Avausmatsit 2000-luvulla: Yleensä Lukko voittaa

Kauden avausottelu on aina odotettu tapahtuma. Onhan edellisestä tosipelistä pitkä aika. Jääkiekon SM-liigassa yleensä puolisen vuotta.

Rauman Lukon kannattajille avausottelu on vielä enemmän, Tapaus. Onhan tavaksi tullut, että sarja alkaa paikallispelillä Porin Ässiä vastaan.

Tässä katsaus Lukon kauden avausmatseihin 2000-luvulla. Yleensä Lukko on ne voittanut.

2011. Lukko haki makean 4-2-voiton Porista. Ensimmäisessä kotipelissä vajaat 3500 katsojaa näki Lukon lyövän SaiPan 4-1.

– Mika Noronen on pelannut nyt kaksi hyvää ottelua. Maalivahtipeliin ratkesi tänään, sanoi päävalmentaja Rauli Urama.

Kaudesta muodostui pettymys. Lukon tie katkesi pudotuspelien villi kortti -kierroksella Espoossa.

2010. Täysi tupa (5400) todisti Ässien yllätysvoittoa. Porilaiset johtivat kolmella maalilla, Lukko kiri lopulta 3-2:een.

Syksyn mittaan selvisi, ettei tappio ollut Lukon huonoutta. Ässät veti loistokauden ja sijoittui runkosarjassa toiseksi. Lopulta Lukko menestyi paremmin. Kausi päättyi kettupaitojen pronssijuhliin Jyväskylässä.

Edellisestä mitalista ehtikin kulua 15 vuotta. Samoin pistepörssin voitosta. Perttu Lindgrenistä tuli vasta toinen lukkolainen, joka on tehnyt eniten pinnoja runkosarjassa. McLean oli pistepörssin nelonen.

2009. Lukko pöllytti Ässät Isomäessä 6-1. Kotiavauksessa vajaat 3400 katsojaa näki Lukon löylyttävän SaiPaa 6-2.

– Vähintään lupaavaa on ulkomaalaispelaajien anti. Nyt heistä voi puhua huoletta vahvistuksina. Kurtis McLean 0+3, Justin Morrison 1+2, Charlie Cook 1+2 ja Jakub Petruzalek 1+1 esiintyivät edukseen, arvioi UR Lankin takana.

Lukko oli tuon syksyn joukkue ja rikkoi liigan ennätyksiä. Vauhti hiipui ja keväällä TPS lähetti Lukon pudotuspeleissä kesälomalle. Morrison pistepörssin nelonen. Harri Tikkanen palkittiin liigan tehopelaajana.

2008. Loppuunmyydyn hallin katsojista enemmistö hurrasi hurjasti, kun Lukko kaatoi Ässät 6-1.

– Mediakuutio oli ensi kertaa käytössä SM-liigan ottelussa. Käynnistysvaikeuksia näytti vielä olevan. Mutta onpa hienoa katsoa maaleja uusintana! Varsinkin, kun niitä tekee kotijoukkue, raportoi UR Äijänsuolta.

Pientä häikkää oli Lukon pelissäkin. Pudotuspelit jäivät haaveeksi ja keväällä pelättiin jo liigakarsintoja. Lukko lähetti Ässät niihin keimeihin.

2007. Kausi alkoi Isomäessä Ässien 4-3-jatkoaikavoitolla. Kotiavauksessaan Lukko otti samoin lukemin kaksi pistettä Jokereilta. Vajaat 4200 katsojaa näki Janis Spruktsin tekevän jatkoajalla voittomaalin Lukolle.

Villi kortti -kierroksella Ilves tiputti Lukon. Loppusijoitus yhdeksäs.

2006. Ässät edelliskeväänä SM-finaaliin koutsannut päävalmentaja Mika Toivola seisoi nyt Lukon vaihtoaitiossa. Avausmatsi tuotti karvaan pettyksen: pisteet Poriin maalein 3-5. Lukolle kuitenkin rahat loppuunmyydyistä tiketeistä. Tässä matsissa kettupaidassa debytoi Josef Straka (1+1).

Straka takoi sarjassa toiseksi eniten pisteitä. Lukkoa se ei auttanut, kun omissa soi koko kauden. Villi kortti -kierroksella Ilves tiputti Lukon. Loppusijoitus kymmenes.

2005. – Tämä SM-liigan kotistartti jää ainakin mieleen! Rakennusvaiheessa ovat vielä niin Äijänsuo Arena kuin Rauman Lukon joukkuekin, kirjoitti UR.

Hallin toinen pääty oli vielä auki laajennusremontin takia. Ottelua seurasi vain reilut 3200 katsojaa. Kausi oli alkanut 2-1-tappiolla Porissa.

Sen valmiimpaa ei Lukosta tullut. Loppusijoitus kolmastoista.

2004. Ässät oli vastaantulija Lukon voittaessa 6-1. Hurjimmassa vedossa oli ketju Pasi Saarela (1+2), Esa Pirnes (0+3) ja Martin Bartek (1+1).

– Sentteri Pirnes näytti kykynsä, vaikka oli pelannut viimeksi toukokuussa MM-kisoissa Kanadaa vastaan, luki Lankin takana.

Bartek lähti myöhemmin pois ja Sami Torkki otti hänen paikkansa. Kauden mittaan joukkueisiin tuli NHL-vahvistuksia. Lukko selvisi välieriin saakka. Saarelasta tuli liigan maalikuningas ja pistepörssin kakkonen.

2003. Ässät vei paikallispelin Porissa 2-1. Kotiavauksessa Lukko punnersi voiton, vaikka tiukille otti. Jokerit tasoitti pelin ajassa 59.44. Jatkoajalla illan tähti Joe Murphy (2+1) ratkaisi pelin Lukolle, 5-4.

– SM-liiga on hieno sarja. Pohjois-Amerikassa peli on enemmän runnomista. Täällä on taitavia pelaajia. Kiekko ja jalat liikkuvat. Ja Rauman pienessä hallissa on mainio tunnelma, kommentoi Murphy.

Kanadalaisen kausi ei jatkunut yhtä lennokkaasti. Ei myöskään Lukon. Niinpä päävalmentaja Ismo Lehkonen vaihtui marraskuussa Jukka Rautakorpeen. Hän nosti raumalaisjoukkueen viidenneksi.

2002. – Se oli täydellistä jääkiekkoviihdettä. Jos SM-liiga tarjoaa sellaisen trillerin kuin Lukko-Ässät oli, niin katsomot täyttyvät ja taloushuolet saa unohtaa. Ellei ihan pöllösti asioita hoideta. Lukko oli tappiolla jo 0-3, mutta paukutti kymmenessä minuutissa neljä maalia. Kolmannessa erässä Ässät vielä tasoitti. Ja sitten jatkoajalla katsojien suurimpiin suosikkeihin kuuluva Sami Torkki ratkaisi: 5-4, summasi UR pelin Lankin takana.

Kerrankin avausmatsiiin olisi saanut lipun portilta. Yleisömäärä oli reilut 4600.

Lukko meni selvästi eteenpäin, mutta jäi harmittavasti pisteen päähän pudotuspelipaikasta.

2001. Kausi ei alkanut paikallispelillä, vaan Lukko matkusti Jyväskylään. Siellä tuli takkiin 5-2. Kotistartti tuotti pisteen, kun Lukko ja Tappara päätyivät jatkoajankin jälkeen 2-2-tilanteeseen. Rankkareita ei tuolloin vielä vedetty.

– Petri Vehanen venyi muutamaan huimaan pelastukseen. Suoritusta voi pitää täysin tyydyttävänä. Tällaisilla peleillä Lukon pudotuspelihaave ei kariudu maalivahtiin, luki peliraportissa.

Yleisöä Äijänsuolla oli vain 3000. Omat pojat -projektin ensimmäisellä kaudella play off -paikka ei ollut lähelläkään. Vehanen pelasi kauden lopussa ensimmäisen A-maaottelunsa.

2000. Päävalmentaja Vasili Tihonovin Lukko-kausilla Ässiä vietiin Satakunnan derbyissä. Tämä sesonki alkoi Lukon 7-2-voitolla Porissa. Kotiavauksessa 3400 katsojaa näki 1-1-tasapelin HPK:ta vastaan. Maalin teki Matti Kaipainen.

Sijoitus tippui edelliskaudesta yhdellä, kuudenneksi. Pudotuspeleissä Lukko hävisi Tapparalle.