika iso peli. Kun mietitään pelaajauraa, niin jostain se aina alkaa. Jos nuorelle pelaajalle lyödään tuohon 800 peliä riviin ja sanotaan, että alahan jauhaa, niin on se aika pitkä rivi, Mikkola naurahtaa.

Sopivampaa vastustajaa juhlapeliin on vaikea kuvitella. Lukko kohtaa TPS:n, jossa Mikkola paitsi avasi liigauransa, myös voitti kolme ensimmäistä Suomen mestaruuttaan.

–  Ovelalla tavalla ympyrä sulkeutuu, Mikkola myöntää.

Torstainen maali SaiPan verkkoon oli Mikkolalle kauden 27 tehopiste, jolla hän sivuaa yhden kauden piste-ennätystään. Lue lauantain Länsi-Suomesta, miksi tehovire löytyi Lukossa.