ANALYYSI: Kannattaisiko Eurassa unohtaa jo koko kuplahalli? – tässä kovasti kehuttu vaihtoehto oikein kuvan kera

Nummelassa nukutaan yöt paremmin, kun vanha ylipainehalli myytiin Euraan. Jykevämpi monitoimihalli olisi pitkässä juoksussa järkevämpi ratkaisu, mutta eurot painavat vaakakupissa.

| Päivitetty

Viime syksynä Euran kentänhoitajana aloittanut Vesa-Matti Syrjälä esitteli kuplahallin kärsimiä vaurioita. Kuplahalli romahti 9. tammikuuta ja on odottanut siitä asti pitkin pituuttaan, millaisiin korjaustoimiin kunta päättää ryhtyä. Kuva: Juha Sinisalo

Korostetaan heti alkuun. Tämän jutun tarkoitus ei ole nälviä Euran kuntaa ja Euran Palloa. Euran ylipainehallin, kansankielellä kuplahallin, romahdus oli epäonninen tapaus, joka ei ole kenenkään vika.

Euran kuplaprojekti oli hieno osoitus yhteistyöstä ja talkoohengestä, joka nykypäivänä on katoava luonnonvara. On hienoa, että kunta on halukas satsaamaan liikuntaolosuhteiden kehittämiseen Eurassa, ja yhtä hienoa on, että piskuisen EuPan seuraväellä on halua ja hartioita uhrata vapaa-aikaansa isoihinkin ponnistuksiin.

Euran kuplahallin riemukkaita avajaisia vietettiin 13. marraskuuta 2022. Koko komeus oli maan tasalla jo 9. tammikuuta 2023.

Hirvittävänä yllätyksenä romahdusta ja repeytymistä ei voi pitää, sillä ylipainehalleja on sortunut viime talvina ympäri Suomea tämän tästä. 

Nyt, kun ”Euran Globen” on kuitenkin alhaalla ja hallitalvi jo pitkälti pilalla, olisi syytä ottaa kunnon tuumaustauko.

Euran kunnan tekninen johtaja Kimmo Haapanen sanoi Satakunnan Kansalle (18.1.), että kuplan paikkaus tulisi maksamaan ainakin 50 000 euroa. Erimittaisia repeämiä hallin kankaassa on hänen mukaansa 5–10, joten halli saattaa olla entinen. 

Kunnanjohtaja Juha Majalahti puolestaan totesi Alasatakunnalle (17.1.), että vahvimmaksi vaihtoehdoksi on muodostumassa kuplahallin pressun uusiminen kokonaan. 

Kysymys kuuluu: kannattaisiko koko kupla kuitenkin unohtaa ja kääntää katse jykevämpään halliin, joka ei olisi niin herkkä sääoloille ja ilkivallalle?

Hyvä harrastaa, inhottava omistaa

Jos asiaa kuplahallin entisestä kodista Nummelasta kysyy, vastaus on päivänselvä. Länsi-Uudenmaan suunta on sikäli osuva, että juuri Nummelastahan Eura huutokaupassa osti käytetyn kuplahallinsa. 

Nummela kuuluu Vihdin kuntaan (noin 29 000 asukasta), mutta keskustaajaman koko (noin 14 000 asukasta) on jollain tavalla vertailukelpoinen Euran kanssa (noin 11 500 asukasta).

Nummelan Palloseuran toiminnanjohtaja Nina Åberg naurahtaa iloisesti, kun häneltä kysyy, nostaako sana kuplahalli verenpainetta. Nykyinen Euran halli aiheutti jalkapalloseuralle ja sen omistaneelle halliyhtiölle harmaan hiuksen jos toisenkin.Ratapuistossa Vihdissä seisonut halli muun muassa romahti kymmenen vuoden aikana 2009–2019 kaikkiaan viisi kertaa.

– Me olemme nyt maailman onnellisimmassa asemassa. Nyt ei ole mitään ongelmia minkään kanssa, Åberg iloitsee.

– Kuplahalli on ihan hyvä paikka harrastaa, mutta inhottava omistaa, lohkaisee Matti Harju, Vihdin Jäähalli Oy:n pitkäaikainen puheenjohtaja.Nummelassa kuplahalli tuli viimeisen kerran alas alkuvuodesta 2019. Kangas repeytyi lumenpudotuksen yhteydessä, kuten Eurassakin.

– Se kuplahallin repeytyminen ja kaatuminen ei ollut positiivista, mutta kaikki siitä seurannut on. En olisi ikinä uskonut siellä kylmässä kuplahallissa seisoessa, että voin joka päivä shortsit jalassa kävellä tällaiseen upeaan halliin, joka meillä nyt on, Åberg kiittelee.

Romahduksia ja repeilyjä tämän tästä

Nummelan uusi palloiluhalli, Aura Light Certos Areena, avattiin käyttöön tammikuussa 2020. Rakennuslupa heltisi toukokuussa 2019, joten hallin rakentaminen kesti kaikkiaan vain seitsemän kuukautta.

– Meillähän kävi niin, että halli oli tullut jo muutamia kertoja alas ennen kuin repesi tosi pahasti. Mietimme, kannattaako hallia korjata, mutta totesimme, että sehän vain repeäisi ja kaatuisi jatkossakin vähän väliä. Loppupeleissä, kun aloimme laskea lämmityskustannuksia ja haavoittuvaisuutta, totesimme, että pitemmällä aikavälillä parempi halli ottaa kiinni kustannuksia, Åberg kertoo. 

Nummelassa päädyttiin eristettyyn kaksoispressuhallin, jossa on täysmittainen jalkapallokenttä ja yleisurheilijoille sadan metrin juoksurata sekä pituus-, korkeus-, ja seiväshyppypaikat. Sisälämpötila pidetään 13 asteessa.

Vuorokalenteri on täytetty niin, että NuPS ja Vihdin Viesti ostavat halliyhtiöltä kaikki arki-iltojen ja viikonloppujen vuorot, kun taas kunta ostaa kaikki arkipäivien päivävuorot. Varsinkin Viesti myy omia vuorojaan eteenpäin lähiseudun seuroille.

Nummelassa kekseliäs rahoitusratkaisu

Nummelan hallin rakensi kilpailutuksen voittanut Best Hall Oy. Hintaa tuli Matti Harjun mukaan 3,5 miljoonaa euroa. 

On suhteellista, kuinka iso rahasumma se lopulta on. Helppo se on tässä huudella, että pistäkää pari miljoonaa lisää, kun itse tuskin eläessään tienaa sen vertaa.

Lähiseudun liikuntapaikkarakentamisesta jos haetaan esimerkkejä, niin Laitilaan ja Mynämäelle tehtiin monitoimihalli vajaalla 4 miljoonalla, Eurajoelle on tulossa omansa 8,5 miljoonalla, ja Raumalla (Otan) monitoimisali maksoi reilut kaksi miljoonaa.

Vihti oli suunnitellut jo aiemmin rakennuttavansa monitoimihallin, jonka hankesuunnitelma oli arvoltaan 16,5 miljoonaa euroa. Kunta ilahtui kovasti kuullessaan halliyhtiön halvemmista laskelmista ja rahoitti uuden hallin. Rahoitusratkaisu oli poikkeuksellisen luova.

– Kunnanjohtaja itse asiassa keksi ratkaisun, joka voisi toimia muuallakin. Kunta lainasi halliyhtiölle rahat ja saa meiltä vuodessa yli 70 000 euroa korkomarginaalia, joka normaalisti menisi pankille. Uusi kuntalakihan sallii lainan takaamisen vain 80 prosenttisesti, mutta mahdollistaa kyllä lainaamisen vaikka sataprosenttisesti, Harju kertoo.

Mikä kuviossa Eurasta puuttuu, on Oy Vihdin Jäähalli Ab:n kaltainen kolmannen sektorin yritys. Voittoa tavoittelematon yhtiö on vuosikymmenten saatossa rakentanut merkittävän määrän liikuntatiloja Nummelaan.

Euran ylipainehallin katetta paikkailtiin viimeksi sen jälkeen, kun kunta oli ostanut hallin huutokaupassa Nummelasta. Huutokaupan aikaan kate oli jo pakattuna, mutta kunnanjohtaja Juha Majalahden mukaan siinä havaittiin myöhemmin heikkoja kohtia, jotka paikattiin. Tuolloin kulut menivät myyjän piikkiin. Kuva: Juha Sinisalo

Elinkaari ja energiaedut maksavat takaisin

Kuplahallin plussapuoli on yhtä selvä kuin miinuksetkin: se on halpa. Rakentaminen maksaa vain murto-osan kiinteän puu- tai teräsrunkoisen hallin kustannuksista.

Euran tekninen johtaja Kimmo Haapanen arvioi Ylen verkkosivuilla (12.1.) uuden kuplahallin maksavan miljoonan euron verran, kun kiinteän hallin rakentaminen maksaisi 5–7 miljoonaa. 

Maailmantilanne on nostanut raaka-aineiden hintoja, mutta Nummelan malliin nähden arvio vaikuttaa silti olevan yläkanttiin.

Kustannuksista puhuttaessa huomionarvoista on sekin, että Eurassa on jo tehty monenmoista pohjatyötä: perustuksia, kuivatusjärjestelmiä, sadevesiviemäröintiä, ulkovalaistusta ja pelastustiet.

– Jos tulee uusi halli, tai jos vanha korjataan, niin tehdyt perustukset käyvät molemmissa tapauksissa. Eivät ne hukkaan mene, eivätkä mene viemäröintityötkään. Se on ainoastaan se varsinainen halli, mistä tulee uudet kustannukset, Haapanen huomautti Satakunnan Kansalle.

Kaikkiaan kuplan pystyttämiseen on uponnut Haapasen arvion mukaan rahaa nyt 400 000–500 000 euroa.

– Periaatteessa Euran tapauksessa kuulostaisi, että hallin kokonaishinta voisi olla matalampi kuin 3,5 miljoonaa. Meillä pohjatyöt, maansiirto ja perustuksien tekeminen maksoivat vähän alle puoli miljoonaa euroa, Matti Harju kertoo.

On syytä vielä korostaa, että Nina Åberg ja Matti Harju eivät halua mitenkään lähteä neuvomaan euralaisia. He kertoivat vain Länsi-Suomen kysyessä oman kokemuksensa.

– Kun suunnittelimme tuota uutta hallia, meillä oli vaihtoehtona samankokoinen kuplahalli. Kuplahalli olisi ollut investointina edullisempi, mutta elinkaarilaskelmassa (30 vuotta) ja lämmityskuluiltaan selvästi kalliimpi. Lisäksi 10 vuotta kuplahallin omistajana oli niin stressaavaa, etten halunnut sitä enää kokea, Harju toteaa.

Euran kuplahalli rakennusvaiheessa syyskuussa. Kuva: Juha Sinisalo

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut