Haastekisan voitto Lukolle

Ässien ja Lukon pelaajille elokuussa heitetty haaste on päättynyt. Haasteessa yhdistettiin urheilukulttuuria ja hyväntekeväisyyttä. Tavoitteena oli saada mahdollisimman moni liigapelaaja osallistumaan taidekuvaushankkeeseen. Kisaan saatiin porkkanaksi hyväntekeväisyyttä, kun lasten lelujen, pelien sekä pelien suuret maahantuojat ja valmistajat lahjoittivat noin 50 kiloa tuotteitaan haastetta varten.

Osanotto jäi kisan hyvästä näkyvyydestä, myönteisestä julkisuudesta ja suuresta palautteesta huolimatta surkeaksi. Ässien pelaajille joukkueen kapteenin kautta välitettyyn haasteeseen ei vaivauduttu edes vastaamaan neljän kuukauden aikana. Lukon voiton puolestaan sinetöi aikaisemminkin taidekuvissa esiintynyt luottopuolustaja Harri Tikkanen.

Lelupotti lahjoitetaan Satakunnan keskussairaalan lastenosastojen ja -poliklinikan käyttöön. Luovutuksen tekevät mies haasteen takana eli valokuvaaja ja hyväntahdonlähettiläs Ossi Halme sekä jääkiekkoilija Harri Tikkanen. Lahjoitus tapahtuu keskussairaalan lastenpoliklinikalla maanantaina 17.12. klo 15 ja lahjoituksen jälkeen Tikkanen vierailee osastolla tapaamassa pieniä potilaita sekä jakaa nimikirjoituksia.

- Urheilijoiden passiivisuus oli suuri pettymys sen jälkeen, kun urheilukulttuurin merkityksestä on ollut paljon puhetta. Vielä erikoisempiakin hankkeita tehdään kansainvälisesti usein, enkä tiedä toista tapausta, jossa on menetelty näin ikävästi. Kun tieto haastekisasta levisi, useampi urheilujoukkue tarjoutui osallistumaan siihen, jos kiekkojoukkueista ei siihen ole, kommnetoi Ossi Halme.

- Toivon ettei tämä flegmaattisuus heijastele satakuntalaisen urheilukulttuurin tilaa. Urheilukulttuuri on muutakin kuin katsomokulttuuria ja suorituksia. On myös outoa, että kansainväliseltä rahankäytöltään utuista Movember-kampanjaa tuettiin vahvasti samalla, kun tätä haastekisaa ei noteerattu. Ikävintä oli julkisuudessa esitetyt kommentit, joissa sanottiin kuinka mielellään hyväntekeväisyyteen osallistutaan, vaikka se ei selvästi pidä paikkaansa. 

- Iso kiitos kuuluu lelulahjoittajien ohella myös Harri Tikkaselle ja hänen aktiivisuudelleen. Harrilla on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen hyvä käsitys siitä, mitä suomalainen urheilukulttuuri tarvitsee ollakseen kansainvälistä tasoa. Hänellä on pitkä kokemus ammattilaisurheilusta ja hän ymmärtää ammattilaisurheilun olevan muutakin kuin suoritukseen harjoittelua ja valmistautumista sekä itse suoritus. Satakunnassa tarvitaan juuri tällaisia urheiluammattilaisia.

Harri Tikkanen kommentoi asiaa näin:

- Panoksena oli hieno juttu ja jos pystyy lasten hyväksi tekemään jotain tällaista ja näin pienellä vaivalla, niin siitä tulee itsellekin kunnon joulumieli. Urheilukulttuurinkin eteen voi pienillä teoilla saada paljon aikaan. Minusta se on tärkeä osa monipuolista urheilukulttuuria, että siihen liittyy paljon erilaisia, suuria ja pieniä tekoja.