Bussiliigasta bisnesluokkaan – Suomen ykköstorjuja on nauttinut elämästään Etelä-Kiinassa

Neljänsiin olympialaisiin valmistautuva Noora Räty nostaa Kiinaa kiekkokartalle.

Nokia–Joensuu–Nokia.

Siinä yksi esimerkki Noora Rädyn, 28, viime kauden pelireissuista miesten jääkiekon Suomi-sarjassa.

Alle 500 kilometrin siirtymät linja-autossa ovat jääneet Suomen ykkösmaalivahdilta tällä kaudella taakse, sillä vieraspelien matkat lasketaan nyt kymmenissä tuhansissa kilometreissä.

Ei ihme, että Räty kuvasi viime vieraskiertueen paluumatkaa Montréalista Hongkongiin ”semipuuduttavaksi”.

– Lensimme 15 tuntia. Onneksi meille on annettu mahdollisuus matkustaa bisnesluokassa. Se auttaa kummasti asiaa, KHL-seura Kunlun Red Starsin naisten joukkueessa pelaava Räty naurahtaa.

Kohtuuttoman pitkiä pelimatkoja on tasattu niin, että Kunlun pelaa kuukauden vieraissa ja seuraavan kuun kotona.

– En tiedä, ovatko nuo maailman pisimmät pelimatkat. Mutta 15 tunnin aikaero on ainakin hurja. Siihen oli tottumista.

Lensimme 15 tuntia. Onneksi meille on annettu mahdollisuus matkustaa bisnesluokassa. Se auttaa kummasti asiaa.

Maailman parhaana maalivahtina pidettyä Rätyä ei tarvinnut montaa kertaa houkutella, kun hän kuuli mahdollisuudesta lähteä Kiinaan Kunlunin joukkueeseen.

Kovilla panostuksilla vuoden 2022 talviolympialaisia kohti tähtäävän maan ykkösjoukkue halusi riveihinsä huippupelaajia, jotka samalla nostavat lajin asemaa alueella.

Rädylle yhdistelmä tuntui erittäin mielenkiintoiselta. Etenkin, kun kiinalaisjoukkue päätti lähteä kanadalaiseen huippuliigaan CWHL:ään.

Ensimmäiset ottelut liigassa menivät vaihtelevasti, sillä monikulttuurisella joukkueella oli paljon opeteltavaa niin pelisysteemissä kuin rooleissakin.

Kanadalaisten, yhdysvaltalaisten, suomalaisten ja kiinalaisten pelaajien yhdistelmä on kuitenkin löytänyt juonen ja voittanut seitsemän peliä putkeen. Räty on samalla noussut liigan kärkeen torjuntatilastoissa.

– Se oli iso plussa, että valitsivat tuon sarjan. Siellä jokainen peli on todella kova. Ne valmistavat täydellisesti kohti olympialaisia, jo Torinossa 2006 mukana ollut Räty tuumaa.

Samalla kun Räty valmistautuu kohti helmikuussa pelattavia Pyeongchangin olympialaisia, täytyy hänen pitää mielessään myös pidempi tähtäin.

Hänen työnantajalleen ei nimittäin riitä, miten kiekko tarttuu kaukalossa. Rädyn mukaan hänen onnistumistaan mitataan myös sillä, miten kiinalaiset maalivahdit kehittyvät hänen opissaan.

Hän mainitsee ringissä olevan nuoren lupauksen, jonka päälaki heiluu lähellä 190 senttiä.

– Jos hänestä saisi neljä vuotta rakentaa urheilijaa, niin siitä voisi tulla oikein hyvä maalivahti. Kokoa kun on, niin ei tarvitse opetella kuin tekniikat ja luistelemaan, niin se on siinä, Räty kärjistää.

Hänen mukaansa muutkin kiinalaiset ovat tällä kaudella kehittyneet hurjaa vauhtia.

– Maan kaksi parasta kentällistä pärjäisi Rauman-turnauksessa jo ihan kenelle tahansa, hän arvioi.Kahdella kentällisellä ei pitkässä turnauksessa vielä pärjää, mutta Räty tietää, että joukkueeseen on jo jonoa kiinalaistaustaisista pohjoisamerikkalaisista.

Maajoukkue-edustukseen nimittäin riittää, kun edes yksi pelaajan isovanhemmista on kiinalainen.

– Siellä kun ei ole rahasta pula, niin he pystyvät tuosta vaan ostamaan Kiinan passin. Ei rahalla silti vielä menestystä osteta.

Onko Rätyä jo kyselty Kiinan maajoukkueeseen?

– Ei tällä ulkonäöllä ihan kiinalaiseksi vielä pääsisi. Ja Suomea haluan edustaa, hän naurahtaa.

Räty on nauttinut peleistä jääkiekon ykkösmaassa Kanadassa, jossa katsojia on parhaimmillaan ollut jopa yli 5 000.

Kiinassakin joukkue on vetänyt lehtereille yli tuhat seuraajaa, mutta jääkiekon hypestä ei vielä varsinaisesti Rädyn mukaan voi silti puhua.

Lajitietoisuus on vielä varsin aloittelija-asteella Kiinassa ja joukkueen kotikaupungissa Shenzenissä, mutta potentiaali on kuitenkin valtava.

Shenzen sijaitsee aivan Etelä-Kiinassa, ja vain joki erottaa kaupungin Hongkongin erityishallintoalueesta.Kun metropolien väkiluvun laskee yhteen, päästään 25 miljoonaan asukkaaseen.

Meidän peleillämme on ollut netissä 100 000 katsojaa. Eihän se ole edes promillea maan väestöstä.

– Kiinassa pitää tosiaan muistaa mittasuhteet. Esimerkiksi meidän peleillämme on ollut netissä 100 000 katsojaa. Eihän se ole edes promillea maan väestöstä, Räty muistuttaa.

Pitkän vieraskiertueen jälkeen Räty on viimeisen kuukauden ajan asunut Kiinassa.

Pimeys ja kylmyys ovat vain kaukainen muisto. Etelä-Kiinassa on 25 astetta lämpöä, ja Shenzenissä joukkueelle on järjestetty olosuhteet viimeisen päälle.

Räty asuu joukkueen toisen suomalaisen Annina Rajahuhdan kanssa kolmen huoneen huoneistossa joukkueen asuntolassa. Tai sana asuntola johtaa hieman harhaan, sillä seuralle on hankittu käyttöön kokonainen kerrostalo.

Viimeisen päälle remontoidun kokonaisuuden kruunaa oma ravintola ja joukkueen käytettävissä oleva kokki.

– Meillä käy siivoojatkin. En edes muista, milloin viimeksi olisin tehnyt kotitöitä. Elämä on helppoa tällä hetkellä, Räty myhäilee.

En edes muista, milloin viimeksi olisin tehnyt kotitöitä. Elämä on helppoa tällä hetkellä.

Vaikka ammattikokki onkin seuran puolesta, on myös ruokalista paikallinen.

– Onhan se ruoka välillä hieman arvoituksellista. Aina ei tiedä mitä eläintä se on, padassa saattaa lillua kananpäitä. Itse olen pysynyt riisissä ja peruslihassa, hän naurahtaa.

Rädyllä on vuosi jäljellä sopimusta Kunlunin kanssa, mutta hän kuulostaa erittäin sitoutuneelta jatkamaan työtä kiinalaisen kiekon hyväksi.

Jopa niin sitoutuneelta, että on kaavaillut hyppäävänsä itse maalilta sivuun.

– Ensi vuosi kiinnostaa, kun on MM-kotikisatkin. Mutta täytyy jatkossa pitää siitäkin huoli, että kiinalainen maalivahti pääsee pelaamaan. On ollut jo puhetta, jos siirtyisin vallan valmentamaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut