Faktat kuntoon

– Jos nyt oikein muistan, Pertti Peruslaituri teki viime kaudella 12 maalia.

– Taisi olla niin, että hän pelasi muutaman ottelun sentterinäkin.

– En nyt ole ihan varma, mutta saattoipa huilata pari peliä katsomossakin.

Tällaisia keskusteluja kuulee suomalaisissa jääkiekkolähetyksissä liian usein.

Minkä takia ihminen katsoo jääkiekko-ottelua? Vauhdin, hienojen harhautusten, taklausten ja ylipäätään jännittävän pelin takia.

Miksi selostajat ja kommentaattorit ovat mukana? Siksi, että he syventävät peliä, jonka tapahtumat katsojat näkevät ruudusta.

Kun ottelut ovat siirtyneet maksukanaville, kuluttajalla on oikeus saada niiden ohessa tarkkoja faktoja pelistä ja pelaajista.  ”Muistaakseni 11 maalia” -heitto tarkoittaa sitä, että kuluttajan pitäisi tarkistaa itse netistä tai Jääkiekkokirjasta oikea maalimäärä.

Uskon, että moni kuluttaja maksaisi muutaman kuukaudessa euron enemmän, jos he saisivat vastaavasti selostajilta tarkkaa tietoa.

Pohjoisamerikkalaiset selostajat ja kommentaattorit rakastavat nippelitietoa. Aika harvoin kuulee, että he arpovat tilastojen paikkansapitävyyttä. Taustatyö on tehty etukäteen.

Toki lähetyksiin käytettävät resurssit ovat täysin eri luokkaa kuin Suomessa. Mediaväki pääsee keskittymään paremmin yksittäiseen otteluun. Isot taustatiimit etsivät tietoa valmiiksi.

Ajattelutavan muutos ei silti maksa mitään. Mieluummin opettelee vaikka yhden tarkan faktan kuin kymmenen sinne päin.

Toki printtitoimittajatkin virheitä tekevät, mutta aika harvoin lehtijutussa lukee, että ”pelaaja x saalisti pelissä luultavasti noin neljä syöttöpistettä.”