Arizona Coyotes tarvitsee äärimmäisen herätyksen – maalatkaa C-kirjain Paloahteen Brodeurin kypärään!

-Yksi monista torjunnoista. Arizona Coyotesin maalivahti Antti Raanta pysäytti San Jose Sharksin Jannik Hanseninin laukauksen. Kuva: Allan Hamilton/Icon Sportswire

Calgary Flamesin Sam Bennett kiertää Arizonan Coyotesin maalia ja yrittää yllättää maalivahti Antti Raannan vanhanaikaisella. Tilanne näyttää toivottomalta, mutta Raanta venyttää vasemman jalan patjansa eteen ja torjuu.

Raannan farkut repesivät tanssilattialla liian villin spagaatin takia.

Raannan nivusten lisäksi pelihousut säilyvät ehjänä – päinvastoin kuin takavuosina kaverin häissä, kun Raannan farkut repesivät tanssilattialla liian villin spagaatin takia.

Näitä torjuntoja on tällä kaudella nähty paljon. Arizona Coyotes pelasi varsinkin alkukaudella järkyttävää jääkiekkoa. Ilman Antti Raantaa Coyotes olisi jo varmistanut jumbotilansa koko sarjassa. 

Kun Raanta on torjunut kumiukkona ja joukkue on pystynyt pelaamaan paineettomasti, on pisteitäkin alkanut tulla. Arizona on voittanut 17 viime ottelusta 11.

Suomalaisten NHL-pelaajien kausi on ollut kokonaisuutena niin loistava, että Raannan tarina on ymmärrettävästikin jäänyt taustalle. Niin sanottuna normaalina vuotena Raannan tekemiset olisivat nousseet isommin esille.

Raanta ansaitsisi nyt ison palkinnon ja arvostuksen tekemisistään. Hänet pitäisi nostaa Coyotesin kapteeniksi.

***

Valinnassa on vain yksi ongelma – maalivahti ei voi olla virallisesti NHL-joukkueen kapteeni.

Sääntöä on kuitenkin kierretty ennenkin. Roberto Luongo oli käytännössä Vancouver Canucksin kapteeni 2008-10, vaikka Willie Mitchell oli virallisesti kapteenina peleissä.

Luongolla oli maalattu maskiin C-kirjain. Sitä eivät NHL:n viranomaiset sentään estäneet.

NHL:ssä oli vuosina 1924–1948 kuusi maalivahtikapteenia, mutta sääntö muutettiin Montreal Canadiensin maalivahdin Bill Durnanin takia. Hän kävi valittamassa tuomarille tuomioista niin usein, että muut joukkueet alkoivat syyttää häntä ylimääräisten aikalisien kalastelusta.

Sääntö olisi aika päivittää 2010-luvulle. Ehkä maskimiehet osaisivat jo käyttäytyä sen verran? Ainakin kohtelias raumalaismies Antti Raanta.

***

Jo ajatus raumalaisesta maalivahdista NHL-joukkueen kapteenina tuntuu niin absurdilta, että se vaatii tarkempia perusteluja.

Hän ei ole murtunut, vaikka loukkaantumiset kaukalossa, autokolari, talon vallanneet skorpionit ja jatkuvat tappiot ovat yrittäneet painaa mieltä matalaksi.

Raanta on osoittanut viimeistään tällä kaudella poikkeuksellista sitkeyttä. Hän ei ole murtunut, vaikka loukkaantumiset kaukalossa, autokolari, talon vallanneet skorpionit ja jatkuvat tappiot ovat yrittäneet painaa mieltä matalaksi.

Sitä urheilu on, vaikeuksista selviämistä. Ja Raanta on aina noussut kuin Phoenix-lintu. Antti Raannan torjuntaprosentti on tämän kalenterivuoden peleissä 93, kun Vezina-ehdokas Pekka Rinteen lukema on 93,4.

Iso osa maalivahdeista on omissa oloissaan viihtyviä erakkoja, joista ei olisi ikinä ottamaan johtajan roolia kopissa vaikeina hetkinä. Raanta on osoittanut tällä kaudella, että hänellä on pokkaa nousta eturintamaan.

Raanta on tehnyt tempun, johon harvalla eurooppalaisveskarilla on pokkaa. Hän ripitti koko joukkuetta vaihtoaition edessä Montreal Canadiensia vastaan, kun 3-0-johdon jälkeen Canadiens iski kaksi maalia.

– Aloin siinä jo katsella kelloa, että koska tulee seuraava mainoskatko, että pääsen aitiolle riehumaan, Raanta kertoi Yle Urheilulle.

Kuinka ollakaan, Raannan vanha maalivahtipartneri Henrik Lundqvist teki aiemmin tällä kaudella saman tempun. Siinä on toinen kumiukko, jolle C-kirjaimen voisi antaa pelipaidan rintaan saman tien.

NHL:ssä on pelannut vuosien varrella monia isoja veskaripersoonia, jotka ovat olleet käytännössä joukkueen ykkösjohtajia. Yksi heistä on New Jersey Devilsin takavuosien tuki ja turva Martin Brodeaur.

Se on selvästi enne, että Raannan yksi lempinimi on Paloahteen Broudeaur.

Se on selvästi enne, että Raannan yksi lempinimi on Paloahteen Broudeaur.

***

Jos haluat tietää miltä Coyotesin maalivahdista tuntuu, mene yksin Ruisrockin tai RMJ:n portille vastaanottamaan väkimassaa, kun portit avautuvat. Joka puolelta tulee.

Jos haluat tietää miltä Coyotesin maalivahdista tuntuu, mene yksin Ruisrockin tai RMJ:n portille vastaanottamaan väkimassaa, kun portit avautuvat. Joka puolelta tulee.

Coyotes on ollut viimeksi pudotuspeleissä 2012, eikä tulosta ole tullut, vaikka seura on vaihtanut kaiken nimestä, GM:stä, valmentajista ja pelaajista lähtien.

Ei Raannan nostaminen kapteeniksi tekisi Coyotesista Stanley Cup -voittajaa, mutta seura tarvitsee nyt kaikki pienetkin herätykset. Tätä nykyä Coyotesilla ei ole edes varsinaista ykköskapteenia, vaan Oliver Ekman-Larsson, Niklas Hjalmarsson, Brad Richardson ja Derek Stepan hoitelevat hommia kiertävällä systeemillä.

C-kirjaimen voisi maalata maskiin samalla, kun Coyotes julkistaa maalivahtinsa monivuotisen jatkosopimuksen.