Erilainen tapa voittaa – Lukko nappasi tärkeän voiton KalPasta

Lukko toipui katastrofialusta ja käänsi KalPan siltaan.

– Vähän erilainen tapa taas voittaa, mutta hyvää oppia kevättä kohti, tiivisti Lukon kapteeni Tapio Laakso KalPakamppailun.

Kotijoukkue oli avauserässä kunnon ongelmissa, mutta käänsi vakuuttavasti ottelun haltuunsa ja rynnisti päätöserässä ohi.

Loppulukemat kirjattiin Äijänsuolla lopulta 4–3 (1–1, 0–1, 3–1), ja Lukko jatkaa neljännellä sijalla, kun runkosarjaa on seitsemän peliä pelaamatta.

Alussa lähes kaikki meni pieleen

Avauserän alku oli Lukolle lähes täydellinen katastrofi.

Joukkue päästi avausminuutilla maalin, otti ensimmäiseen kuuteen minuuttiin kolme jäähyä ja vieläpä kaksi avainpelaajaa joutui kymmenminuuttisille istunnoille.

KalPan avausosuman iski kesken kauden Kuopioon tullut Ilkka Pikkarainen. Hän pelasi seinäsyötön päädyssä olleen Jaakko Rissasen kanssa, purjehti vapaasti maalille ja uitti kiekon maltilla Lassi Lehtisen alta maaliin.

Sitten alkoi Lukon jäähyilyt. Ensin rangaistuspenkille lähti Manuel Ganahl, hieman alle kahta minuuttia myöhemmin Jakub Krejcik teloi Pikkaraista 2+10-minuuttisen arvoisesti.

Kun vielä Brandon DeFazio lähti Krejcikin tavoin kymmenminuuttiselle istunnolle, aiheutti kotijoukkue itselleen turhan paljon ongelmia.

– Ei se ollut lainkaan sitä mitä suunniteltiin. Kaikkiaan ensimmäinen erä ei ollut mitenkään helppo meille, mutta onneksi onnistuimme kääntämään tilanteen, Lukon Vili Sopanen totesi.

Kanadalaishyökkääjä kurotti hyökkäyspäässä kädellään kimmonnutta kiekkoa ja jyräsi tuomariston tulkinnan mukaan vierasjoukkueen pelaajan päähän kohdistuneella taklauksella.

Etenkin jälkimmäistä 2+10-minuutin rangaistusta Lukko protestoi voimakkaasti. Kymmenen minuutin jäähy oli DeFaziolle kolmas, mikä tietää pelikieltoa joukkueen seuraavaan kamppailuun JYPiä vastaan.

Sopasen sijoitukselle peli tasoihin

Rikkonainen avauserä oli Lukolta kaikkea muuta kuin vakuuttava ja tasapainoinen.

Tätä korosti etenkin se, että erän puolivälin KalPan pelaaja pääsi kaksi kertaa täysin yksin läpiajoon. Oli vain Lehtisen ansiota, että Lasse Lappalainen ja Alexandre Texier eivät vieraiden johtoa kasvattaneet.

Sekavalle erälle osuva kruunu tuli ajassa 18.41, kun Vili Sopanen kuitenkin ohjasi Lukolle tasoitusosuman ylivoimalla. Tarmo Reunasen syöttö kimposi verkkoon lopulta Sopasen luistimesta, joten tilannetta tutkailtiin myös kuvanauhalta.

– Olemme ”Taren” kanssa sopineet, että jos hän on vapaana, niin minulle voi heittää aina ohjauskiekkoa. Nyt saimme sen toteutettua.

– Mielestäni osuma meni lopulta mailan kautta sisään. Mutta kun sinne kovaa ampuu, niin hyökkääjän ei tarvitse kuin pitää maila ja luistimet oikeaan suuntaan, niin se voi jostain aina mennä, Sopanen kertasi.

Vain maalit jäivät puuttumaan

Lukko sai tasoitusosumasta uutta virtaa ja otti peliä paremmin haltuunsa.

Tätä iloa ei riittänyt kuitenkaan kuin toisen erän seitsemännelle minuutille, kun vierasjoukkue iski ylivoimalla. Alexander Ruuttu pääsi nostamaan kiekon ohi Lehtisen aivan lähietäisyydeltä.

1-2-osuman jälkeen Lukko jatkoi vahvaa vaihettaan. Joukkue sai luotua painetta kuopiolaisten puolustuspäätyyn jokaisella kentällisellä.

Lähinnä osumaa olivat Antti Saarela ja Aaro Vidgren, joista jälkimmäinen kilautti kertaalleen jopa maalin ristikkoa. Painostus oli niin tiukkaa, että vierasjoukkueen oli lyötävä useamman tilanteen jälkeen vain nöyrästi pitkää Lukon päätyyn.

Avauserässä Lukko sai olla sekavan esityksen jälkeen tasatilanteeseen tyytyväinen, mutta toisen erän 4-9-torjunnat kertoivat siitä, että toiselle tauolle vierailijat lähtivät hieman onnekkaassakin johtoasemassa.

Kolmanteen erään tehokas hetki

Avausmaalin iskenyt Vili Sopanen osoitti päätöserässä, että hän on päässyt erinomaisesti lyhyessä ajassa raumalaisjoukkueen kuvioihin.

Hän voitti kuopiolaisten päädyssä kaksinkamppailun, nousi röyhkeästi suoraan maalille ja tarjoili Janne Keräselle paikan. Laituri ei erehtynyt, vaan iski entisen seuransa verkkoon 2-2-tasoituksen kauden 16. osumallaan.

– Päätypelaaminen on kehittynyt meillä selvästi, ja olen päässyt Artun (Ilomäki) ja ”Kertsin” (Janne Keränen) kanssa enemmän samalle sivulle.

– Tykkään muutenkin tavastamme pelata. Laiturit saavat hyökkäyksiin lähdöissä liikkua vauhdilla, eikä tarvitse venyttää kenttää ja odotella paikoillaan, Sopanen kertoi.

Ottelun tärkeimmillä hetkillä oli jälleen tulikuuman Eetu Koivistoisen aika nousta esiin. Hän pääsi nostamaan rystyltä kiekon KalPan maaliin erinomaisen nelosketjun karvauksen jälkeen.

Koivistoisen kauden kolmastoista osuma oli hänelle kahdeksas tehopiste viimeiseen neljään peliin.

Lukko pudotti KalPan kyydistään viimeistään ajassa 51.48, kun Laakso leipoi lähes hiilikopion Koivistoisen osumasta. Hän pääsi vapaasti maalin edestä viemään kiekon rystylle ja nosti pelivälineen hallitusti maaliin.

Karkumatkaa kuitenkin häiritsi se, että Lukko antoi erän loppupuolella vielä minuutin ja 40 sekuntia vieraille aikaa kavennukseen kahden miehen ylivoimalla.

Sinikeltaiset kuitenkin taistelivat jäähyt, mutta puolitoista minuuttia ennen päätöstä kolahti. Ruuttu pääsi tuikkaamaan ruuhkasta 4-3-kavennuksen Lehtisen haaroista sisään.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta muistutti pelin jälkeen, että vain kolme pistettä ratkaisevat, ei se tyyli miten ne tulevat.

– Pitää olla tyytyväinen siitä, miten joukkueen jänne kesti kolmannessa erässä. Vain voitot merkitsevät. Pitää olla siihen tyytyväinen, Virta sanoi.