Bertrand alkaa hallita jo suomenkin

Neljä vuotta Raumalla on saanut Charles Bertrandin ymmärtämään sen verran suomea, ettei hän suoraan tyrmää haastattelun tekemistä paikallisella kielellä. Tosin jo toinen kysymys saa ranskalaishyökkääjän pyytämään, että käytettäisiin sittenkin englantia.


Hän kuitenkin ymmärtää suomea jo varsin hyvin.


– Yritän joskus puhua näiden kanssa suomea, mutta joukkueessa käytetään muutenkin paljon englantia, Bertrand toteaa.


Suomalaista kielikylpyä olisi tarjolla kotonakin, sillä Bertrandilla on raumalainen tyttöystävä. Englantiin turvautuminen on kuitenkin turvallinen ratkaisu joka puolella. Suomalaiset uskaltavat ja haluavat puhua vierasta kieltä.

– Toisin oli, kun pelasin Slovakiassa. Siellä kukaan ei puhunut englantia, Bertrand muistelee.

Maaottelutauolla Venäjällä ja Sloveniassa

Maaottelutauolla pariisilainen pääsi taas kommunikoimaan omalla äidinkielelläänkin, sillä hän oli Ranskan maajoukkueen matkassa.


Ohjelmassa oli kamppailu Moskovassa Venäjän alle 23-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan ja Sloveniassa pelattu turnaus, johon osallistuivat myös Itävalta ja Italia.


Bertrand on hiljalleen vakiinnuttamassa paikkaansa Ranskan miesten maajoukkueessa. Hän edusti maataan jo viime kevään MM-kisoissa, ja vyöllä on yhteensä 27 aikuisten maaottelua.


– Etenen siellä askel askeleelta. On hienoa päästä pelaamaan niiden kavereiden kanssa, sillä olen kuitenkin nuoremmasta päästä, Bertrand huomauttaa.


Hän sai MM-tasollakin pistetilinsä heti auki. Suomessa pelatuissa kisoissa tilastoihin merkittiin yksi maalisyöttö. Bertrand tosin muistelee ensin tehneensä maalin.


– En tee niitä kovin paljon, joten vaikea muistaa, hän naurahtaa.


Tällä kaudella vain yksi maali


Lukon paidassa osumia on syntynyt tällä kaudella tasan yksi. Bertrand pystyi lokakuun lopulla maalintekoon KalPaa vastaan, mutta muuten lukuiset laukaukset ovat paukkuneet maalivahtien varusteisiin tai päätyplekseihin.


Matkaa viime kauden 12+11-tehoihin on vielä varsin paljon, vaikka ranskalainen on saanut runsaasti jääaikaa ja vastuuta.


– Ei se ole koskaan helppoa, jos ei pysty tekemään maaleja. Se on turhauttavaa, mutta yritän vain katsoa eteenpäin ja pysyä positiivisena, Bertrand sanoo.


Seuraava mahdollisuus maalitilin kartuttamiseen avautuu perjantaina kotikaukalossa, kun Lukko kohtaa Pelicansin.


– He pelaavat aika yksinkertaisesti. Lyövät kiekkoa kulmaan ja luovat painetta. Meidän kannaltamme tärkein asia on olla valmiina ja keskittyneenä, Bertrand linjaa.