Ei urheilulukio, mutta aimo askel sitä kohti – "Opiskelijan kannalta on reilua, kun hän saa palkinnon panostuksestaan"

Urheiluharjoituksista saatavien kurssien määrä kolminkertaistuu Rauman Lyseon lukiossa syksyllä.

Tulevasta lukuvuodesta lähtien Rauman Lyseon lukiossa on mahdollista suorittaa yhdeksän kurssia urheiluharjoituksilla.

Määrä kolminkertaistuu, sillä tähän asti lukiotaipaleen aikana on voinut saada urheilemalla kasaan kolme kurssia.

Opetussuunnitelman muutos hyväksyttiin keskiviikkona Rauman kaupungin sivistysvaliokunnan kokouksessa. Esityksen muutoksesta teki lukion rehtori Jussi Paavola.

– Tässä annetaan kädenojennus työmäärästä, jonka urheilulajiin paneutuminen vaatii. Se opettaa väkisinkin nuorelle ajanhallintaa ja pitkäjänteisyyttä, hän perustelee.

Tavoitteelliset urheilijat tavoitteellisia koulussakin

Kädenojennus otetaan raumalaisissa urheiluseuroissa luonnollisesti vastaan avosylin. Sen ansiosta urheilun ja koulun yhdistäminen on huomattavasti aiempaa helpompaa.

– Tämä on älyttömän hyvä asia. Tämä ei ole urheilulukio, mutta tämä on iso askel sitä kohti, Pallo-Iirojen junioripäällikkö Pasi Lehtonen iloitsee.

– Kyllähän tämä antaa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia rakentaa urheilijan viikkokalenteria. Nyt koululla on selkeästi mietitty asioita ja koettu, että urheilulla on merkitystä.

Paavola tosin ottaa aiheeseen laajemman näkökulman. Kursseilla on myös pedagogisia tavoitteita, sillä niiden lasketaan opettavan vastuulliseen toimintaan ja ottamaan vastuuta myös muiden kuin itsensä toiminnasta.

– Ne, jotka treenaavat tavoitteellisesti, ovat yleensä tavoitteellisia myös koulussa. Heillä on yleensä korkeat päämäärät, rehtori huomauttaa.

– Eikä kyse ole vain urheilusta. Suhtaudun myötämielisesti urheiluun, mutta en halua mitään vastakkainasettelua urheilun, musiikin tai jonkin muun korkeakulttuurin välille. Tavoitteellinen harrastaminen antaa nuorelle eväitä, joita hän työelämässäkin tarvitsee.

Aamutreenit vaikka joka päivä

Erityisen koulutustehtävän saaneita urheilulukioita toimi Suomessa 15. Niillä on omat tuntisuunnitelmansa, jotka poikkeavat osittain tavallisista lukioista. Urheilulukiossa harjoittelulla on mahdollista saada suoritettua 12–20 kurssia. Treenit on sijoitettu aamuihin ja aamupäiviin.

Raumalla urheilulukiota ei ole eikä ole koskaan ollutkaan, vaan Satakunnan ainoa urheiluun suuntautunut oppilaitos on Porin suomalaisen yhteislyseon lukio.

Silti jo pitkään Raumallakin urheilevat lukiolaiset ovat päässeet tekemään aamuharjoituksia. Kaikki ovat pystyneet treenaamaan tiistaisin ja torstaisin, jääkiekkoilijat myös perjantaisin.

Ensi syksystä lähtien vaihtoehtoja on enemmän, sillä kurssitarjottimelta on mahdollista jättää kaksi riviä tyhjäksi, eivätkä treenitunnit välttämättä ole koulupäivän alussa.

– Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että meillä on mahdollisuus järjestää joka aamu aamuharjoitukset, Lehtonen toteaa.Uudistuksesta hyötyvät urheilija, seura ja koulu

Koulu ei puutu harjoitusten sisältöön, vaan treenit ovat seurojen järjestämiä. Suoritettujen kurssien määrä perustuu opiskelijan pitämään ja seuran valmentajan kuukausittain varmentamaan harjoituspäiväkirjaan.

Yhden kurssin suorittamiseen vaaditaan 1 710 minuuttia aamuharjoituksia. Luku perustuu lukioasetuksen määritelmään, jonka mukaan yksi kurssi vastaa 38 viikkotuntia lähiopetusta ja yksi viikkotunti on 45 minuuttia.

Paavola näki, että aiempi korvauskäytäntö ei ollut oikeassa suhteessa opiskelijan käyttämään työmäärään nähden.

– Näen, että tämä on win-win-tilanne. Opiskelijan kannalta on reilua, kun hän saa palkinnon panostuksestaan, Paavola toteaa.

– Seurojen kannalta tämä on varmasti hyvä asia, mutta on se sitä lukionkin vinkkelistä. Ne, jotka aktiivisesti harrastavat, voivat nyt nähdä, että Rauman Lyseon lukio on heille hyvä vaihtoehto.

Yhdeksän kurssia antaa mahdollisuuksia

Kurssit on nimetty valmennuskursseiksi, ja niitä suorittaa vuosittain noin 20 oppilasta. Kursseja ovat voineet aiemminkin valita kaikki, joiden urheiluseurat ovat pystyneet järjestämään ohjattuja harjoituksia lukujärjestykseen varatuissa kohdissa koulupäivän aikana.

Kursseja ovat suorittaneet jalkapalloilijat, jääkiekkoilijat, pesäpalloilijat, uimarit, taitoluistelijat ja yleisurheiljat.

– On iso asia, että nyt niitä kursseja saa hyväksiluettua yhdeksän sen aikaisemman kolmen sijaan. Se on jo ihan merkittävä asia, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt huomauttaa.

– Yhdeksän kurssia on jo sellainen määrä, että se antaa mahdollisuuksia miettiä muuta opiskelusuunnitelmaa. Tämä on oikein hyvä. Iso, iso askel eteenpäin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut