Euroliigassa vähän katsojiaja vielä vähemmän mainoksia

Jääkiekkoväki on kateellisena ihastellut jalkapallon Mestarien liigaa, jossa futiksen supertähdet pelaavat säännöllisesti toisiaan vastaan. Sarjaa seurataan niissäkin maissa, joilla ei ole omaa joukkuetta mukana.

Harjoituspelisarja European Trophya ollaan nyt laajentamassa Eurooppa-liigaksi. Sen on tarkoitus käynnistyä syksyllä 2014.

– En usko, että pelaamme Eurooppa-liigaa ainakaan parin seuraavan kauden aikana. Toki olemme kiinnostuneita asiasta, sanoo Lukon hallituksen puheenjohtaja Jari Laiho.

Laiho epäilee, etteivät ulkomaiset huippujoukkueet kiinnostaisi katsojia Suomessa.

– Prahassakin kotimaan sarjaa pelaava Sparta pärjää yleisömäärissä Leville, vaikka KHL-matsit ovat varmasti pelillisesti parempia, sanoo Laiho.

Huippuvastustaja ja 2000 katsojaa

Hän muistaa vielä hyvin EHL:n, johon osallistuivat kaikki Euroopan huippujoukkueet. Sitä pelattiin neljänä talvena, Lukko oli SM-pronssijoukkueena mukana ensimmäisellä kaudella 1996-1997.

– Äijänsuolla oli parisen tuhatta katsojaa Frölunda-pelissä, vaikka vastustaja tiedettiin ruotsalaiseksi huippujoukkueeksi. Tsekin Litvinov ja Ranskan Rouen kiinnostivat yleisöä vielä vähemmän, kertoo Laiho.

Kiekkoareenan nostalgiavideo palauttaa mieleen miten vähän glamouria liittyi jääkiekon mestarienliigaan. Ei mainoksia kaukalon laidoissa, eikä peliasuissa – jotka siksi näyttivät treenipukineilta. Katsojia vähän.

Videopätkässä Lukko voittaa ranskalaisjoukkueen Äijänsuolla 4-2 (maalit Jukka Tiilikainen, Patrik Ross, Jarkko Varvio ja Tommi Turunen ).

– Putki painoi vähän joka ukolla. Olemme pelanneet joka toinen päivä. Paras puhti on poissa, kommentoi Lukon hyökkääjä Petri Lätti.

Viisi maalia
ilman veskaria

Vieraspeli Rouenissa päättyi 7-7. Lukko teki viisi maalia ilman maalivahtia! Kirjataan nimet ylös, jos vaikka tietokisassa kysytään: Lätti, Kalle Sahlstedt, Varvio, Humeniuk ja Tommi Pullola.

Lukko ei päässyt alkulohkosta jatkoon. Kohokohdaksi jäi avauskierroksen 2-1-voitto Göteborgissa. Lukon ruotsalaisvalmentaja Freddy Lindforsin taktiikka osui nappiin. Koutsin kuherruskuukausi jäi lyhyeksi. Kakkosvalmentaja Jukka Jalonen otti valmennusvastuun kesken kauden.

– Hyppäys Ruotsin malliin oli aivan liian suuri. Pelimme meni ylipassiiviseksi, arvioi kapteeni Sahlstedt kauden päätteeksi.

Kapteeni Sahlstedt: Lukon hullu vuosi

Sesongin hän nimesi Lukon hulluksi vuodeksi:

– Semmoinen rumba oli ympärillä, että tuskin toista kertaa urallani näen. Miehiä on myyty, varattu, lainattu, viety ja tuotu, puuskahti Sahlstedt, joka siirtyi Turun Palloseuraan.

Meikäläiselle Lindforsista tulevat aina ensimmäisenä mieleen ”pelarin” kaltaiset hauskankuuloiset sanat. Nostalgiavideolla valmentaja esimerkiksi ennakoi Rouenin pelitapaa:

– Mie ootan, et ne perräävät.

Lindfors puhuu meänkieltä, joka ei ole mikään vitsi, vaan Ruotsin virallinen vähemmistökieli. Sitä puhutaan mm. Tornionlaaksossa. 

EHL-videon löydät: www.kiekkoareena.fi/nostalgia