Euroopan mestari Topi Raitanen "Saksa ei olekaan niin paska maa!"

Tuore 3000 metrin Euroopan mestari Topi Raitanen oli sisimmässään ikionnellinen, mutta ulkoisesti jopa yllättävän tyyni Ylen haastattelussa.

– Tätä kohti on tehty niin pitkään töitä, useamman vuoden ajan. Olen tiennyt, että olen siinä porukassa, joka mitalista taistelee. Nyt vauhdinjako sopi, ja pystyin olemaan tämän kisan paras, Raitanen iloitsi Ylen haastattelussa.

26-vuotiaan Raitasen mukaan hänen taktiikkansa onnistui käytännössä täydellisesti.

– Haluttiin pitää kohtalaista vauhtia, ettei lähdetä kävelemään tai että joku häiriintyisi liian hiljaisesta vauhdista. Sellaista  pikkunättiä, mitä jo Kalevan kisoissa harjoiteltiin.

– Loppu tuli vahvasti. Oli kiva kaksi kierrosta ennen maalia vain odottaa, lähteekö kukaan kiristämään. Ja kun olin sijoilla 4-5, ja kukaan ei lähtenyt vetämään, kiriinsä luottanut Raitanen kertasi kilpailua.

– Takasuoralla oli jo aika kiire, kun italialainen lähti nostamaan asemiaan. Otin siinä takasuoran esteen paremmin, ja vesiesteen jälkeen ajattelin, että saa olla kova kaveri, jos tulee ohi. Viimeisen esteen jälkeen mietin hetken, kauanko pitää juosta, että uskaltaa kerran tuulettaa. Ai että oli kyllä hieno hetki!

Raitanen harrasti pitkään suunnistusta ja on panostanut estejuoksuun vasta noin seitsemän vuotta.

– Tarinahan menee niin, että pyysin Jannea (Ukonmaanaho, valmentaja) treffeille Tokio 55:een vuonna 2016. Hän ei heti suostunut minua valmentamaan, mutta muutaman kerran jälkeen tehtiin tarkempi suunnitelma. Tämä oli iso onnistuminen. Kyllä lämmittää!

– Jo pikkupojasta asti, kun Tuusulanjärven rannalla juoksin, on tullut unelmoitua monista asioista. Tämä on yksi niistä hetkistä, Raitanen sanoi.

Kun haastattelija Petra Manner muistutti Raitasta Suomen kestävyysjuoksun upeasta historiasta nimenomaan Münchenin olympiastadionilla, Raitanen kertoi virittäneensä itseään kilpailuun juuri näiden muistojen avulla. Esimerkiksi Lasse Viren voitti Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 sekä 5000 että 10000 metrin olympiakultaa.

– Pakko myöntää, että tuli päivällä katsottua niitä highligtseja. Vetää kyllä kylmiä väreitä.

– Ei tämä Saksa niin paska maa olekaan, mitä on joskus sanottu, Raitanen heitti.