Elämäntaparemontti muutti Sport-yllättäjän uran suunnan

Aleksi Ainalin koko kauden pistesaldo on 2+8=10, mutta viimeiseen kuuteen otteluun on syntynyt tehot 1+7=8. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Viime talvena Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta NCAA:sta Sportiin siirtynyt Aleksi Ainali on aina ollut lupaava pelaaja. Hyppy miesten tasolle on kuitenkin valtava, eikä NuPS-kasvatti ole aiemmin pystynyt säväyttämään miesten peleissä, vaikka potentiaali onkin tullut usein esiin.

Ainalin kova työ on viimeinkin alkanut tuottaa tulosta, ja viime peleissä nuori hyökkääjä onkin noussut Sportin parhaimpien hyökkääjien joukkoon. Hyvät otteet ovat huomattu Sportin valmennuksessakin, joka on ruokkinut Ainalia isoilla peliminuuteilla.

Tiistaina Pelicansin 7-5 kaatanut Sport kampesi täydet pisteet lähinnä kahden nuoren miehen johdolla: hattutempun tehneen Joel Kivirannan ja tehot 1+4 paukuttaneen Ainalin. Ainalin huima tehoilta ei ole pelkkää sattumaa. Tällaisista otteista on nähty viitteitä.

– Pomppi hienosti meikäläiselle. Kiva saada onnistumisia, Ainali iloitsi.

Mutta vaikka Ainali puhuu pomppimisesta, kyse ei ollut vain hyvästä tuurista.

– Peli kulki kyllä hyvin, ei siitä pääse mihinkään. Mutta täytyy kuitenkin sanoa, että ketjukaverini laittoivat kiekkoa hienosti pussiin. Minun ei tarvinnut kuin siirtää kiekkoa heille, Ainali jatkoi vähättelevään sävyyn.

Vielä alkukaudella ei näyttänyt siltä, että nuori hyökkääjä tekisi läpimurtonsa liigatasolla tällä kaudella. Vaasalaisten valmennusryhmältä tuli vähän luottoa, ja Ainali saikin seurailla otteluita 13. hyökkääjänä. Vaikka Ainali myöntää, että usko ei missään vaiheessa loppunut, ei tilanne ollut missään nimessä helppo.

– Totta kai se tilanne harmitti. Kaikki haluaa pelata ja ratkoa pelejä. Painotan kuitenkin, että kilpailua pelipaikoista täytyy aina olla, koska se on se asia, joka kehittää pelaajia.

– Omalla kohdallani se tilanne oli paljolti pääkopasta kiinni. Tiesin, että kun painan vaan hommia, niin jossain vaiheessa on pakko tulla luottoa.

22-vuotias Ainali on viisas pelaaja, joka näyttää aina rauhalliselta kiekon kanssa. Pelinlukutaito ja pelinrakentelukyky tekevätkin hänestä erittäin vaarallisen pelaajan, mutta niistäkään ei olisi hyötyä, jos mies ei olisi fyysisesti hyvässä kunnossa.

– Toimintani on ammattimaistunut paljon. On pistetty ruokavalio kuntoon ja niin edelleen. Se kehitys tapahtuu silloin pikkuhiljaa, kun vaan jaksaa tehdä hommia päivittäin.

– Aiemmin olen ollut huonossa kunnossa fyysisesti, minkä takia luisteluni on ollut ongelmakohta. Siinä ne isoimmat haasteet ovat edelleenkin, mutta sitä on vähitellen saatu kuntoon.

Parantanut luistelu ja fysiikka ovat helposti nähtävissä miehen pelissä. Parasta Ainalin kohdalla onkin se, että hänellä on vielä paljon varaa parantaa niitä ominaisuuksia, joten maksimipotentiaalia ei ole vielä revitty irti. Aika näyttää, kuinka isoksi pelaajaksi Ainali kasvaakaan Vaasassa. Alku on ainakin ollut lupaava.

Lisää aiheesta

Sport-nuorukaiset täysin liekeissä – Ainali iski viisi tehopistettä

Sportille isoja menetyksiä – Berger saapuu paikkaamaan