VIDEO: Elina Mäki jätti sairaanhoitajan työt ja yrittää tehdä tankotanssista itselleen elannon: "Miksi en katsoisi, mihin siivet voivat kantaa?"

Kun mittariin tulee keskiviikkona 31 vuotta, hän halusi repäistä ja kokeilla, voisiko rakkaasta harrastuksesta saada elantonsa.

| Päivitetty

Elina Mäen mielestä tankotanssi ei vaadi niin paljon voimaa kuin kuvasta kuvittelisi, mutta joskus saattavat kädet olla kipeänä.

Wau! Se oli Elina Mäen ensireaktio, kun hän ensimmäisen kerran kokeili tankotanssia. Se on myös toimittajan ensireaktio, kun hän ensimmäisen kerran näkee Elina Mäen tankotanssimassa.  Kuinka ihminen voikin kiemurella metalliputken ympärillä noin kevyesti kuin käärme vetten päällä? Miten tuo 30-vuotias nainen uskaltaa roikkua pää alaspäin pitämättä tangosta edes käsillä kiinni – eikö hän pelkää murtavansa niskojaan? Mistä tulee se voima, joka pitää kropan vaakatasossa kuin liehuvan lipun?

Näyttää niin raskaalta, että pakko kokeilla itsekin. Viimeisestä punttitreenistä on sen verran aikaa, että käsivoimat riittävät juuri ja juuri raahaamaan 90-kiloisen ruhon tangon latvaan, mutta mistään temppujen tekemisestä ei olisi puhettakaan. 

Siinä tuleekin vastaan juuri se ensimmäinen kynnys, jonka yli Elina Mäki haluaa ihmisiä rohkaista.

– Ihmisillä voi olla tankotanssista monenlaisia ennakkokäsityksiä. Että se on tanssia tai tosi raskasta, ja siksi jotenkin vastenmielistä tai pelottavaa, tai että siinä nyt pyöritetään vähän peppua, Mäki aloittaa ja korjaa heti perään:

– Voisin väittää, että joka ei ole tankotanssia itse kokeillut tai edes katsonut esitystä videolta, ei voi täysin tietää, mitä se on. Olen niin onnellinen, että olen saanut monet koukkuun ja sanomaan, että se olikin hauskaa.

Tiukka muotti ja malli, miten pitäisi elää

Elina Mäki ohjaa nykyään tankotanssitunteja Raumalla, Laitilassa ja Kiukaisissa, mutta oikeastaan hän ei halua rohkaista ihmisiä kokeilemaan vain kyseistä harrastusta. Hän haluaa rohkaista tarttumaan hetkeen ja tekemään rohkeita valintoja kohti omia unelmiaan. 

Mäelle sellainen oli irtisanoutuminen sairaanhoitajan töistä maaliskuussa. Kun mittariin tulee itseasiassa keskiviikkona 31 vuotta, hän halusi repäistä ja kokeilla, voisiko rakkaasta harrastuksesta saada elantonsa.

– Tämä on niin iso juttu, että vieläkin tuntuu, olenko edes omassa elämässä, Mäki huokaa.

– En olisi ikinä uskonut, että voisin lähteä sairaanhoitajamaailmasta kuuden vuoden jälkeen. Mutta ajattelin, että kun tankotanssi on vienyt niin suuren palan sydämestä, niin miksi en katsoisi, mihin siivet voivat siinä kantaa. Töihin pääsee aina takaisin. 

Raumalaistunut euralainen kokee olevansa nyt niin onnellinen, että haluaa vielä kerran kannustaa ihmisiä tekemään elämässä sitä, mistä pitää tai haaveilee.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa on niin tiukka muotti ja malli, miten pitäisi elää. Ei unelmia voi välttämättä toteuttaa elämällä niin tai ottamatta lopputiliä, Mäki sanoo.

Kisaohjelma kestää tankotanssissa 3,5-4 minuuttia.

Kaikki alkoi sattumalta kuutisen vuotta sitten

Mäki kokeili itse tankotanssia ensimmäisen kerran noin kuusi ja puoli vuotta sitten, kun oli juuri muuttanut Eurasta Raumalle.

– Hyvänen aika! hän huudahtaa, kun tajuaa ajan kiitäneen.

Kohtalolla voisi sanoa olleen näppinsä pelissä, sillä hän huomasi Facebookissa ilmoituksen alkeiskurssista, jonka paikat olivat jo täynnä. Aukesi peruutuspaikka.

– Luojan kiitos tein sen päätöksen. Ajatella, että tuollaisesta yhdestä putkesta voi ihminen saada niin paljon iloa, Mäki hymyilee.

Tämä kyseinen putki on ruuvattu Hyvinvoinnin Walimon yläkerrassa sijaitsevaan saliin, mutta Mäellä on kotona siirrettävä versio. Rakas voi lähteä mukaan vaikka kesälomareissulle.

Suomen mestari itki yksin takapihalla

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Mäki tapaa uuden tangon. Hän osallistuu Tankotanssiliitto POSA:n järjestämiin SM-kisoihin Salossa.

Suomessa toimii kaksi tankotanssiliittoa. Sen toisen, IPFS:n, senior professional women -sarjassa Mäki on Suomen mestari vuodelta 2021. Silloin elettiin sellaista korona-aikaa, että kisat toteutettiin etänä lähettämällä videoita.

– Tuloksia piti odottaa kolme viikkoa. Mun tuurillani se meni tietysti niin, että kun kerran jotain voitin, niin ei ollut palkintopallia, vaan luin yksin takapihalla sähköpostia. Taisin silti itkun tirauttaa, Mäki muistelee.

POSA on liitoista kovatasoisempi. Viime lokakuussa Mäki ei selvinnyt finaaliin sen alaisissa SM-kisoissa, mutta tarkoitus olikin enemmän kokeilla itse tehtyjä koreografioita.

Kauhean montaa kertaa euralainen ei ole kisannut, sillä hänen ensimmäiset kisansa olivat samalla Rauman ensimmäiset tankotanssikisat keväällä 2020.

– Olisin SM-kisoissa jo tyytyväinen, jos saisin nostettua omia ennätyspisteitäni. Ei sillä välttämättä pääse mihinkään palkintopallille, vaan realistisempaa on, että yritän aina parantaa edelliskerrasta, Mäki sanoo.

Ammattilaisuus ei rakennu kisamenestyksestä

Jätettyään päivätyönsä Mäki on päässyt harjoittelemaan enemmän ja käynyt jopa Helsingissä hakemassa oppia idoliltaan Oona Kivelältä. Maailmanmestari on Suomen tunnetuimpia tankotanssijoita.

Vaikka Mäestäkin tulisi maailmanmestari, urheilumenestyksellä tässä lajissa tuskin itseään elättää.

”Ammattilaisuus” rakentuu tankotanssissa esimerkiksi tuntiohjauksista ja henkilökohtaisista sponsorisopimuksista. Kumpia- kin Mäki etsii nyt lisää.

– Puolet asiakkaistani on lapsia, ja se on uskomatonta, kuinka paljon he innostuvat, kun näkevät tangon. Tykkäisin ihan hirveästi vetää lisää yksityistunteja, koska siitä tulee niin hyvä mieli, kun joku ihminen tai ryhmä oppii lajia ja heillä on hauskaa, Mäki säteilee.

Käsivoimia, kehonhallintaa ja kärsivällisyyttä hauskuus kyllä kysyy.

– Pitää antaa itsensä heittäytyä ja oppia ihan rauhassa uusia juttuja. Ei mullakaan kaikki ekalla kerralla mennyt ihan putkeen, muistuttaa putken nykyinen hallitsijatar.

Elina Mäki

Syntynyt 15.6.1991.

Kotoisin Eurasta Naarjoen kylästä.

Asuu Raumalla.

Tankotanssin vuoden 2021 Suomen mestari IPFS-liiton senior professional women -sarjassa.

Päätoiminen tankotanssiohjaaja Hyvinvoinnin Walimolla (Rauma), PowerFlow Studiolla (Laitila) ja KunnonTilalla (Eura).

Koulutukseltaan sairaanhoitaja.

Sanoo, ettei osaa olla vapaa-ajalla paikallaan. Harrastaa uimista kesät ja talvet, nauttii luonnosta ja ylipäänsä kaikenlaisesta liikkumisesta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut