Cerei kurkottaa kohti isoa areenaa – Helsingin jäähallissa odottaa tuhatpäinen yleisö

Rauman Naisvoimistelijoiden joukkue Cerei läpäisi tiukan seulan ja pääsi esiintymään Voimisteluliiton 125-vuotisjuhlanäytökseen Helsingin jäähalliin. Valmentaja Tinja Karinen tietää, että edessä on ainutlaatuinen kokemus.

| Päivitetty

Mulla yksi pyyntö ois Älä vie lapsuuttani pois Anna mun nauttia aika tää Vaikka tieni murheita tois Enkä paras missään ois Anna elää täyttä elämää.

Jannika B:n kuulas ääni kaikuu Otan monitoimisalissa. Rauman Naisvoimistelijoiden Cerei-joukkue harjoittelee ohjelmaansa.

Valmentaja Tinja Karinen katsoo suoritusta, myötäilee suojattiensa liikkeitä ja antaa aina välillä napakoita neuvoja yhdessä valmentaja Venla Lehdon kanssa.

Ryhmän kolmas valmentaja Mari Lehto ei tällä kertaa ole paikalla.

– Venyy, venyy, venyy ja sitten nopeasti ylös! hän kehottaa matolla käsiään korkeuksiin kurottavia tyttöjä.

Klamydian tunnetuksi tekemä Pyyntö pyöri pitkään Tinja Karisen mielessä. Sen ydinsanoma, että lapsella on oikeus olla sellainen kuin hän on ja pieni niin kauan kuin on, teki vaikutuksen.

Alkuperäisversio ei Karista tosin puhutellut.

– Ajattelin, että jos biisin joskus esittää naislaulaja, teen siihen koreografian.

Se hetki koitti Vain elämää -tv-ohjelmassa reilu vuosi sitten. Jannika B:n tulkinnassa on mukana myös Martta-tytär.

Toinen kutkuttava hetki on edessä ensi lauantaina. Cerei-joukkue lennähtää silloin lavalle Helsingin jäähallissa, kun suomalainen voimistelu juhlii 125-vuotista taivaltaan.

– Ainutlaatuinen kokemus, ennakoi valmentaja.

Yllätys muille

Todennäköistä on, että meitä ei valita. Näin Tinja Karinen ajatteli lähettäessään hakemuksen Voimisteluliittoon viime heinäkuussa.

Sen takia hän ei halunnut kertoa hausta ryhmälle ja muille valmentajille. Myös kesän treenitauko vaikutti siihen, että hakemus jäi salaisuudeksi.

Kun liitosta elokuussa tuli tarkentavia kysymyksiä, toivo heräsi. Elokuun viimeisenä maanantaina puhelin soi: teidät on kutsuttu esiintymään 125-vuotisjuhlanäytökseen.

Hakijoina oli noin 50 joukkuetta, joista 18 valittiin. Voimistelijat ovat eri ikäisiä, eri sukupuolten edustajia ja edustavat eri voimistelu-, tanssi- ja liikuntamuotoja.

Cerei-joukkueen 12 tytöt ovat 10–11-vuotiaita.

Karinen oli niin tohkeissaan, että ei kyennyt naputtelemaan Cerein valmentajien WhatsApp-ryhmään viestiä vaan saneli ääniviestin.

– Kaikki syttyivät heti ajatukseen, ja taisi se lähteä vähän laukalle, Karinen hymyilee.

Ei nimittäin kulunut aikaakaan, kun muutamat vanhemmat olivat jo varanneet hotellihuoneet näytöspäiväksi, ja yksi äideistä, Annamaria Toivonen, tarjoutui ompelemaan tytöille esitykseen sopivat esiintymisasut.

Tuhansien edessä

Cerei esittää Helsingissä Pyyntö-kappaleeseen pohjautuvan esityksen. Tinja Karinen uskoo, että Pyyntö ja juhlanäytöksen teema pienen ihmisen kunnioittamisesta kohtaavat hyvin toisensa.

Ohjelman koreografia valmistui tämän vuoden kevätnäytökseen valmennustiimin yhteistyönä. Se oli tarkoitus esittää äitienpäiväviikonloppuna ja omistaa tyttöjen äideille.

Korona määräsi kuitenkin toisin.

Nyt raumalaisryhmän Kunnioita pientä -ohjelma nähdään hieman isommalla areenalla. Jos hyvin käy, tuhannet silmäparit Helsingin jäähallissa katsovat esitystä.

Iso virhe, isompi hymy

Otan monitoimisalissa Pyyntö-kappaletta soitetaan repeatilla. Nuoret voimistelijat toistavat liikkeitä väsymättä. Lopulta Tinja Karinen toteaa, että esiintymisasut saavat vaihtua perustreeniasuihin.

Karinen on rauhallinen tulevan juhlaesiintymisen edessä. Hän arvelee, että esitys voi mennä onnistuneesti läpi tai sitten jännitys voi viedä "tietyissä kohdin voiton ja voi tulla hassuja virheitä".

Se ei haittaa, sillä Cereillä on periaate, josta ei tingitä edes isolla areenalla.

– Mitä isompi virhe, sitä isompi hymy, valmentaja tiivistää.

Voimistelun 125 -juhlanäytös Helsingin jäähallissa 20.–21.11. Mukana Raumalta on 2010–2011 syntyneiden tyttöjen Cerei-joukkue.

Juhlanäytös lukiolaisten kanssa

Suomalaisen voimistelun tarina alkoi 125 vuotta sitten, kun Elin Kallio perusti Suomeen ensimmäisen urheilun keskusjärjestön, kaksikielisen valtakunnallisen Finska Kvinnors Gymnastikförbund – Suomen Naisten Voimisteluliiton.

Voimistelu 125 vuotta -juhlavuotta juhlivat tänä vuonna yhdessä Suomen Voimisteluliitto, Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG ja Suomen Työväen Urheiluliitto TUL.

Juhlanäytös on Helsingissä 20.11. Se on rakennettu yhteistyössä Kallion ilmaistutaidon lukion ja valittujen voimisteluseurojen kanssa. Tarina jatkuu -esityksessä yhdistyvät mennyt ja nykyinen aika. Illan aikana lavalla nähdään noin 600 esiintyjää.

Cerei on yksi Rauman Naisvoimistelijoiden joukkuevoimistelun valmennusryhmistä. Siinä voimistelevat tytöt ovat syntyneet vuosina 2010–2011.

"Kyllä kaikki sujuu hyvin"

Petra Kolu (vas.) ja Minttu Toivonen eivät jännitä juhlaesiintymistä. He luottavat siihen, että kova harjoittelu tuottaa tulosta.

Tosi ihanaa. Kiva tunne! Ei pelota, mutta vähän jännittää. Ollaan hämmästyneitä, onhan Helsinki iso kaupunki.

Näin tuumivat Voimistelun 125 vuotta -juhlanäytöksessä lauantaina lavalle nousevan Cerei-joukkueen jäsenet Minttu Toivonen, 10, ja Petra Kolu, 11.

Jännitystä on todellakin ilmassa vain vähän, sillä Minttu ja Petra ovat innoissaan.

– Kyllä kaikki sujuu hyvin, ollaanhan me jo kauan tehty töitä tämän ohjelman kanssa.

Jannika B:N laulama Pyyntö on tytöille tuttu kappale. He uskovat, että katsojatkin pitävät siitä ja ennen kaikkea sanoituksesta.

– Se tuo kaikille aikuisille varmaan tunteita pintaan, Petra miettii.Juhlanäytöksessä esitettävä ohjelma on pituudeltaan 1 minuutti ja 47 sekuntia. Sen vaikein kohta on sekä

Mintun että Petran mielestä loppuosan aalto. Senkin he uskovat sujuvan lopulta hyvin.

Voimistelu on sekä Minttu Toivoselle että Petra Kolulle ainoa harrastus. Välillä kuulema tulee vähän kiire, mutta sen jaksaa, sillä voimistelu on "niin kivaa".

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut