Capitalsin veskarin huippupelastus kohahduttaa kiekkomaailmaa — huipputorjunnalla valtava ”perhosvaikutus”

Siellä olisi Tuchin pojalla tonttimaata tarjolla. Kuva: John Crouch/All Over Press

Ville Peltonen on fiksu ihminen ja älykäs jääkiekkomies. Hän on joskus todennut, että jääkiekkopelissä mietitään paljon erilaisia asioita, mutta loppujen lopuksi voitto voi olla kiinni siitä, saako joku raajansa kiekon eteen maaliviivalla ottelun loppuhetkillä.

Totta. Ensin kootaan raumalaisittain sanottuna valtavalla vähdillä joukkue, laitetaan paikat kuntoon, treenataan, väännetään ja käännetään kaikki kivet. Maalataan tussilla kaikki maailman fläppitaulut täyteen ja palkataan armeijan verran henkilöitä, jotka virittävät pelaajat täyteen iskuun henkisesti ja fyysisesti.

Pelataan tuntikaupalla hikipuku märkänä ja visiisi huurussa.

Sitten kaikki voi lopulta ratketa siihen, meneekö kiekko muutaman millin vasemmalta tai oikealta.

Washington Capitalsin maalivahti Braden Holtby sai sen raajan eteen toisen Stanley Cupin finaaliottelun loppuhetkillä. Vegas Golden Knightsin Alex Tuchilla oli tyhjä maali edessään, mutta jostain Hotlby venytti mailakätensä eteen.

— Sydämeni pysähtyi penkillä. En ole koskaan ollut niin hermostunut viimeisen viiden minuutin aikana. Kun hän torjui sen, olin vain… Se oli uskomatonta, Andre Burakovsky kommentoi pelin jälkeen.

On torjuntoja. Ja sitten on torjuntoja.

Nykymaalivahdit pelaavat niin sanotulla perhostyylillä. Holtby pelasi perhosvaikutustyylillä.

Ja sitten on tämä Holtbyn pelastus, jonka kerrannaisvaikutukset voivat olla uskomattoman isot.

Perhosvaikutus (perhosefekti) on termi, jota käytetään kaaosteoriassa. Perhosen siivenisku voi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa.

Nykymaalivahdit pelaavat niin sanotulla perhostyylillä. Holtby pelasi perhosvaikutustyylillä.

***

Sellaista tilannetta ei saisi koskaan tulla, että maalivahti joutuu hyppäämään kiekon tielle loikalla, joka muistuttaa nuoren Vesku Loirin suorituksia kaatumisen SM-kisoissa. Torjuntapeliä ei voi perustaa näihin pantterihyppyihin, mutta ihan hyvä juttu, jos sellaisen saa joskus tehtyä.

Holtbyn torjunta oli toki vain yksi tilanne pitkän kauden ja sarjan aikana, mutta siitä voi tulla taitekohta, joka kääntää koko sarjan. Jos Vegas Golden Knights olisi päässyt kahden voiton johdossa kolmospeliin, sitä ei olisi pysäyttänyt enää mikään.

Ennen kaikkea Holtbyn lopun huipputorjunta lisäsi entisestään maalivahdin itseluottamusta.

Holtbyn nousu takaisin huipputasolle on taannut Capitalsille hyvät lähtökohdat. Runkosarja oli viime vuosien TOP5-veskarille pettymys: torjuntaprosentti 90,7 oli hänelle huonoin kahdeksaan kauteen.

Holtby aloitti pudotuspelit penkillä. Omaan lähtötasoonsa nähden hyvän runkosarjan pelannut Philipp Grubauer sai mahdollisuuden, mutta kun Holtby tuli takaisin, hän piti paikkansa.

Vegas Golden Knightsin Marc-Andre Fleury on pelannut loistavat pudotuspelit ja noussut vahvimmaksi Conn Smythe Trophyn saajaehdokkaaksi. Finaaleissa Holtby on ollut toistaiseksi parempi maalivahti.

***

Capitals on murtanut jo niin monta panssaria, että se tuntuu nyt pysäyttämättömältä. Sitä eivät paina enää Penguins-kiroukset eivätkä tappiotilanteet. Capitalsin pudotuspelikevät alkoi kahdella häviöllä Columbus Blue Jacketsille.

Nicklas Bäckströminkin sormi näyttää siltä kuin koko mehiläistarha ja muutama kobra olisivat käyneet pistämässä sitä.

Washington pelasi sarjan parasta peliään sen jälkeen, kun Jevgeni Kuznetsov joutui poistumaan pukukopin puolelle kakkospelissä. Kuznetsov saattaa pelata kolmospelissä, mutta hän ei ole missään nimessä täydessä iskussa. Mitä sitten? Lars Ellerille lisää kuormaa, hän on näyttänyt pystyvänsä sen kantamaan. Nicklas Bäckströminkin sormi näyttää siltä kuin koko mehiläistarha ja muutama kobra olisivat käyneet pistämässä sitä. Aika hyvin hän silti kaukalossa sitkuttelee.

Washingtonin kehityskaari viime vuosien aikana on puolihupaisa. Ensin Capitals voitti kaksi kertaa runkosarjan ja pettyi pudotuspeleissä. Nyt kun runkosarja sujui heikommin, Capitals on näyttänyt kyntensä tärkeimmissä peleissä.

Sanotaan, että menestyvä joukkue tarvitsee vaikeuksia. Vegas Golden Knightsille ei niitä ole ehtinyt vielä kertyä. Kohta niitä tulee, mutta sitten kausi onkin jo ohi.

***

Puolustajat ja maalivahdit saavat paljon lokaa niskaan virheistä, jotka aiheuttavat maalin omaan päätyyn. Selvän maalipaikan hukkaaminen on hyökkääjältä ihan yhtä iso virhe kuin maaliin johtanut kiekonmenetys pakilta.

Tuch tuskin saa kuulla mokastaan yhtä pitkään kuin Liverpoolin maalivahti Loris Karius, joka teki pari pahaa virhettä Mestareiden liigan finaalissa.

Mutta jos Capitals jatkaa rynnistystään ja vie Stanley Cupin, Tuchiakin voi vähän kismittää.