Ässien uusi toimitusjohtaja Eeva Perttula: "Tiedän mihin olen hyppäämässä"

Eeva Perttula aloittaa virallisesti Ässien toimitusjohtajana vuodenvaihteessa. Kuva: Juhani Liuhala

Porin Ässien uusi toimitusjohtaja on Eeva Perttula. Hän astuu vaativaan työhön virallisesti vuodenvaihteessa. Edessä ei ole missään nimessä helppo urakka, sillä HC Ässät Pori Oy on tehnyt tappiota kahdella edellisellä kaudella, eikä tämäkään sesonki ole sujunut talouden puolella positiivisissa merkeissä.

- Jääkiekkobisnes on muuttunut viime vuosina, eikä kyse ole enää pelkästä pelistä. Asioita voi joskus olla hyvä tarkastella uusin silmin, ja minä olen valmis kysymään tyhmiäkin kysymyksiä, jotka voivat tuoda mukanaan oikeita vastauksia. Siitä lähdetään, että tämä kausi yritetään ensin saada plusmerkkiseksi, mutta suunnitelmia tehdään totta kai pidemmällä tähtäimellä, Perttula analysoi.

"Eeva vastasi lähes täydellisesti niitä asioita, joita etsimmekin"

- Luotettiin vahvasti Ässien brändiin, ja laitettiin siksi avoin hakemus. Eeva vastasi lähes täydellisesti niitä asioita, joita etsimmekin. Hän on ihmisläheinen muutosjohtaja, hallituksen puheenjohtaja Mikko Laine kiteytti.

Porissa ja Satakunnassa jääkiekko on monelle kiekkojännärille intohimon kohde. Köyliöstä kotoisin oleva kauppatieteiden maisteri Perttula pystyy katsomaan asioita omalla perspektiivillään, sillä hän ei ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut jääkiekosta pelinä. Jonkinlaista näkemystä lajin saloihin hän on silti saanut, sillä yksi Perttulan parhaista ystävistä on intohimoinen Ässien kannattaja.

- Olen nähnyt noin 18 vuotta läheltä, mitä kannattaminen tarkoittaa. Porissa ollaan yleisesti ylpeitä joukkueesta ja omista juurista. Minun tehtäväni on hoitaa talousasioita sillä tavalla, että urheilupuolella ei tarvitse niitä juttuja miettiä. Työtä on tietysti paljon edessä, Perttula pohti.

Jääkiekkopiirit ovat perinteisesti miesvoittoisia. Ässät esimerkiksi haki toimitusjohtajaansa kuvalla kiveksistä ja mainoslauseella ”Löytyykö sinulta vaadittava cojones vaativaan työhön”. Perttula on vasta toinen naispuolinen toimitusjohtaja SM-liigan historiassa, joten hän astuu monella tavalla uuteen ympäristöön.

"Sellaisen päätöksen olen tehnyt, etten käy kauheasti lukemassa internetin keskustelupalstoja"

- Minulla on työkokemusta miesvaltaisilta aloilta, joten tiedän mihin olen hyppäämässä. Naisena oleminenkin vaatii välillä ”munaa”, joten mainos oli mielestäni ihan hyvä. Vähäinen naistoimitusjohtajien määrä voi johtua siitäkin, että naiset eivät ole uskaltaneet tällaisiin paikkoihin hakea riittävästi. Itsekin laitoin hakemuksen vasta siinä vaiheessa, kun näin Mikko Laineen kommentin, missä hän sanoi ehdokkaan voivan tulla kokonaan kiekkopiirien ulkopuolelta, Perttula pohti.

Jääkiekkojoukkueen toimitusjohtaja saa perinteisesti kuulla ohjeita huomattavasti enemmän kuin moni muu saman aseman henkilö. Välillä tuntuu, että jokaisella seuran kannattajalla on absoluuttinen mielipide siitä, miten asioita pitäisi hoitaa.

- Sellaisen päätöksen olen tehnyt, etten käy kauheasti lukemassa internetin keskustelupalstoja. Kaikilla saa tietysti olla oikeus mielipiteisiinsä, ja ymmärrän tämän valinnan olevan monelle yllätys. Sitä se oli osittain itsellenikin. Olen silti ilman muuta valmis tähän haasteeseen, Perttula hymyili.