Gordon Herbert valmensi Saksan maailmanmestaruuteen ja puhuu paluustaan Korihaihin

Gordon Herbert liittyi suomalaisten maailmanmestarivalmentajien joukkoon. Kuva: All Over Press


Gordon Herbert luotsasi juuri Saksan maailmanmestariksi ja haaveilee uransa lopettamisesta Korihaiden valmentajana.

Virke vaikuttaa yllättävältä, mutta se on täyttä totta. Saksa jyräsi sunnuntaina koripallohistoriansa ensimmäiseen MM-kultaan, kun se kukisti finaalissa Serbian lukemin 83–77 (47–47).

Se oli jo Saksan toinen mitali Herbertin valmennuksessa, sillä joukkue voitti vuosi sitten EM-kotikisoissaan pronssia.

Saksan aikaisemmat mitalit kansainvälisistä arvokisoista olivat vuoden 1993 EM-kulta, Henrik Dettmannin valmennuksessa 2002 haettu MM-pronssi sekä vuoden 2005 EM-hopea.

– Olemme kulkeneet yhdessä pitkän matkan. Hävisimme MM-karsintojen ensimmäisen ottelun Viroa vastaan, mutta voitimme kahdestatoista karsintaottelustamme kymmenen. Meillä on paljon yksilötaitoa, mutta etenimme joukkue edellä ja rakennuimme ryhmäksi, jonka jäsenet todella välittävät toisistaan ja haastavat toisiaan, Herbert kiitteli omiaan MM-finaalin lehdistötilaisuudessa.

Tulevaisuudenvisioistaan Herbert, 64, kertoi jo MM-kisojen alkuvaiheessa, kun MTV Urheilu tiedusteli hänen mahdollisia halujaa valmentaa vielä joskus Suomessa.

– Se on mahdollista. Olen aloittanut Korihaiden kanssa, ja olen aina ajatellut, että aika hyvä lopetus olisi mennä sinne takaisin, Herbert sanoi.

Kanadalaislähtöinen Herbert sai Suomen kansalaisuuden jo 30 vuotta sitten. Hän tuli Suomeen aikanaan pelaajana, ja ehti pelata ammattilaisurallaan SM-sarjaa Hyvinkään Tahkossa, Turun NMKY:ssä, Forssan Koripojissa, Helsingin NMKY:ssä ja lopuksi Uudenkaupungin Urheilijoissa kaudet 1991–94.

Hän hyppäsi pelaajauransa jälkeen suoraan uusikaupunkilaisten päävalmentajaksi ja valmensi Korihaiksi muuttuneessa seurassa kaudet 1994–96. Sen jälkeen mies luotsasi vielä kaudet 1996–99 Espoon Honkaa ennen siirtymistään ulkomaisille ammattilaiskentille.

– He ovat mahdollistaneet mulle tämän homman – koripallohomman, valmennushomman. Olisi aika kiva mennä sinne takaisin, Herbert visioi.

Korihaihin yhdessä Danielin kanssa?

Herbert on tähän mennessä valmentanut pääsarjatasolla Itävallassa, Saksassa, Ranskassa ja Venäjällä sekä luotsannut niin Georgian kuin Saksan maajoukkueita. Lisäksi Herbert kuului NBA:ssa Toronto Raptorsin valmennusportaaseen kaudella 2008–09.

Side Suomeen on edelleen vankka, sillä Herbert viettää edelleen kesänsä Uudessakaupungissa.

Hän nostaa rakkaimmaksi muistokseen etenemisen Korihaiden kanssa SM-finaaleihin Kouvoja vastaan vuonna 1995.

– Olin nuori valmentaja siellä. Ajattelin, että tiedän aika paljon, mutta oikeasti en tiennyt mitään, Herbert sanoi MTV:lle.
Hänen pojistaan Daniel Herbert aloittelee toista kauttaan Saksan Bundesliigan Crailsheim Merlinsin apuvalmentajana. Gordon Herbertin unelmaan liittyy myös hänen poikansa.

– Ehkä mun poikani Daniel menee Uuteenkaupunkiin, ja mä voin auttaa häntä. Katsotaan, mitä tapahtuu.