Euran kasvatti teki maajoukkuedebyyttinsä

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue murskasi Romanian 6-0 Kansojen liigassa.

Viisi voittoa viidestä ottelusta yhteismaalierolla 16–0. Tilastot kertovat suoraan, että Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on ollut Kansojen B-liigan lohkossaan ylivoimainen.

Torstaina Helmarit murskasi Turun pakkassäässä Romanian 6–0. Ottelussa nähtiin sinivalkoisessa paidassa kaksi Euran Pallon kasvattia, sillä Jutta Rantalan lisäksi myös Aada Nurmi pääsi irti. Nurmi vaihdettiin kentälle pelin 87. minuutilla, ja hän pääsi tekemään A-maajoukkuedebyyttinsä.

Voitto varmisti samalla Suomen nousun kovimpien maiden A-liigaan, kun joukkueella on jäljellä ensi viikon Slovakia-vieraskamppailu.

Myös tulevissa EM-karsinnoissa pelataan A–C-liigoissa. Kansojen liiga määrittää, missä liigassa joukkue on EM-karsinnoissa.

Nousu korkeimmalle tasolle poiki Helmareille vähintään EM-jatkokarsintapaikan, sillä niihin pääsevät A-liigan huonoimmatkin joukkueet.

– Koen, että olimme liian hyviä B-liigaan. Pelit kovenevat A-liigassa todella paljon. Kaiken pitää natsata, että siellä voittaisimme lohkon. Kuulumme A-liigaan ja menemme sinne näyttämään, että olemme siellä jatkossakin, Romanian verkkoon kaksi maalia tehnyt Linda Sällström sanoi.

A-liigassa pelaa Euroopan 16 parasta joukkuetta.

– Kunhan ei tulisi taas Espanja vastaan. Siihen on jo vähän kyllästynyt, Sällström naurahti viitaten viime vuosilta tuttuun vastustajaan.

Romanialta ajettiin pelaaja kentältä

Torstain ottelun luonne kävi nopeasti selville, kun Jutta Rantala laukoi pallon avausminuuteilla maalikehikoihin. Suomi löysi laidoilta ja pystysyötöillä hyvin tilaa Romanian puolustuksesta, joka ei ottelun alussa pelkästään valunut maalinsa eteen.

Kamppailu sai ison käänteen 27. peliminuutilla, kun Romanian Antonia Bratu työnsi läpiajoon rynnineen Sällströmin kumoon ja lensi punaisella kortilla suihkuun.

– Ehdin ajatella jo ennen tilannetta, otanko vastustajalle punaisen vai menenkö itse yrittämään maalintekoa, Sällström sanoi.Helmarit jauhoi naisen ylivoimalla avauspuoliajalla kolme osumaa.

Sällström tyylitteli pallon maalivahti Camelia Ceasarin selän taakse hienon hyökkäyksen päätteeksi, kun ottelua oli takana 30 minuuttia. Muutamia minuutteja myöhemmin Ria Öling tuikkasi 2–0-lukemat jälleen komean hyökkäyskuvion huipennukseksi.

Avauspuoliajan lopussa Sällström laukoi hienolla vedolla maajoukkueuransa 59. maalin.

– Pitää jotain säästellä seuraavaankin peliin, Sällström vastasi hymyillen kysymykseen, harmittiko häntä, että 60 osuman tasaluku jäi vielä rikkomatta.

Toisella puoliajalla peli pyöri käytännössä pelkästään Romanian kenttäpuoliskolla, ja Emma Koivisto viimeisteli 72. minuutilla irtopallosta kotijoukkueen neljännen maalin.

Vaihdosta kentälle tulleet Oona Sevenius ja Anni Hartikainen laukoivat vielä maalin naiseen.

Päävalmentaja Saloranta tyytyväinen

Romania on B-lohkon jumbona. Joukkue on kerännyt viidestä ottelustaan yhden pisteen.

– Tosi tyytyväinen täytyy olla siihen, miten monipuolisesti pystyimme hyökkäämään. Iso hatunnosto, ettei ollut yhtään pelaajaa, joka olisi luistanut puolustamisesta pallon menettämisen jälkeen, vaikka tilanne olisi ollut meille 3–0, 4–0 tai 5–0, Helmarien päävalmentaja Marko Saloranta sanoi.