EM-pronssia Säkylään – Marika Teinin selviytymistaistelu Viron metsissä palkittiin mitalilla

Marika Teini palasi vastoinkäymisten jälkeen arvokisamitalistiksi. Säkyläläinen voitti EM-kisojen pitkän matkan pronssia. Kuva: Mika Ilomäki/SSL.


Vuonna 2018 Marika Teini oli uransa huipulla. Säkyläläissuunnistaja voitti keskimatkalla Euroopan mestaruuden ja MM-hopeaa.

Jo aiemmin hän oli napsinut arvokisamitaleita viesteistä ja kaksi vuotta aiemmin rastit olivat löytyneet EM-keskimatkalla pronssin arvoisesti.

Mitaleiden lisäksi Teinin uralle on kuitenkin osunut myös runsaasti vastoinkäymisiä – suomeksi sanottuna jalkavaivoja.

Nyt kuitenkin urheilu näyttää taas valoisaa puoltaan. Teini oli keskiviikkona ylivoimainen EM-kisojen keskimatkan karsinnassa Viron Rakveressa, ja vauhti oli kohdallaan myös torstaina pitkällä matkalla.

Teini taisteli pitkään jopa Euroopan mestaruudesta, mutta nousi lopulta pronssikorokkeelle.

– Se oli melkoinen selviytymistaistelu. Muutama virhe tuli, mutta tulihan niitä muillekin. Fyysisesti ei tuntunut hyvältä ja lopussa tuli ihan kunnon sippaus, Teini kertasi tiedotteessa.

Alexandersson tuli ohi

Ensin hänestä meni ohi Venla Harju, joka nousi lopulta Euroopan mestariksi. Maalissa suomalaiset olivat hetken kaksoisjohdossa, mutta lajin viime vuosien ykkösnimi Tove Alexandersson oli vielä metsässä.

Hän tuli viimeiset kilometrit todella kovaa ja pystyi kiilaamaan suomalaisten väliin EM-hopealle. Kultakin jäi vain 17 sekunnin päähän.

Väsymisestä huolimatta Teini oli erittäin tyytyväinen pronssiinsa. Jalkavaivat eivät vieläkään ole kokonaan selätetty.

– Oli etukäteen vähän siinä ja siinä, kestääkö jalalla juosta pitkää matkaa maaliin asti. Kevään ajan juostiin sprinttiä, enkä ehtinyt MM-kisojen jälkeen testata, miten jalan saisi kestämään tätä kisaa. Lopussa se oli todella kipeä ja söi taistelumielialaa. Keskimatka ja viesti ovat kestoltaan lyhyempiä, joten jalan suhteen en ole huolissani niistä, Teini vakuutti.

Alexandersson oli voittanut kaikki seitsemän suunnistuksen EM- ja MM-kisojen pitkän matkan kilpailua vuodesta 2016 lähtien. Suomalainen nainen taas ei ollut voittanut pitkän matkan Euroopan mestaruutta sitten vuoden 2006.

Venla Harju katkaisi molemmat putket.

– En voi uskoa, että voitin, sillä kilpailu ei ollut täydellinen. Parilla välillä olin vaikeuksissa, mutta selvisin virheistä nopeasti. Ennen kisaa tiesin, että minulla on mahdollisuudet mitaliin, mutta kisan aikana mietin, että pääsen ehkä kuuden joukkoon, jos onnistun lopussa, Harju kertoi järjestäjien haastattelussa kilpailun ratkettua.

Jalavalta vahva debyytti

Harju sai kolme minuuttia edellään startanneen kovan ruotsalaisen kilpakumppaninsa Sara Hagströmin kiinni. Myöhemmin hän näki vielä kuusi minuuttia edellään startanneen Norjan Andrine Benjaminsenin.

– Tiesin, että Sara oli ollut flunssassa, joten en osannut peilata, mitä hänen kiinni saamisensa tarkoittaa oman vauhdin suhteen. Mutta kun näin vielä Andrinen lopussa, ajattelin, että ovathan täällä muutkin tehneet virheitä, Harju kertasi.

Kisan kolmanneksi paras suomalainen oli uusikaupunkilainen Enni Jalava, joka suunnisti arvokisojen ensikertalaisena sijalle 12.

Kuukalle pronssia

Naisten erinomainen menestys antoi suomalaismiehille aimo annoksen itseluottamusta, mikä kantoi mitalisuoritukseen asti.
Elias Kuukka suunnisti noin 17-kilometrisen radan kolmanneksi nopeinta vauhtia ja nousi palkintokorokkeelle onnellisena Suomen lippu kädessään.

– Suoritus ei ollut täydellinen, mutta silti parhaita, mitä olen ikinä tehnyt, Kuukka kuvaili.

Rakvere, Länsi-Suomi–STT