EuPan nuoret SM-hopealle valmentanut Jari Forsström haluaa ravisutella vanhoja kaavoja: "Futsal kehittää pelaajien taitoja, eikä taitoa ole euralaisessa jalkapallossa liikaa"

Köyliöläinen Valtteri Matomäki ihasteli, kuinka säkyläläinen Frans Koivisto latasi sydämensä kyllyydestä kohti Ylöjärven Ilveksen maalia Futsal-Liigan finaalissa. Euran Pallon rynnistys riitti lopputurnauksessa SM-hopealle. Kuva: Leo Hynninen

Euran Pallon alle 17-vuotiaiden futsaljoukkue oli yksi viimeisiä joukkueita, jotka ehtivät saada SM-mitalin kaulaansa ennen kuin urheilu vetäytyi tauolle koronaviruspandemian takia.

EuPan hopeamitali uudessa alle 17-vuotiaiden Futsal-Liigassa on osoitus ainakin kahdesta asiasta.

Ensimmäiseksi Eurasta tuntuu tulevan tasaisin väliajoin hyviä nuorten futsaljoukkueita. Toiseksi sisäpalloilulaji nimeltä futsal on Suomessa hyvässä nosteessa.

Miesten maajoukkueen selviäminen otteluparin päähän MM-kisoista on viesti huippupään terävöitymisestä. U17-liigan kasvaminen pelkistä turnauksista sarjaksi taas on merkki junioripuolen heräilemisestä.

Euralaisten täytyi raivata lopputurnauspaikan eteen itsensä kahden parhaan joukkoon kuuden joukkueen liigassa, jota pelattiin lokakuusta helmikuuhun.

– Se kertoo, että futsalista yritetään tehdä ihan salonkikelposta lajia, EuPan valmentaja Jari Forsström toteaa.

U17-mestaruuden nyt voittanut Ylöjärven Ilves ja U19-mestari, espoolainen Golden Futsal Team ovat esimerkkejä seuroista, jotka panostavat futsalissa myös junioritoimintaan.

Tampereella pelatussa lopputurnauksessa EuPa kukisti välierissä raahelaisen AS Moonin maalein 7–2, mutta finaalissa mainittu YIlves oli vahvempi lukemin 5–0.

Kyseinen EuPan 2004-syntyneiden ikäluokka on eräänlainen pieni yhteisö. Joukkue on jalkapallon puolella ollut yhdessä nappulaliigasta saakka, ja ratkaisupeleihin pelaajien tueksi matkasi äänekäs kannustusjoukko vanhemmista.

– Mun mielestäni tämä on helkkarin kova suoritus euralaiselta joukkueelta. Lopputurnauksessa ja jo sarjassa tuli todella hyviä pelejä, Forsström hehkuttaa.

Valmentaja haluaa ravisutella euralaista palloilukenttää varsinkin jalkapallon osalta. Hänen mielestään EuPan jalkapallojoukkueiden kannattaisi mieluummin pelata futsalia kuin juosta nilkat loskassa räntäsateessa.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että futsal on jalkapalloilijoille parasta mahdollista talviharjoittelua varsinkin Eurassa, jossa olosuhteet ovat mitä ovat. En tiedä, onko sattumaa, että joukkueet, jotka ovat pelanneet futsalia, ovat jatkaneet myös jalkapalloa B-nuoriin asti, Forsström paaluttaa.

Esimerkiksi viime vuonna jalkapallon B-tyttöjen SM-hopeaa saavuttanut Pallo-Iirojen, FC Rauman, Euran Pallon ja Musan Salaman yhteisjoukkue otti ohjelmaansa futsalin.

EuPan joukkueet ovat juhlineet pariinkin otteeseen B-tyttöjen futsalmestaruutta.

– Euralaisen futsalmenestyksen salaisuus piilee varmaankin siinä, että sitä pystyy pienelläkin paikkakunnalla pelaamaan ja olosuhteiden takia futsal toimii hyvänä talviharjoitteluna jalkapallolle, joukkuetta valmentanut Markus Nurmi totesi viimeisimmän SM-kullan jälkeen.

Euran urheilukeskuksesta löytyy tekonurmi, joka on harjoituskelpoinen tällaisina leutoina talvina.

Ja vaikkei lumi, pakkanen tai loska hyydyttäisikään ulkotreenejä, Forsström veisi silti joukkueet palloilemaan urheilutalolle tai koulun saleihin.

– Näkemykseni mukaan futsal kehittää pelaajien taitoja, eikä taitoa ole euralaisessa jalkapallossa liikaa. Eurassa elää edelleen se 70-luvun mentaliteetti, että eniten jalkakyykkäävästä ja juoksevasta tulee hyvä jalkapalloilija.

Jari Forsström herättelee jalkapallojoukkueita ottamaan rohkeammin futsalin mukaan talviharjoitteluunsa. Kuva: Leo Hynninen

Forsström myöntää olevansa puolueellinen puhumaan, sillä hänestä on muodostunut vuosien saatossa Euran ”Herra Futsal”.

Itse hän ei ole kuitenkaan lajia pelannut, vaan harrastanut muun muassa jalkapalloa EuPassa, koripalloa Euran Veivissä ja käsipalloa jo kuopatussa Kauttua-74:ssa.

– Taitava en ikinä missään nimessä ollut, mutta tykkäsin pelata eri pelejä. Ehkä käsipallotaustani vaikuttaa, siinä on jotain sukulaisuutta futsaliin, Forsström pohtii.

Ensikosketus futsalvalmentamiseen tuli EuPan 1993-syntyneiden poikien jalkapallojoukkueen kanssa.

Jari Forsströmin pojat pelaavat jalkapallon ohella futsalia, Joona Futsal-Ykköstä Turun Pallokerhossa ja pikkuveli Jonne Futsal-Liigaa jyväskyläläisessä Riemussa.

– En ole pakottanut, isä naurahtaa.