Ekeståhl Jonsson lähetti piikin Tampereelle: "Jääkiekko on nopea peli"

Lucas Ekeståhl Jonssonin 2–0-osuma osoittautui lopulta TPS:lle turhaksi, mutta pönkitti kenties maalintekijän omaa pelipaikkaa. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Jos TPS:n ja Tapparan välisestä välieräsarjasta odotettiin ainakin aluksi tunnustelevaa strategiapeliä, sitä myös saatiin. Etenkin Tappara jätti alusta alkaen mielellään koko viisikon pelin alle. Se loi peliin selkeän viivelähtö vastaan trap -asetelman, jossa kumpikin joukkue yritti vuorollaan löytää aukkoja vastustajasta.

Kaikille pelin kuva ei tullut järin suurena yllätyksenä, mutta TPS:n puolustaja Lucas Ekeståhl Jonsson ei näkemästään ja kokemastaan pitänyt. Uumajalainen lähettikin pienen herjan Tampereen suuntaan, kun Tappara oli ottanut 3–2-jatkoaikavoiton.

–Se oli shokki. Odotin, että Tappara tulisi edes hieman enemmän päälle ja pelaisi dynaamisemmin. En odottanut, että he jäisivät makaamaan pelin alle ihan noin paljon. Ei tätä kovin intensiiviseksi matsiksi voi sanoa. Jääkiekko on nopea peli, mielestäni ohjauspeliä ei pitäisi pelata noin paljon, Ekeståhl Jonsson piikitteli.

TPS:n pukukopista tosin löytyi peilikin. Ekeståhl Jonssonin mielestä TPS olisi voinut vastata asetelmaan paremminkin.

–Kyllä me myös annoimme heille aikaa ryhmittyä. Meidän pitää pelata nopeammin, nyt jouduimme hyökkäämään koko ajan viittä pelaajaa vastaan. Se on vaikeaa. Erityisesti meidän pakkien on saatava kiekko nopeasti liikkeelle, ylimääräisiä sekunteja ei saa käyttää. Peli pitää saada kääntymään.

–Kyllä me yritimme ja yritimme, ja yleisesti ottaen pelasimme hyvin. Viidellä viittä vastaan kummallakaan joukkueella ei ollut kummoisia maalintekopaikkoja. Tappara voitti tämän ottelun ylivoimalla, Ekeståhl Jonsson näki.

Puolustajalle itselleen illassa oli hauiksennäytön makua. Puolivälierissä SaiPaa vastaan ruotsalaisen otteet ailahtelivat. Ajoittain Ekeståhl Jonsson löysi itsensä jopa seitsemännen puolustajan paikalta, mitä ei tällä kaudella ole juuri tapahtunut. Nyt irtosi ylivoimavastuutakin, ja Ekeståhl Jonsson käytti sen hyväkseen ampumalla 2–0-johtomaalin.

–Nämä ovat ensimmäiset pudotuspelini (aikuisten tasolla, toim. huom.). Peli tuntuu koko ajan paremmalta ja paremmalta. Tietenkin tuntuu hienolta tehdä myös maali, vaikka se ei elintärkeää olekaan. Yritän tehdä kentällä sitä, mitä osaan, ja joskus se tarkoittaa maaleja.

Kokonaisen ottelun katsominen vaihtopenkiltä ei toki ollut riemastuttava kokemus pelaajalle, joka on suurimman osan kaudesta ollut yksi TPS:n runkopakeista.

–Ei siinä tietenkään mitään hauskaa ole. Samalla täytyy ymmärtää se, että valmentaja päättää. Ei siinä auta kuin tehdä entistä kovempaa töitä, tulla vahvempana takaisin ja näyttää kuuluvansa kokoonpanoon, Ekeståhl Jonsson ruotii.

Nyt vastuuta on tarjolla väkisinkin. TPS:n avainpelaajiin lukeutuva puolustaja Henrik Tallinder on sivussa loppukauden. Ensimmäisestä välierästä puuttui myös flunssainen Elmeri Eronen, joka toki palannee sarjan aikana kehiin. Poissaolot kavensivat joka tapauksessa TPS-pakistoa ja siloittelivat samalla Ekeståhl Jonssonin tietä ylivoimaviisikoihin.

–Tottakai loukkaantumiset tietävät minulle lisävastuuta. Jääkiekossa ei aina pysty pelaamaan samalla joukkueella alusta loppuun, se on selvä asia. Nyt muiden täytyy nousta esiin. Se on haaste meille muille pakeille.

–Totta kai on kiva saada lisää peliminuutteja, mutta samaan aikaan on ikävää, että Henrikille kävi niin kuin kävi. Sellaista ei toivo kenellekään, olen todella pahoillani hänen puolestaan, Ekeståhl Jonsson lisäsi.

Taistelu finaalipaikasta jatkuu perjantaina Hakametsässä. Toinen välierä näyttää, oliko ensimmäisen ottelun kyttäily vain asemien kaivamista, vai jatkuuko ottelusarja samanlaisena. Ekeståhl Jonsson haluaa kentälle TPS:n, joka mieluummin ottaa aloitteen kuin reagoi.

–Ehkä Tappara pelaa kotonaan hiukan avoimemmin, mutta näkisin, että kaikki on meistä kiinni. Tällainen peli vaatii tietenkin kärsivällisyyttä, mutta kyllä meidän on pystyttävä nopeampaan peliin heidän ohjauspeliään vastaan. Kun jostain löytyy aukko, kiekko on saatava sinne. Haluamme saada kiekonriistoja ja kääntää pelin ylöspäin.

–Erityisesti meidän pakkien on saatava kiekko nopeasti hyökkääjien lapaan, jotta heillä on jotain tekemistä. Mitään ratkaisuja ei tietenkään saa pakottaa, mutta kun tilaisuus aukeaa, meidän pitää edetä röyhkeämmin, Ekeståhl Jonsson paalutti.