Feran tuoreimmat jatkosopimukset kertovat myös seuran uudesta linjanvedosta – tähtäimessä pitkiä sopimuksia ja Superpesiksen mitalipelit

Pelaajasopimuksista Feran kilpailutiimissä vastaava Seppo Lindroos toivoo, että Raumalle rakentuisi sarjan kestomenestyjä, joka houkuttelisi pelaajia myös ulkopuolelta.

Kun Fera tiedotti keskiviikkona jatkosopimuksista Jasmin Andreasenin ja Julia Ruohon kanssa, ne olivat samalla viesti raumalaisseuran uudenlaisesta linjanvedosta.

Andreasenin sopimus oli muotoa 1+1, Ruohon 2+2. Huomionarvoista sopimuksissa on, että ne koskevat jo kautta 2021 ja sen jälkeistä aikaa.

– Meillä on sellainen visio varsinkin nuorten pelaajien kanssa, että haluaisimme tulevaisuudessa sitoa heitä hyvissä ajoin pidemmäksi aikaa Raumalle, pelaajasopimuksista Feran kilpailutiimissä vastaava Seppo Lindroos kertoo.

Toiveissa, että pelaajat asuisivat Raumalla

Feralla on jo huhtikuussa 2020 viisi sopimusta kaudelle 2021. Andreasenin ja Ruohon lisäksi sopimus jatkuu Aino Tanhualla, Jenna Kalliolla ja Jannika Lillusella.

– Ajatus on pitkäjänteisyys. Helpottaa meidän suunnitteluamme ja vähentää epävarmuutta, kun on pidemmälläkin tähtäimellä joku kiintopiste, Lindroos huomauttaa.

Mitä enemmän sopimuspelaajia Feralla on heti uuden kauden alkaessa, sitä helpompaa on myös joukkueharjoitusten aloittaminen.

– Olisi hyvä, että mahdollisimman moni meidän edustusjoukkueemme pelaajista asuisi Raumalla. Ei varmasti ole mahdollista, että kaikki, mutta että mahdollisimman moni pystyisi olemaan myös talven treeniringissä paikalla harjoituksissa.

Superpesiksen kärkikasti kiinnostaa

Jääkiekon puolelta tuomarina ja otteluvalvojana tunnettu Lindroos on uusi kasvo Feran kilpailutiimissä ja pesäpallossa.

Hän on kuitenkin saanut edeltäjiltään käsityksen, että muun muassa rajallisten opiskelumahdollisuuksien takia Raumalle on vaikkapa Jyväskylän ja Tampereen kokoisia kaupunkeja hankalampaa houkutella pelaajia.

– Jos mietitään Raumalla vaikkapa miesten jääkiekkoa ja jalkapalloa, niin minulla on käsitys, että pelaajia on ulkopuolelta hieman helpompi saada Lukkoon tai Pallo-Iiroihin, Lindroos toteaa.

– Naispelaajille opiskelu- ja työpaikka on yleensä aika ratkaiseva tekijä, ja myös se, missä mahdollinen kumppani asustelee.

Mikä sitten voisi olla pelaajamarkkinoilla Feran valttikortti?

Raumalla on hyvät harjoitteluolosuhteet talvisinkin, ja Feralla ainakin ollut pelaajien keskuudessa maine seurana, joka hoitaa velvoitteensa esimerkillisesti.

Jatkossa yhden houkuttimen pitäisi olla myös itse urheilu. Lindroosin mukaan Fera haluaa nousta tulevaisuudessa tavoittelemaan jälleen ihan tosissaan Superpesiksen välieräpaikkoja ja jopa Suomen mestaruutta.

– Kyllä me näin ajattelemme, että emme lähtisi vain osallistumaan, vaan myös menestymään, Lindroos kertoo.

– Panostamme siihen, että meillä olisi urheilullinen ja sitoutunut joukkue, joka vakiintuisi takuuvarmaksi suorittajaksi ja kykenisi myös menestymään. Ehkä se voisi saada muualta Suomesta pelaajat kiinnostumaan.

Seura on valmis satsaamaan

Fera on voittanut toistaiseksi ainoan naisten SM-mitalinsa, pronssin, syksyllä 2015.

Tuon vuoden ympärillä oli kausia, jolloin Fera nousi Superpesiksessä, jos ei nyt aivan mitalisuosikiksi, niin potentiaaliseksi välieräjoukkueeksi.

Sitten Fera otti tietoisen suunnanmuutoksen, halusi taata pääsarjapelejä omille kasvateilleen ja profiloitui nuorehkoksi haastajaksi.

Viimeiset kolme kautta 2017–19 Feran sijoitukset ovat olleet 6, 6 ja 7, kun sitä ennen kolmella kaudella 2014–16 ne olivat 4, 3 ja 5.

Lindroos huomauttaa, että kun sijoitukset olivat parempia, joukkueeseen käytettiin myös enemmän rahaa. Tarkoittaako halu pärjätä tulevaisuudessa sitä, että Fera on valmis myös sijoittamaan enemmän euroja joukkueeseen?

– Kyllä se sitä tarkoittaa, mutta mitään summaa ei ole hakattu kiveen ja nyt sen ajatuksen kanssa tuli tässä koronavirustilanteessa takapakkia. Eikä meillä mitään loputtomasti ole rahaa millä mällätä. Se olisikin helppoa, Lindroos naurahtaa.

Huipputalentilla oli muitakin ottajia

Jasmin Andreasen, 18, pelaa vielä tällä kaudella Ferassa optiovuodella 2+1-mallisesta sopimuksesta, joka julkaistiin kesällä 2018.

Andreasen paljasti seuran tiedotteessa, että uusi jatkosopimus kasvattajaseuran kanssa ei ollut itsestäänselvyys.

– On tullut kyselyitä muualtakin. Toki olen asioita pohtinut ja siksikään en halunnut suoraan kahden vuoden sopimusta kirjoittaa, hän kertoi.

Julia Ruoho pelaa vielä tällä kaudella B-juniorisopimuksella. Porin Pesäkarhujen junioreista Raumalle siirtynyt pelaaja nostettiin edustusjoukkueeseen, kun Tilda Tuomi purki keväällä sopimuksensa ja palasi Poriin.

– Olen tykännyt tosi paljon treenata Raumalla. Täällä hommat hoidetaan hyvin ja kaikki asiat puhutaan suoraan ja avoimesti. Fera tuntui ehdottomasti parhaalta vaihtoehdolta, Ruoho kertoi.

Feran pelinjohtaja Arto Felin kuvaili Ruohoa kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi.

– Julia on äärimmäisen kokonaisvaltainen pelaaja. Hän on persoonana sellainen, mitä jokainen joukkue tarvitsee: uskaltaa olla äänessä ja on kaikkien kanssa hyvissä väleissä. Uskon, että hän tulee ottamaan lähivuosina Superpesiksessä paikan yhdeksikössä.

Andreasenia Felin suitsutti poikkeukselliseksi huipputalentiksi. B-tyttöjen Suomen mestari on esiintynyt kahdesti tähdistöottelussa nuorten Itä–Lännessä.

– Jassu puolestaan on jo osoittanut, että hänellä on mahdollisuudet lajin ihan kirkkaimmalle huipulle asti. Hänellä on kaikki pesäpallon pelaamiseen vaadittavat fyysiset ominaisuudet kunnossa: se antaa hirveästi mahdollisuuksia.

Pesäpallokenttien ulkopuolella Andreasenin on tarkoitus valmistua ylioppilaaksi kesällä 2021. Ruoho puolestaan valmistuu vuoden sisällä ravintola- ja cateringalan ammattilaiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut