"Ei kukaan ikinä laittaisi jääkiekkoa terveyden edelle", korostaa Pekka Virta – näin Lukko on järjestänyt kiekkoilijoiden kohutun harjoittelun

Urheilijoiden harjoittelu pienryhmissä puhuttaa. Lukko vakuuttaa, että testit ja treenit eivät mene vakavassa tilanteessa pelaajien terveyden edelle.

Jääkiekon liigakauden alkuun on aikaa vielä ainakin viisi kuukautta, mutta kiekkoilijoiden harjoittelusta on jo muodostunut kuuma peruna. Liigapelaajat palasivat tällä viikolla töihin harjoitusvapaaltaan. Iso kysymys kuuluukin nyt, harjoittelevatko he yksinään vai keskenään.

Länsi-Suomi kertoi jo aiemmin (9.4.), että Rauman Lukko pohtii oman kuntosalinsa käyttöä harjoittelussa. Seura päätyi ratkaisuun, jossa jokaisen pelaajan kanssa on henkilökohtaisesti katsottu, missä on järkevää harjoitella ja millaisella ohjelmalla.

Lukon pelaajia asuu Raumalla, muualla ja maailmalla. Kaikki eivät voi virittää kotiinsa kuntosalia, kuten Toni Koivisto.

Siksi joukkueenjohtaja Mika Kuosmasen mukaan seitsemän pelaajaa halusi käyttää seuran tarjoamaa mahdollisuutta joukkueen oman kuntosalin käyttöön Äijänsuolla.

– Ketään ei pakoteta millekään paikkakunnalle tai paikkaan harjoittelemaan. Jokaiselle pelaajalle on räätälöity järkevin ratkaisu, Kuosmanen kertoo.

Pienryhmäharjoittelu taika- ja kirosanana

Taika- tai kirosana on tällä hetkellä pienryhmäharjoittelu, joka on kyllä sallittua poikkeuslain asettamissa rajoissa. Valtio-johto on kieltänyt yli 10 hengen kokoontumiset ainakin 13. toukokuuta asti.

Koronavirus ei kuitenkaan kunnioita lakeja ja sääntöjä levitessään. Kaupassa pitää käydä, mutta pienryhmäharjoittelun järkevyys ja tarpeellisuus on kyseenalaistettu.

Jääkiekon Pelaajayhdistys on painokkaasti vedonnut, että turvallisuusyistä pelaajat saisivat harjoitella yksinään tai etänä omilla ohjelmillaan.

Kulmakarvoja nostatti jo, kun Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen vahvisti MTV:lle, että miesten jalkapalloliigan joukkueet ovat saaneet luvan käynnistää harjoittelun 2–4 pelaajan pienryhmissä.

Vielä harmaammalla alueella liikkui jääkiekossa Jukurit, jonka harjoituksissa oli MTV:n tietojen mukaan ollut paikalla parikymmentä pelaajaa päävalmentaja Marko Kauppista myöten.

Jukurit ilmoitti vastineessaan, että harjoitteluun varattu tila oli 3 500 neliömetrin kokoinen, sen käyttö vapaaehtoista, eikä ihmisiäkään ollut paikalla yli kymmentä samaan aikaan.

Yle kartoitti aiemmin tällä viikolla jutussaan liigaseurojen harjoituskuvioita ja jututti myös Lukon päävalmentajaa Pekka Virtaa.

Virta ei ollut mielissään juttuun päätyneestä suppeasta kommentista, jossa annettiin ymmärtää Lukon harjoittelevan pienryhmissä.

Virta oikoi asiaa ensin Facebookissa ja antoi samansävyisiä kommentteja myöhemmin myös Lukon nettisivuilla.

– Lukon pelaajat harjoittelevat oman valinnan mukaan. Mitään ryhmiä ei ole tehty, hän alleviivasi.

”Pelaajat eivät harjoittele yhdessä”

Ylilääkäri ja professori Pentti Huovinen kertoi Koronan anatomia -podcastissa, että koronavirus leviää pisaratartuntana ja pisaroita lentelee ihmisen suusta puhuessakin.

Tällä tietoa reilun metrin suojavälin pitäisi riittää estämään viruksen leviäminen normaalissa kanssakäymisessä ja olosuhteissa.

Hikoileville ja treenaaville urheilijoille reilumpikin suojaväli on paikallaan. Siitä Lukko on salillaan huolehtinut.

– Sali on jaettu kolmeen osaan ja jokaisella suorituspaikalla on tarvittavat välineet. Maksimissaan kolme pelaajaa käy samanaikaisesti tekemässä omaa ohjelmaansa, minkä jälkeen paikat desinfioidaan huolellisesti ennen seuraavia pelaajia, Kuosmanen kuvaa.

Kuosmasen mukaan pelaajat tekevät alkulämmittelyt hallin ulkopuolella, eikä heitä päästetä pukukoppitiloissa edes suihkuun. Ketään taustajoukoista ei ole treeneissä paikalla, mitä nyt joku käy avaamassa hallin oven pelaajille.

Samantyyppiseen ratkaisuun on päätynyt muun muassa Porin Ässät. Pelaajien toiveesta Ässät ilmoitti järjestäneensä mahdollisuuden pariharjoitteluun, jossa parit pysyvät vieläpä turvallisuussyistä samoina.

Palautumista edistävät kompressiolaitteet, kylmäaltaat ja sauna ovat porilaisten pukukopissa poissa käytöstä, hankitut hygieniavarusteet taas kovassa käytössä.

– Ei voi puhua pienryhmäharjoittelusta, sillä pelaajat eivät harjoittele yhdessä. Joku päivä hallilla voi olla vain yksikin urheilija, Kuosmanen korostaa.

Lukon julkaisemalla videolla salilla painoja putsailikin yksinään pelaajista Heikki Liedes.

Jääkiekko ei mene terveyden edelle

Hieman tuohtuneen sävyisessä Facebook-kirjoituksessaan Virta halusi myös alleviivata, miksi omatoimisia ohjelmia laaditaan ja esimerkiksi fysiikkatestejä järjestetään.

Tarkoituksena ei ole kytätä tai kiusata pelaajia, vaan auttaa urheilijoita kehittymään urallaan eteenpäin. Hänen mukaansa pelaajat ymmärtävät kyllä harjoittelevat itselleen, eivät valmentajalle tai seuralle.

– On kaukana takana se aika, kun pelaajia piti vahtia ja pakottaa johonkin itselleen hyvään. Se pitäisi jo Pelaajayhdistyksen ja kaikkien älytä, Virta muistutti.

Lukon omatoiminen harjoittelujakso jatkuu juhannukseen asti, minkä jälkeen pelaajat lähtevät vuosilomilleen.

Virta kertoi, että Lukon joukkue kokoontuu yhteen aikaisintaan heinäkuun lopussa tai elokuun alussa mikäli maailmantilanne sen sallii.

– Niin kauan kuin puhumme ihmisten terveydestä ja mahdollisuudesta sairastua tähän hirveään virukseen, joka ravistelee historiallisella tavalla maailmaa, on huoli yhteinen. Ei kukaan ikinä laittaisi tai ole laittanut jääkiekkoa sen asian edelle.

Turkuun siirtynyt Rosendahl tulee vielä auttamaan Lukkoa testeissä

Peräti 12 vuotta Lukon kunto- ja fysiikkavalmentajana työskennellyt Risto Rosendahl vaihtoi Turun Palloseuran leipiin. Hän oli mukana, kun TPS:n pelaajat palasivat harjoitusvapaalta fysiikkatesteihin tällä viikolla.

TPS:n pelaajat käynnistivät uuden kauden niin sanotulla maitohappotestillä pyörän päällä. Tapparasta Turkuun siirtynyt eurajokelaissentteri Juhani Jasu ei pistänyt polkemista pahakseen.

– Pyörätesti tähän paikkaan antaa ne arvot kropasta, joiden avulla harjoittelua lähdetään nyt suunnittelemaan ja ennen kaikkea toteuttamaan, Jasu totesi seuran tiedotteessa.

Pelaajat kävivät kelaamassa yksitellen.

– Nyt se työn tekeminen käynnistyi kyllä täysin yksin tuon kuntopyörän päällä. Joukkuekemian rakentaminen siirtyy nyt myöhäisempään ajankohtaan, Jasu huomautti.

Myös Lukon pelaajat ovat jo omatoimisesti testanneet itseään. Niin sanotussa lähtötasotestissa pelaajat ovat ilmoittaneet tuloksia penkkipunnerruksessa, rinnallevedossa, kyykyssä ja leuanvedossa.

Lisäksi osa on tehnyt hieman normaalia kevyemmän version kuntopyörätestistä.

Kattavampiakin testejä voi olla vielä luvassa, sillä Rosendahl tekee Lukolle vielä yhden palveluksen.

Hän tulee ensi viikolla siirtämään niin sanotusti kapulan seuraajalleen Sami Heleniukselle ja auttamaan Lukon uutta fysiikkavalmentajaa testipatteriston organisoinnissa.

Lukon apuvalmentaja Jarkko Kauvosaari selventää, että tulosten perusteella pystytään rakentamaan pelaajille henkilökohtaista harjoitusohjelmaa.

– Henkilökohtaisten harjoitusohjelmien kautta nyt on hyvä mahdollisuus kehittyä ja ennen kaikkea kehittää omia heikkouksiaan. Saamme nyt rakennettua hyvät pohjat sitä varten, kun aikanaan pääsemme harjoittelemaan joukkueena, Ässien kapteeni Niklas Appelgren alleviivasi seuran tiedotteessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut