Akin rasva suli kuin lumi

Tee jonain tylsänä päivänä testi. Käy ensin luistelemassa toppapuku päällä. Ota sen jälkeen kymmenen kilon kahvakuula käteen ja yritä luistella samaa vauhtia.

Aika vaikeaa on päästä yhtä kovaa.

Lukon Aki Kangasmäki heräsi todellisuuteen pari kesää sitten, kun testeissä rasvaprosentti näytti lähes kahtakymmentä ja paino oli 103 kiloa. Oli aika ryhtyä töihin yhdessä kuntovalmentaja Risto Rosendahlin kanssa.

– Vaikka olen mielestäni ennenkin ollut hyvässä kunnossa, jostain sitä painoa on tullut. Pihdit näyttivät sen verran, että pakko oli uskoa, Kangasmäki muistelee.  

Kohentunut ruokavalio ja tiukat treenit ovat tuottaneet tulosta. Tätä nykyä Kangasmäen rasvaprosentti on 11 ja painoa 93 kiloa.

– Ennen vedin pitsaa ja kokista, kaikkea mitä naaman eteen kannettiin. Edelleen voi herkutella, mutta ei joka päivä.

Kun Kangasmäen ”kylkikahvakuula” on poissa sylistä, maisema vaihtuu nopeammin.


Kangasmäki pääsee lyömään ison kroppansa paremmin tilanteisiin väleihin, koska nyt hän ehtii mukaan kahinoihin.

– Olen aina ollut isoksi mieheksi suhteellisen nopea suorassa luistelussa, mutta jarrutuksen jälkeen en ole päässyt riittävän nopeasti liikkeelle. Nyt se on parantunut.

Rooli noussut
kauden edetessä

Kangasmäen kausi lähti Lukossa käyntiin samoissa epävarmoissa tunnelmissa kuin parina edellisenäkin. Sopivaa roolia ei tahtonut löytyä. Kun tanskalaiset NHL-vahvistukset saapuivat, Kangasmäki löysi jälleen itsensä Mestis-komennukselta Vaasan Sportin riveistä.

Mitä pidemmälle kausi on edennyt, sitä tukevammin hyökkääjä on naulinnut paikkansa vakiokokoonpanossa. Kun kauden keskivaiheilla Kangasmäki lensi usein vilttiin kesken pelin, loppukaudesta hän on taistellut kaukalossa pelien loppuun asti.


– Tietysti harmittaa, jos pelaa jääkiekkoa ammatikseen ja peliaika on kolme minuuttia. Mutta en minä ole ikinä enempää kiukutellut, vaan ole yrittänyt pelata kaikki vaihdot mahdollisimman hyvin, Kangasmäki miettii.


Kun peliaikaa on tullut enemmän, yliyrittäminen ja tyhmät jäähyt ovat jääneet pois.


– Peli ei ole enää sitä, että heitän kiekon punaiselta päätyyn ja lähden karvaamaan. Pystyn pitämään kiekkoa ja ottamaan taklauksia vastaan.


Seuraava tavoite:
pisteitä nakuttamaan

Seuraava tavoite on alkaa iskeä pisteitä. Runkosarjassa 43 ottelussa kertyi tehot 4+3.


– Ei tässä voi kauhean monta vuotta keikkua, jos iskee 5–6 pistettä kaudessa. Nuoremmat tulevat ohi, Kangasmäki myöntää suoraan.


– Enkä halua pelata kolmekymppisenä missään Mestiksessä. Kävisi koulua 18-vuotiaiden kanssa, saisi tonnin kuussa ja asuisi jossain hotellihuoneen yksiössä.


Tehoilijan tatsi kytee siellä jossain. Esimerkiksi viime kaudella Sportissa Kangasmäki iski 21 ottelussa 26 tehopistettä, mikä on kova lukema toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.