Erittäin harvinainen luontoilmiö: pingviiniparvi laskeutui Raumalle – yhdeltä katkesi taistelun tuoksinassa jopa luu

Pingviiniasuinen Grabbepojat ry eli Santeri, Erkka, Jasu, Pyry, Roope, Jarno, toinen Santeri, Pertteli, Matti ja Eemeli on jokakesäinen vieras Otanlahden urheilukarnevaalissa. Tomi joutui aamun ensimmäisestä ottelusta sairaalaan. Porilaisseurueen Rauman-reissu kuulemma venähtää vuosi vuodelta pidemmäksi. Sama kai se olisi muuttaa jo kokonaan Raumalle. Kuva: Harri Pirinen.

Tuolla kaikuu suomipoppi, tuolla raikaa rajumpi rokki. Hiekka pöllyää valtoimenaan, ja välillä pallot lentävät sinisenä kimmeltävään Otanlahden rantaveteen.

Ja kun kerran mursu on rantautunut Haminaan, pingviinilauma Raumalla ei ole edes mitenkään erikoinen näky.

Ei ainakaan Rauman SalBan järjestämän jokavuotisen urheilukarnevaalin aikaan.

Porilaisista noin kolmekymppisistä miehistä koostuva Grabbepojat ry on aiemmin ihastuttanut Otanlahden beachfutiksessa muun muassa joulupukkeina sekä poliisi ja rosvo -asuissa. Tällä kertaa Porista saapui Raumalle yksitoista pingviiniä.

– Yleisölle tätä pelataan, he perustelivat mieliin jääneitä asuvalintojaan.

Nämä pingviinit pelasivat myös jalkapalloa. Joukkueen pelisuunnitelma piti täydellisesti: yksi voitto, kolme tappiota ja hyvissä ajoin saunaan. Kuva: Elmeri Elo/AOP.

Joka vuosi on päästävä Raumalle

Grabbepojat on osallistunut urheilukarnevaaliin vuodesta 2014 alkaen.

– On hienoa olla liikkeellä äijien kanssa. Ihan kunnolla pelataan, mutta pidetään hauskaa. Kyllä tässä ihan hiki tulee, eli sikäli tätä voi kai pitää urheiluna, porukka tiivistää.

Tärkeintä tapahtumassa on Grabbepojille kuitenkin yhdessäolo.

– Olemme tunteneet lukiosta asti. Tapaamme kahdesti vuodessa. Talvella meillä on omat talviolympialaiset, ja tänne tullaan joka kesä. Tämä on meille vuosikokous ystävien kesken.

– Ja reissu pitenee joka vuosi. Pari meistä tuli tänne keskiviikkona, loput torstaina. Maanantai on töistä vapaa. Ja kyllä, yhdistyksen nimellä saattaa olla jotain tekemistä karnevaalin jälkeen koittavan olotilan kanssa!

Ryhmä ei voisi enää kuvitellakaan jättävänsä urheilukarnevaaleja väliin.

– Tämä on tosi hieno tapahtuma, ja tämä alue on aivan upea. Ja siksikin tänne on pakko lähteä, kun Porissa ei järjestetä mitään.

– Tämän tapahtuman henki oikeastaan tiivistyy sen nimeen. Urheilukarnevaali tämä on, Grabbepojat kiteyttää.

Tästä Otanlahden urheilukarnevaalissa on pohjimmiltaan kyse. Golden Girls tuulettaa antaumuksella yhteistä onnistumista rantalentopallossa. Kuva: Elmeri Elo/AOP.

Pelisuunnitelma piti täydellisesti

Grabbepojat asuu pitkän karnevaalinsa ajan airbnb-majoituksessa Syväraumassa.

– Otanlahden leirintäalueella ei olla oltu. Enää. Joskus oltiin. Sanotaanko, että ei meitä ajettu sieltä pois, vaan lähdimme itse antautuneina, valkoinen lippu ylhäällä. Terveisiä sinne!

Grabbepoikien pelit sujuivat juuri sopivasti. Yksi voitto ja kolme tappiota tarkoitti, että joukkue ei joutunut osallistumaan jatkopeleihin.

– Päästiin ajoisssa saunaan.

– Kahdella meistä on jalkapallotaustaa, muut potkivat huvikseen. Siis kerran vuodessa. Ensi elokuussa tullaan taas, ja sitä ennen ei harjoitella.

Pysyhän siellä! Uudenkaupungin Nystarsin naisista koostunut Tammiston Takakarvaajat jyräsi naisenergialla miesvastustajatkin tieltään. Kuva: Elmeri Elo/AOP.

Tosin Grabbepoikien peleissäkin otteet olivat välillä melko totiset.

– Aina on mukana joukkueita, jotka ottavat pelit liian tosissaan. Tästä yhdestä vastustajasta varoiteltiin jo etukäteen.

Yhdellä joukkueen pelaajista oli ranneluu mennyt poikki jo aamun ensimmäisessä ottelussa.

– Hän lähetti sairaalasta röntgenkuvan. Poikki se oli. Mutta se tilanne oli ihan vahinko.

Vähän kirvelee,mutta ei haittaa

Katusählyssä lähes voitosta voittoon kulkenut Tammiston Takakarvaajat koostui salibandyn naisten ykkösdivaria pelaavan Uudenkaupungin Nystarsin naisista. Osa pelaajista on kotoisin Kalannista.

Takakarvaajista Emilia Hakanpää kertoi käyneensä voittamassa urheilukarnevaalien katusählyn kolmesti, sisko Julia kerran. Muut takakarvaajat olivat karnevaalien ensikertalaisia.

– Täällä on niin hauskaa, että houkuteltiin nämä muutkin mukaan, Hakanpäät kertoivat.

Olisittepa nähneet, mitä tapahtui kolme sekuntia ennen tätä. Tammiston Takakarvaajien Emilia Hakanpää siirsi miespuolisen vastustajansa syrjään hellällä ristivyöotteella, nappasi pallon ja karkasi maalintekoon. Tuomarin pilli pysyi visusti taskussa. Kuva: Elmeri Elo/AOP.

Joukkueen nimi kertoi jotain ainakin porukan asenteesta. Periksi ei annettu senttiäkään selvästi isokokoisempia miehiä vastaan pelatessakaan. Emilia Hakanpää otti myös tuntumaa asvalttiin kaaduttuaan kenties yhden urheilujuoman liikaa nauttineen vastustajan kanssa.

– Vähän kirvelee, mutta ei haittaa. Ei tässä nyt ihan neitejä olla, Hakanpää naurahti.

Takakarvaajat tosin osallistui sekasarjaan nimenomaan neiti- tai ainakin naisporukalla.

– Me katos pärjätään ilman miehiäkin.

Vaikka Takakarvaajat paiskoi miehiäkin kumoon kuvaannollisesti ja ihan kirjaimellisesti, joukkue ei missään nimessä ollut liikkeellä totisella ilmeellä.

– Hauskanpitoa tämä eniten on. Joillakin tämä menee ehkä urheilun puolelle, mutta meille tämä on aika kevyttä.

– Ja illalla mennään Ugissa baariin!

Otanlahden urheilukarnevaalissa nähtiin myös paljon ihan oikeita urheilusuorituksia. Kuva: Elmeri Elo/AOP.