Älä koskaan ruoki trollia

Nettikeskustelun pyhä sääntö: älä ruoki trollia.

Sen merkityksen oppi keskiviikkona Rauman Lukko, joka pahoitti julkisesti mielensä kahdesta Twtterin parodiatilistä.

Parodiatililtä Risto Tuhva on paukkunut lausuntoja jo joulukuusta lähtien. Hiljattain markkinoille ilmestyi myös toinen Lukko-henkinen hahmo, toimari Rajala.

Lukko arvioi omalla Twitter-tilillään, että parodiatilien käyttö, oikeiden henkilöiden kuvien liittäminen niiden yhteyteen ja niiden kautta annetut lausunnot ovat kyseenalaista ja jopa rikoslain alaista toimintaa.

Kaksiosainen viesti teki juuri sen, mitä Lukko varmasti ei halunnut. Se räjäytti Risto Tuhvan seuraajien määrän. Toimari Rajala tosin pelästyi ja lakkautti tilinsä, joten osittain Lukko myös onnistui.

Harva kuitenkin oli löytänyt päävalmentajaa parodioivan tilin. Nyt Lukko antoi sille upeaa mainosta. Ruokki siis trollin kääpiöstä jättiläiseksi.

Risto Tuhva ja toimari Rajala eivät olleen Twitterin ensimmäiset parodiatilit. Urheilutoimittajalegenda Jari Porttilaa parodioiva Sporde Porttila on suoranainen hitti.

Myös Jokereiden agitaatttorihyökkääjä Jarkko Ruutu on saanut oman parodiatilinsä, ja se sai aluksi isojen mediatalojen urheilutoimittajatkin ajamaan miinaan.

Kansainvälisiä parodiatilejä on tehty esimerkiksi rallikuski Sebastien Loebista. Julkkisten nimiin tehty tilejä tasan niin kauan kuin sosiaalinen media on ollut olemassa.

Suomen ehkä tunnetuin Twitter-parodiatapaus on vajaan vuoden takaa, kun Jörn Donnerin nimiin tehtiin tili, joka ei ollut missään tekemisissä tunnetun kirjailijan kanssa.

Tuolloin mistään ei voinut päätellä, että kyseessä ei ollut itse Donner. Twitter-parodia muuttui astetta vakavammaksi, kun media alkoi siteerata muka-Donneria.

Todellinen Donner harkitsi oikeustoimia, mutta antoi lopulta asian olla.

Kyse oli tuolloin identiteettivarkaudesta, joka ei Suomen lainsäädännön mukaan kuitenkaan ole rikos.

Ja kun toisen identiteetin ottaminen ei ole rikollista, ei sitä luonnollisesti ole myöskään selvän parodiatilin perustaminen.

Siinä kohtaa kohteelta kysytään vain huumorintajua.

Lukolta se keskiviikkona loppui.