Ensimmäistä kertaa näissä hommissa – Oliver Suni ratkaisi Äijänsuon illassa: "Voiko hirveästi parempaan paikkaan ensimmäistä maalia tehdä?"

Nuori Oliver Suni viimeisteli läpiajosta uransa avausmaalin, kun Lukko katkaisi tappioputkensa Tapparan kustannuksella.

Perinteistä on hyvä pitää kiinni.

Lukko on hävinnyt kolme kertaa peräkkäin viimeksi joulukuussa 2019.

Perjantain Tappara-kamppailuun raumalaiset lähtivät kaksi peräkkäistä tappiota niskassaan, mutta kolmatta kertaa sinikeltaiset eivät taaskaan suostuneet häviämään.

Uransa ensimmäisen liigamaalin viimeistellyt Oliver Suni sai lopulta kunnian olla se pelaaja, joka ratkaisi kotijoukkueelle 5–4 (2–0, 0–3, 3–1) -voiton.

Hän viimeisteli kylmän viileästi päätöserässä Lukon viidennen maalin.

– Voiko hirveästi parempaan paikkaan ensimmäistä maalia tehdä? Hemmetin hienoa, että nuori pelaaja onnistuu, osumaa taustalta seurannut Lukon varakapteeni Julius Mattila kehui.

Sunille, 19, illan kamppailu oli kolmas liigapeli, jossa hän pääsi jäälle. Mattila, 23, ei toki ole vanha mies hänkään, mutta sentteri pelaa kuitenkin toista liigakauttaan.

– Yksi sekavimmista peleistä urallani. Vuoristorataa suuntaan ja toiseen, mutta kolme pistettä oli meille tosi tärkeää. Iso voitto, ja samalla paljon oppia, Mattila totesi.

Kuuselalle juhlista nopea paluu arkeen

Kahta edeltävää peliä Lukko ei ollut vain hävinnyt, vaan se oli hävinnyt ne nollilla. Raumalaiset lähtivät perjantain kamppailuun niskassaan 139 minuutin ja 25 sekunnin maaliton putki, jos Kärpät-pelin voittolaukauskilpailua ei oteta lukuun.

Sen putken raumalaiset löivät palasiksi nopeasti. Ennen peliä juhlittiin Tapparan Kristian Kuuselaa, joka ensimmäisenä hyökkääjänä sai täyteen tuhat liigaottelua.

Hän sai Äijänsuon yleisöltä tyylikkäät suosionosoitukset sekä Lukolta muistotaulun ja kukat, jotka ojensi miehen entinen joukkuekaveri Arttu Ilomäki.

Kuuselan juhlat loppuivat kuitenkin lyhyeen, kun peli alkoi. Hän sai seurata vierestä, miten etunimikaima Kristian Pospisil vei Lukon johtoon vain 54 sekunnin pelin jälkeen.

Sekuntia vaille minuuttia myöhemmin Lukko jo tuplasi johtonsa, kun Linus Nymanin siniviivalaukaus painui ohi maalivahti Kari Piiroisen.

Avauserä oli Lukolta väkevä, mutta osat vaihtuivat toiseen erään.

– Koko peli oli todella kaksijakoinen. Ensimmäisessä erässä tehtiin sovittuja juttuja ja yhteinen tekeminen oli mallillaan. Toinen erä oli karmeaa pelaamista, Mattila summasi.

Toisessa erässä kaikki päälaelleen

Toisessa erässä oli Kuuselan vuoro. Numerolla 1 000 pelannut ja poikkeuksellisesti Tapparan kapteenina toiminut juhlakalu syötti kaksi maalia, kun kirvesrinnat käänsivät asetelman päälaelleen.

Lukko oli toisessa erässä täysin alakynnessä, ja Tappara iski kolme maalia. Tyler Morley ohitti Lassi Lehtisen kahdesti, ja Kristian Tanus onnistui maalinteossa kertaalleen.

Kyse ei ollut suinkaan ensimmäisestä kerrasta, kun Kuusela oli urallaan Lukon peikkona. Perjantain peli oli hänelle 79. runkosarjakamppailu raumalaisia vastaan, ja niissä laituri on kerännyt yhteistehot 22+38=60.

Enemmän pisteitä hän on urallaan kerännyt vain SaiPaa vastaan (80 peliä, tehot 18+48=66).

– Toisessa erässä emme tehneet yhtään niitä juttuja, joita oli sovittu, Mattila puuskahti.

– Vaikea sanoa siitä mitään selvää, mutta esimerkiksi puhuimme, että kolmas hyökkääjä on koko ajan takana, että ei tule vastahyökkäyksiä omiin, hän jatkoi.

– Sitten tuli kolme vaihtoa peräkkäin, jossa tuli ylivoimahyökkäys ja yhdestä niistä tuli maali. Siitä varmaan lähti joku kerrannaisefekti.

Tyrmäävät onnittelut uran avausosumasta

Kolmannessa erässä kortit jaettiin kuitenkin taas uudestaan. Piiroinen Tapparan maalilla ei saanut tilastoihin yhtään torjuntaa, mutta joutui päästämään kolme maalia.

Ensin laatan laittoi sisään Julius Mattila, sitten Anrei Hakulinen, ja viisi minuuttia myöhemmin oli vielä Sunin läpiajomaalin vuoro.

Onnittelut ensimmäisestä liigamaalista olivat lähes tyrmäävät, sillä Mikko Petman täräytti joukkuekaveriaan naamaan, kun tämä liukui tuulettaen vaihtoaition edestä.

– Sellainen jäi huomaamatta, mutta ei yhtään yllätä, että Petman on siellä missä tapahtuu, Mattila naurahti.

Tappara pystyi vielä kaventamaan ilman maalivahtia, kun Patrik Virta sai kiekon Lukon maaliin. Tasoitus jäi kuitenkin tekemättä.

– Täytyy sanoa, että pystymme pelaamaan hyviä jaksoja, mutta yhteinen harmonia ei kestä vielä. Ensimmäinen erä oli erinomainen, paljon hyviä asioita, yksi kauden parhaista eristä, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen summasi.

– Toisessa erässä rupesimme vähän lipsumaan asioista, tai emme ihan vähänkään. Olimme selviytymistaistelussa, mutta löysimme keinot voittaa.

Ässien paidassa hyökkää Paras

Lukolla on myös toinen yhtä pitkä perinne, josta olisi hyvä pitää edelleen kiinni. Raumalaiset ovat hävinneet Ässille viimeksi joulukuussa 2019.

Sen jälkeen joukkueet ovat kohdanneet yhdeksän kertaa, ja joka kerta kamppailu on päättynyt sinikeltaisten voittoon. Kaiken lisäksi kaikki voitot ovat olleet kolmen pisteen arvoisia.

Esimerkiksi Julius Mattila ei siis urallaan vielä ole liigapeliä Lukon paidassa Ässille hävinnyt.

– En taida olla, enkä ajatellut hävitä huomennakaan. En ajatellut muuttaa kurssia, hän totesi.

Tämän kauden toinen Satakunnan derby pelataan lauantaina Porissa, ja kaukalossa nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa kultakypärät.

Lukosta parhaan pistemiehen symbolin saa päähänsä Kristian Pospisil, ja Ässien kultakuuppa on Sakari Salminen.

Lauantaina vietetään Porin päivää, ja Ässät huomioi sen pelipaidoissaan. Osa ässäpelaajien nimistä on porilaistettu.

Ässät julkaisi perjantaina maistiaisen Twitterissä. Kuvan mukaan amerikkalaishyökkääjä Derek Barach pelaa paidalla numero 26, jossa sukunimen kohdalla lukee teksti Paras.