Fera vaihtoi pelinjohtajaa: Arto Felin tarttuu taas viuhkaan

Arto Felin veti perjantaina Feran treenit pelinjohtajan mandaatilla. Felin palaa yhdeksän vuoden tauon jälkeen superpesistasolle ykköspelinjohtajaksi. Kuva: Kimmo Mäkeläinen


Toni Ojala ajeli perjantaina Hattulasta Raumalle istumaan palaveria kevään kuviosta ja vetämään Feran superpesisjoukkueen treenit.

Treenejä Ojalan ei tarvinnut enää vetää. Palaverin jälkeen hän ei enää ollut Feran pelinjohtaja.

Viuhka on tästä eteenpäin Arto Felinin käsissä.

– Toni on tehnyt hyvää työtä joukkueen kanssa, mutta ajankäytöllisesti yhtälö on ollut vaikea, Feran puheenjohtaja Sanna-Leena Jokinen perustelee ratkaisua.

Välimatka jätti etäiseksi

Ojala aloitti Feran pelinjohtajana syksyllä 2018, kun hän siirtyi Janakkalan Janasta 2+1-vuotisella sopimuksella. Hänen kotinsa on Hattulassa, eikä mies ole pystynyt olemaan mukana Feran treeniarjessa.

Sopimukseen on kirjattu, että Ojala asuu kesät Raumalla. Fera olisi kuitenkin halunnut, että hän olisi muuttanut kokonaan paikkakunnalle.

– On selvää, että jos pelinjohtaja asuu Raumalla, on sitoutumisen taso luonnostaankin korkeampi. Tällä kuviolla hän jää etäiseksi ja tulee kommunikaation puutetta, Jokinen luonnehtii.

– Teimme syksyllä 2018 tietoisen ratkaisun hakea pelinjohtajaa Rauman pesäpallopiirien ulkopuolelta, mutta se ei tuottanut tällä kertaa haluttua tulosta. Tonille kuitenkin iso hatunnosto niistä tuhansista ajokilometreistä, joita hän on Feran eteen tien päällä kuluttanut.

Feran viuhkassa viimeksi 2011

Feran viuhka palaa käsiin, jotka ovat kannatelleet sitä aiemminkin. Edellisen kerran Felin toimi Feran edustusjoukkueen pelinjohtajana kaudella 2011, jolloin se pelasi Lukon nimellä.

Tuolloin Felin siirtyi kilpailupäällikön tontilta viuhkaan, kun seura päätti juhannuksen tienoilla erottaa pelinjohtaja Juhani Rannikon.

Nyt käsillä on erilainen vaihdos, sillä Felin nousee pelinjohtajaksi joukkueen sisältä. Kahdella edellisellä kaudella hän toimi kakkospelinjohtajana, ensin Tuomo Pekkalan ja viime kesänä Toni Ojalan aisaparina.

– En ollut miettinyt koko asiaa, ja aika haasteellinen tilanne tämä on. Mutta on tätä nähty, joten mihinkään tuntemattomaan en hyppää, Felin luonnehtii.

Piti jäädä syrjään, mutta...

Koko talven hän on ollut vetämässä Feran superpesisjoukkueen harjoituksia ja toimi kakkospelinjohtajana myös viime viikonvaihteessa Porissa järjestetyssä SM-alkuturnauksessa.

Felinillä ei kuitenkaan ollut Feran kanssa sopimusta kakkospelinjohtajan paikasta.

– Ajatus oli, että en olisi ollut kesällä mukana. On ollut kaikennäköisiä keskusteluja pitkin talvea, mutta sitten nämä keskustelut menivätkin tällaisiksi, Felin toteaa.

– Mulla oli tarkoitus olla mukana ainakin valmentajan roolissa, mutta kesät ovat olleet vähän haastavia viime vuosina.

Arto Felin on toiminut Ferassa pitkään ja monessa roolissa. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

”Feralaiseksi olen tässä jo tullut”

Felin on todennut, että kesän otteluohjelman ja vieraspelireissujen yhdistäminen kiinteistönvälittäjän työhön ei ole helpoin mahdollinen yhtälö.

– Yrittäjällä pitää olla huoli omasta yrityksestään, ja pitäisi varmaan joskus kotonakin olla, kun perhe on siellä, Felin tokaisee.

– Mutta kun tämä tilanne tuli, niin piti nopeasti päättää ja ratkaista se seuran näkökulmasta. Feralaiseksi olen tässä jo tullut, ja haluan auttaa seuraa.

Felin on järvenpääläisen Kinnarin Pesiksen kasvatti, joka raumalaistui vuonna 2004. Välillä hän piti kuusi vuotta taukoa pelinjohtokuvioista, kunnes palasi kaarelle kaudella 2017 Eurajoen Veikkojen miesten viuha käsissään.

– Palo lajiin on olemassa, ja seurasta tykkään. Seuralla ei varmaan tässä kohtaa hirveästi vaihtoehtoja ollut. Totesin itse, että tämä on mahdollista ratkaista, ja saatiin ratkaisu aikaan, Felin toteaa.

Sama kolmikko myös B-tytöissä

Uusi aikakausi Ferassa käynnistyi heti perjantaina, kun Felin veti superpesisjoukkueen treenit pelinjohtajan mandaatilla.

Hänen lisäkseen valmennusryhmään kuuluvat Marko Lomppi ja Riku Rosendahl. Sama kolmikko häärii ensi kaudella myös Feran B:n taustalla, mutta tyttöjen peleissä Feliniä ei nähdä kaarella, vaan hän toimii konsultoivana vaihtopenkkivalmentajana.

– Ei tässä mistään nollapisteestä lähdetä, mutta tartutaan asioihin, jotka tässä haasteena ovat, Felin luonnehtii.

– Joukkue on hyvin harjoitellut. Nyt opetellaan uutta hetken aikaa. Varmasti tullaan eri tavalla luomaan ja eri tavalla johtamaan kuin Tonin aikana.

Mikko Järvenpään pesti toiminnanjohtajana päättyi koeaikaan

Muutosten tuulet puhalsivat loppuviikosta voimakkaasti Ferassa. Seura päätti, että syksyllä toiminnanjohtajana aloittaneen Mikko Järvenpään työsopimusta ei jatketa koeajan jälkeen.

Järvenpään työsuhde päättyi virallisesti torstaina.

– Myynnin osalta Mikko teki kelpo tulosta, mutta hän ei täyttänyt toiminnanjohtajan pestin edellytyksiä, Feran puheenjohtaja Sanna-Leena Jokinen kommentoi.

Fera ei lähde aktiivisesti etsimään uutta toiminnanjohtajaa, vaan Järvenpään tehtävät siirtyvät ainakin väliaikaisesti seuran hallituksen jäsenille.

– Me otamme nyt ihan rauhassa ja vedämme vähän happea, Jokinen toteaa.