Ässien Kotkaniemi on 2018 draftin suomalaisten ykkösnimi

Jesperi Kotkaniemi on ensi kesän draftin ykkösnimi suomalaisista.
Jesperi Kotkaniemi on ensi kesän draftin ykkösnimi suomalaisista. Kuva: Ässät

Tämän kesän varaustilaisuutta voi pitää monella mittarilla suomalaisten kaikkien aikojen parhaana. Kuusi ykköskierroksen varausta oli paras suomalaistulos koskaan.

Kesän 2018 varaustilaisuudesta ei ole odotettavissa aivan samanlaista suomalaisten ilotulitusta, mutta varauksia on silti odotettavissa. Vaikka itse tapahtumaan on vielä melkein vuoden päivät, käydään tässä artikkelissa läpi kymmenen potentiaalista suomalaisvarausta.

Jesper Kotkaniemi
Ässät
keskushyökkääjä
syntynyt 6.7.2000, Pori
pituus 188 cm, paino 86 kg

Kotkaniemi on lupaavin suomalainen keskushyökkääjä sitten Aleksander Barkovin. Isokokoinen porilainen on hyvin kokonaisvaltainen kiekkoilija. Hän on erittäin taitava ja älykäs, osaa hyödyntää ulottuvuuttaan ja on luotettava myös puolustussuuntaan.

Fysiikassa on vielä tekemistä, mutta Kotkaniemellä on silti mahdollisuus ottaa Ässien liigajoukkueesta hyvää roolia jo tällä kaudella. Kotkaniemi varattaneen ensimmäisellä kierroksella, eikä top-10-varauskaan ole poissuljettu.

Jesse Ylönen
Espoo United
laitahyökkääjä
syntynyt 3.10.1999, Scottsdale, USA
pituus 184 cm, paino 74 kg

Kotkaniemen tapaan toisen polven jääkiekkoilija Ylönen on vaarallinen hyökkääjä, jonka suurin ase on hänen nopeutensa ja luistelutaitonsa. Hänellä on myös näppärät kädet ja pelinrakennustaitokin on huippuluokkaa.

Ylösenkin fysiikassa on tekemistä, mutta potentiaalia ykköskierroksen varaukseksi asti on. Ylönen pelaa ensi kaudella Espoo Unitedissa Mestistä.

Rasmus Kupari
Kärpät
keskushyökkääjä
syntynyt 15.3.2000, Kotka
pituus 183 cm, paino 76 kg

Titaanikasvatti siirtyi päättyneeksi kaudeksi Kärppiin Kymenlaaksosta laadukkaamman harjoittelun perässä. Kausi tuottikin lopulta valinnan alaikäisenä alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, jossa Kupari osoitti olevansa maailmanluokan lupaus.

Älykäs kahdensuunnan hyökkääjä muistuttaa hyvin paljon Sebastian Ahoa; nopea luistelu, hyvä pelinäkemys ja taitavat kädet. Kuparia voi hyödyntää kaikissa tilanteissa alivoimalta ottelun ratkaisuhetkien tasoitusmaalin hakemiseen.

Kärppien laadukkaaseen hyökkäykseen murtautumisessa voi olla tekemistä, mutta joitakin liigaotteluita Kupari saanee vyölleen joka tapauksessa. Näillä näkymin Kuparin varausnumero löytynee toiselta kierrokselta.

Justus Annunen
Kärpät
maalivahti
syntynyt 11.3.2000, Kempele
pituus 194 cm, paino 85 kg

Annunen on yksi ikäluokkansa kärkimaalivahteja koko maailmassa. Isokokoinen mutta hyvin liikkuva maalivahti pitää pelinsä teknisesti hyvin kasassa, ja pelaaminen on myös hyvin tasaista.

Tuleva kausi kulunee vielä Kärppien A-junioreissa. Annusen varausnumero on näillä näkymin toisella kierroksella.

Niklas Nordgren
HIFK
oikea laitahyökkääjä
syntynyt 4.5.2000, Helsinki
pituus 174 cm, paino 75 kg

Nordgren on ensi kesän varausikäluokan kovimpia suomalaismaalintekijöitä. Pienikokoisena pelaajana Nordgren luottaa hyvään luisteluunsa, kiekonkäsittelytaitoonsa ja laukaukseensa.

Liigadebyytti odottanee alkavalla kaudella. Jos peliaikaa ja tulosta tulee Liigassa enemmänkin, voi varausnumero olla korkeakin. Oletusarvoisesti Nordgrenin nimi kuultaneen keskikierrosten tienoilla.

Lenni Killinen
Blues
oikea laitahyökkääjä
syntynyt 15.6.2000, Espoo
pituus 184 cm, paino 75 kg

Taitava ja nopea laitahyökkääjä osaa sekä tehdä maaleja että luoda tilanteita ketjukavereilleen. Hyvä laukaus ja pehmeät kädet ovat tuottaneet tulosta kaikilla sarjatasoilla toistaiseksi.

Miska Kukkonen
Ilves
puolustaja
syntynyt 19.6.2000, Jokioinen
pituus 183 cm, paino 83 kg

Forssasta Tampereelle viime kaudeksi siirtynyt puolustaja on modernin puolustajan prototyyppi. Erittäin hyvin liikkuva Kukkonen lukee peliä hyvin ja pitää etäisyydet vastustajiin kurissa. Myös hyökkäyspeli onnistuu, joskus jopa liian innokkaasti.

Toni Utunen
Tappara
puolustaja
syntynyt 27.4.2000, Kokkola
pituus 178 cm, paino 70 kg

Hermeksestä C-juniori-ikäisenä Tapparaan siirtynyt hyvin liikkuva puolustaja teki liigadebyyttinsä Tampereen ulkoilmaottelussa viime talvena.

Sampo Ranta
Sioux City Musketeers, USHL
hyökkääjä
syntynyt 31.5.2000, Naantali
pituus 180 cm, 79 kg

TPS-kasvatin tie on vienyt Turusta Salzburgin kautta Yhdysvaltain keskilänteen. Hyvin luisteleva maalintekijätyyppi pelaa tulevankin kauden juniorisarjaa ennen siirtymistään yliopistoon kaudeksi 2018-19.

Santeri Salmela
KooKoo
puolustaja
syntynyt 10.6.2000, Lappeenranta
pituus 185 cm, 82 kg

Jo 16-vuotiaana yhdeksän ottelua ja ensimmäiset kolme tehopistettään liigatasolla tililleen saanut Salmela on muiden ikäluokan suomalaispuolustajien tapaan hyvä luistelija, joka puolustaa loistavasti nimenomaan luistelulla ja sijoittumisellaan.