Ennätysmies Kuusela sivuutti ennätyksensä nopeasti - "Nythän TPS on vaarallisimmillaan"

Henrik Haapala tarjoili kolmannessa välierässä upean syötön maalin takaa Kristian Kuuselalle, joka ampui Tapparan tasoihin ja itsensä historiankirjoihin. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Tapparan 1–1-tasoitus kolmannessa välierässä oli paitsi ottelun kannalta tärkeä, myös historiallinen. Osuma toi Tapparan peliin mukaan ja osoittautui illan käännekohdaksi. Tekijälleen Kristian Kuuselalle maali oli uran 41. pudotuspelimaali, joten laitahyökkääjä nousi samalla Petri Variksen ohi SM-liigan kaikkien aikojen pudotuspelimaalariksi.

–Hieno saavutushan se on, mutta tärkeämpää oli se, että voitimme ottelun. Saimme siitä maalista buustin päälle. Sen takia tuuletin normaalia enemmän, en ennätyksen vuoksi, Kuusela korosti summerin soitua.

–Olen tiedostanut, että ennätysmahdollisuus on olemassa, mutta sen enempää en sitä ole miettinyt. Ehkä uran jälkeen näitä saavutuksia katselee ja miettii enemmän, kun joskus lopetan, ennätysmies naurahti.

Tappara nousi niskan päälle kolmannessa erässä ja sai ison palkinnon. Ensin Kuusela löi pelin tasoihin, ja 15 sekuntia ennen loppusummeria Sebastian Repo ampui voittomaalin, kun suurin osa yli 10 000 -päisestä yleisöstä odotti jo jatkoaikaa.

–Jaksoimme pelata omaa peliämme. Ennen kolmatta erää emme pelanneet koin hyvin, mutta päätöserässä aloimme saada pidempiä hyökkäyksiä, pysyimme kiekossa kiinni ja saimme momentumia, Kuusela analysoi.

Tappara ei säkenöi koko ajan, mutta ryhmän selkäranka on kova. Lisävaihde löytyi taas, kun sitä 0–1-tappioasemassa tarvittiin.

–Emme voi tuudittautua siihen, että lisävaihde löytyy aina. Kärsivällinen pitää kuitenkin olla, se on iskostunut meihin jo runkosarjan aikana. Luotamme omaan peliimme, kävi miten kävi. Kun peli sitten rullaa, lisäämme höyryä ja hyviä asioita alkaa tapahtua.

Kuulostaa varsin stereotyyppiseltä Tappara-reseptiltä?

–No joo. Kärsivällisyys ja se, että jaksetaan jauhaa oma peliä…Näistä jutuista puhutaan aina, mutta tottahan se vain on.

Samaan hengenvetoon Kuusela huomautti, että finaalipaikka on vielä saavuttamatta, vaikka Tappara johtaa välieräsarjaa 3–0.

Ja kun Kuusela sanoo niin, häntä kannattaa kuunnella. SM-liigan historiassa vain yksi joukkue on noussut pudotuspelisarjassa 0–3-tilanteesta voittoon, mutta Kuusela oli silloin mukana. Keväällä 2012 Kuuselan Blues voitti neljä peliä puukko kaulalla ja lähetti KalPan lomalle.

–Kaikki on mahdollista. 0–3-tilanteesta nouseminen ei vaadi kuin yhden hyvän sykäyksen. Kun saa yhden voiton, se antaa itseluottamusta. Oikotietä ei ole, mutta kun voittotili aukeaa, siitä se lähtee. Kone pitää vain saada käyntiin. En usko, että siinäkään hommassa mitään taikaa on.

–Nythän TPS vasta on vaarallisimmillaan, Kuusela varoitti.