CHL-pomo provosoi: "Pitäisikö vähentää suomalaisten ja ruotsalaisten joukkueiden määrää?"

CHL on kiinnostanut toistaikseksi Keski-Euroopassa, muttei sarjan parhaiden joukkueiden kotimaissa.

Jääkiekon Mestarien liigalle eli CHL:lle on Suomessa teroiteltu pilkkakirveitä, vaikkei kannattaisi. Jos kotimainen kiekkoperhe haluaa kasvua, toiveet on syytä kohdistaa CHL:n suuntaan.

Champions Hockey League ei toisella kaudellaankaan ole Suomessa ja Ruotsissa täyttänyt halleja. Saksassa katsojat kiittävät, sillä Mannheim (yleisökeskiarvo 7 511) ja Düsseldorf (6 232) ovat eurosarjan selvästi suosituimmat joukkueet.

Ristiriita on siinä, että saksalaissuosikkien CHL-kausi päättyi suomalaisten, Bluesin ja Kärppien, käsittelyssä. Blues–Mannheim-pudotuspelissä oli Espoossa 1 183 katsojaa.

– Innostus liigaa kohtaan on kovinta siellä, missä jääkiekkoilu ei ole etabloitunut laji, CHL:n hallituksen jäsen Timo Everi viittaa Saksaan.

Hän tarkoittaa, että suomalaiskatsojat ovat ylenpalttisessa kiekkotarjonnassaan hemmoteltuja. Kotimainen mahtisarja Liiga vyöryy päälle 450 runkosarjapelin voimin, kun Saksassa jääkiekon pääsarja DEL on jalkapallon Bundesliigaan verrattuna puulaakitoimintaa.

CHL-puolivälieriin ylsi neljä suomalaista, kolme ruotsalaista ja yksi sveitsiläinen joukkue.

– Millaisia johtopäätöksiä tulisi tehdä? Pitäisikö CHL:ssä vähentää suomalaisten ja ruotsalaisten joukkueiden määrää, kun katsojia ei käy, Everi provosoi ja vastaa kysymykseensä, että ei tietenkään.

Everi toimii liigaseura HIFK:n hallituksen puheenjohtajana. Myös siinä roolissa hän näkee CHL:n ainoana kasvuväylänä.

– Kotimaassa HIFK:n budjettikatto on 9–10 miljoonaa euroa kaudessa, ei yhtään yli. Kasvua pitää hakea kansainvälistymällä.

Koska jääkiekkoliiga on Suomessa palloilusarjana ilman haastajaa, Liigaa uhkaa jämähtäminen. Siihen ei ole varaa.

– Liigassa palkkataso on Euroopan neljänneksi korkein. Vahvan talouden Norja ajaa kuitenkin takaa. Siellä on muutama hyvä joukkue, Everi varoittaa.

KHL-liigan ja CHL:n ristikkäiset pelit ovat hänen mukaansa tulevaisuudessakin pois laskuista.

– Olimme alkuun kiinnostuneita Venäjän läntisen osan joukkueista. Meidän pitäisi KHL:n kanssa laskea pelimääriä Ruotsin liigan tasolle ennen kuin yhteishankkeesta tulisi mitään.

CHL:n puuhamiehenä Everi myöntää hetkittäin turhautuvansa.

– Odotin, että tähän sarjaan olisi ollut enemmän valmiutta, kun harjoittelimme muutaman edellisvuoden European Trophy -sarjalla.

Saksalaisseurat jyräävät CHL:n katsojakeskiarvoissa:

1) Adler Mannheim, Saksa 7 511 2) Düsseldorfer EG, Saksa 6 232 3) SC Bern, Sveitsi 5 994 4) Eisbären Berlin, Saksa 5 210 5) HC Kosice, Slovakia 4 949 6) Storhamar, Norja 4 924 7) Kärpät 4 591 (puolivälierissä) 8) Geneve, Sveitsi 4 516 9) Black Wings Linz, Itävalta 4 300 10) Sheffield Steelers, Englanti 4 048 11) TPS 3 989 (puolivälierissä) 12) Luulaja, Ruotsi 3 904 (puolivälierissä) 13) HC Davos, Sveitsi (puolivälierissä) 14) HIFK 3 818

19) Tappara 3 349 31) Skellefteå, Ruotsi 2 597 (puolivälierissä) 35) JYP 2 453 37) Lukko 2 340 (puolivälierissä) 39) KalPa 2 261 42) Espoo Blues 2 028 (puolivälierissä) 43) Frölunda, Ruotsi 1 624 (puolivälierissä).CHL:n kaksiosaiset puolivälierät pelataan 1. ja 8 12. Lukko kohtaa TPS:n 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut