Erotuomarit alkukauden onnistujia

Erotuomareista on tänä syksynä puhuttu harvinaisen vähän. Se tarkoittanee sitä, että raitapaidat ovat onnistuneet SM-liigassa aika hyvin.

– Iso kuva on toistaiseksi kohtalaisen hyvä, vahvistaa erotuomarien koulutusryhmän puheenjohtaja Reijo Ringbom.

– Tähän asti on maalitilanteet ja isot rangaistukset tuomittu oikein. Siksi erotuomaritoiminta ei ole noussut puheenaiheeksi.

Tuomarien taakkaa helpottaa merkittävästi se, ettei heidän enää tarvitse jäällä tehdä eroa isojen rangaistusten välillä.

Ottelurangaistus tietää automaattisesti pelikieltoa, pelirangaistus ei.

Videoklippien
käyttö lisääntynyt

Mikä voisi selittää erotuomarien onnistumisen alkukaudella?

– Monta syytä siihen varmasti löytyy. Itse pidän suurimpana sitä, että kaverit ovat tehneet oikeasti paljon töitä, vastaa Ringbom.

Hän kokoaa viikottain palautteen liigatuomareille. Plussien ja miinusten lisäksi palautteeseen kuuluu yleensä muutama videoklippi.

– Kun asioita käydään läpi todellisten tilanteiden kautta, palaute tuntuu menevän parhaiten perille.

Hän tietää erotuomarien katsovan videokoosteita myös oma-aloitteisesti.

– Nykyisin kaikki liigaottelut televisioidaan. Tuomari löytää maalitilanteet ja erikoistapahtumat itsekin netistä.

Mäkelän tyylillä
ei voisi viheltää

Ringbomin mukaan erotuomarit ovat oppineet ottamaan mallia toinen toisiltaan.

– Ennen ajateltiin, ettei kannata apinoida ketään, vaan rakentaa omaa tyyliä. Nyt ymmärretään, että hyvää voi lainata kaveriltakin, kuvaa Ringbom.

– Takavuosina erotuomarit olivat persoonallisempia. Ajatellaan vaikka Seppo Mäkelää , joka oli erinomainen tuomari. Mutta tänään hänen tyylillään ei voisi viheltää. Neljän tuomarin systeemissä päätuomari ei voi ottaa samaa roolia.

Nyt päätuomareita on kaksi. Pyritäänkö rakentamaan pareja?

– Jonkun verran ja varsinkin kevään viimeisiin peleihin. Tässä vaiheessa kautta vielä kokeillaan ja haetaan parhaita koostumuksia.

Vanhojen pelaajien kiinnostus hiipui

Millainen pyrky liigatuomarien ryhmään on?

– Mestiksessä on aina muutama potentiaalinen viheltäjä. Täksi kaudeksi liigaan nostettiin kaksi uutta, kertoo Ringbom.

– Mutta saisi hinkua ja tunkua enemmänkin olla. Yhdessä vaiheessa vanhat pelimiehet lähtivät tuomarihommiin, mutta heidän kiinnostuksensa näyttää olevan hiipumaan päin. Antti Boman taitaa olla viimeinen ex-pelaaja, joka liigassa tuomitsee.

Mistä se johtuu?

– Yksi selitys voi olla, ettei tuomaritoiminta ole kovin arvostettua. Ymmärrän hemmetin hyvin myös sen, ettei reissaaminen välttämättä innosta pitkään pelanneita, kommentoi Ringbom.

Hän miettii hetken ja keksii vielä yhden selityksen.

– Nykypelaajat ovat fiksuja. Jotkut jaksavat opiskella pelaamisen ohella. Silloin ei putoa niin helposti tyhjän päälle peliuran loputtua.