Ei ole Kaisan tarvinnut katua – Rauman Purjehdusseuran Xiaojian Keinänen purjehtii nykyään 29er-pariluokassa ja opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa

Tiimi olla ensi vuonna mukana Hollannin Haagissa, jossa pitäisi purjehtia ISAF Youth Worlds eli nuorten maailmanmestaruuskilpailut.

Vuoden 2018 elokuussa Xiaojian Keinänen pähkäili Länsi-Suomen haastattelussa seuraavaa luokkaansa. Rauman Purjehdusseuran nuori urheilija oli juuri voittanut MM-pronssia Zoom8-luokassa, mutta purjehtinut juniorivuotensa optimistijollalla. Luokkavaihtoehtoina tuolloin 15-vuotiaalla raumalaisella olivat Zoom8:n lisäksi laser, E-jolla ja 29er. Laseriin ja E-jollaan Keinänen pohti olevansa vielä fyysisesti liian pieni, kun taas 29er olisi vaatinut parin löytämistä. Tarina jatkui niin, että jo samana syksynä ja seuraava keväänä Keinänen pääsi Kisakallion urheiluopistolle yläkoululeirityksille, joissa urheilijanalut saivat opiskelemisen ohella tietoa muun muassa fyysisestä ja henkisestä valmennuksesta sekä ravinnosta. Keinänen etsi kuitenkin muutakin kuin oppia.

– Mä etsin kovasti paria. Kysyin todella monelta ihmiseltä, hän muistelee.

Erityisesti Keinänen kyseli parikseen 29er-luokkaan Lohjan Purjehtijoita edustavaa Kaisa Sinivuorta.

– Kaisa ei aluksi halunnut. Ei se ihan pakottamista ollut, mutta suostuttelu kesti koko sen kevään, Keinänen naurahtaa.

Veneessä täytyy nyt puhua ääneen

Lopulta Sinivuori sanoi kyllä. Kaksikko on nyt harjoitellut yhdessä reilun vuoden. Tiimi voitti elokuun lopulla Helsingissä viimeisimmän 9er Cupin osakilpailun ja vahvisti asemaansa kilpailun parhaana tyttötiiminä.

– Ei ole Kaisa katunut yhtään, Keinänen iloitsee.

29er on junioreille suunnattu kahden hengen yhdellä trapetsilla ja asymmetrisellä genaakkerilla varustettu yksityyppiluokka. Vene on aloittaville skiff -purjehtijoille haastava hallittava, mutta tarjoaa toisaalta kokemuksen kasvaessa vauhtia ja toimintaa.Keinänen kuvaileekin pariluokkaa nopeaksi, mielenkiintoiseksi ja hauskaksi. Oman mausteensa entiseen verrattuna tuo juuri se, että veneessä on toinenkin purjehtija.

– Se on varmaan suurin ero aiempiin luokkiin, että kaikesta täytyy puhua ääneen. Esimerkiksi taktisissa päätöksissä täytyy tehdä paljon enemmän kompromisseja.

– Jokainen liike, jonka teet, vaikuttaa siihen toiseen. Pitää toimia synkassa sen toisen kanssa, ei voi vain kääntää ja olettaa, että toinen on valmis, Keinänen selittää.

Unelma ammattiurasta on olemassa

Uuden luokan ohella Keinäsen elämässä kääntyi siinäkin mielessä uusi sivu, että hän aloitti syksyllä 2019 opinnot Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Muutto Helsinkiin on Keinäsen mukaan kannattanut.

– On urheilulukio aika hyvin auttanut purjehtimista. Olen oppinut tosi paljon tavoitteellisesta treenaamisesta ja saanut siihen myös paljon aikaa, koska urheilun ja opiskelun yhdistäminen on niin joustavaa, Keinänen kertoo.

Lisäksi koulun kautta järjestyy paljon nuorelle urheilijalle tärkeitä tukitoimia, kuten fysioterapiaa ja psyykkistä valmennusta.Keinänen kertoo harjoittelevansa vesillä 3–4 kertaa viikossa. Viikon muut treenit koostuvat esimerkiksi kuntosalista, aerobisista harjoituksista ja kestävyystreenistä. Keinäsen tiimin 29er-luokka on 49er-olympialuokkien pikkusisko. Siihenkö harjoittelu nyt tähtää?

– Ihan kauheasti en ole tulevaisuutta suunnitellut, mutta koska olen urheilulukiossa, siellä panostetaan urheiluun ja kannustetaan ammattiuraan. Mun suuri unelma on, että pääsisin tavoitteellisesti purjehtimaan johonkin isompaan luokkaan. Ehkä jo kahden vuoden päästä, Keinänen mietiskelee.

Keula kohti nuorten maailmanmestaruuskisoja

Keinäsen ja Sinivuoren lähitulevaisuuden tavoitteet näyttävät sen sijaan selkeämmältä. He haluavat olla ensi vuonna mukana Hollannin Haagissa, jossa pitäisi purjehtia ISAF Youth Worlds eli nuorten maailmanmestaruuskilpailut.

Koronavirus vain sumentaa näkymiä. Viheliäinen pöpö on pitänyt tiimin tänä vuonna kotimaisilla vesillä.

– Se harmittaa erittäin paljon. Loppukaudesta kisat ovat aika vähissä, kun ulkomaille ei pääse. Ei kehitys nyt pysähtynyt ole, mutta ei se ole myöskään ollut niin nopeaa kuin se olisi voinut olla kansainvälisissä kisoissa, Keinänen sanoo.

Kotimaan vesillä Keinänen ja Sinivuori tähtäävät vielä muun muassa Suomen sisäisen rankingsarjan 9er Cupin lokakuisen finaalikilpailun voittoon. Jos koronatilanne sallii, katse siirtyy sen jälkeen kansainvälisille vesille.

– Nuorten MM-kisat ovat meidän suurin tavoitteemme. Käytännössä haemme sieltä mitalia, Keinänen ilmoittaa.

Xiaojian Keinäsen ja Kaisa Sinivuoren tiimin kuulumisia voit seurata sosiaalisessa mediassa Facebookista: SailingTeamKeinanenSinivuori ja Instagramista: @keinanensinivuorisailing.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut